cadavre Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Przymierzam się właśnie do kupienia fullface helmet. Wg producentów pomierzyłem obwód głowy nad uchem i brwiami, z obliczeń wyszło mi 54cm czyli rozmiar XS (u IXSa). Dzisiaj jednak mierzyłem parę innych na żywo, za każdym razem rozmiar M (obwód od 27cm) i w każdym z nich czułem się komfortowo bez luzów. Jak to zatem jest? Gąbka w środku zbija się na tyle szybko że warto kupić rozmiar mniejszy (czy nawet dwa...) czy są jakieś inne powody? Może to dziwne pytanie i ciężko na nie odpowiedzieć, ale... Jak bardzo taki fullface ma uciskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fishburger Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Czy ktoś z szanownych użytkownikum ma coś do powiedzenia na temat kasku AXER Lizard? Szukam kasku do 150PLN i trafiłem na taki ranking: http://www.okazje.info.pl/sport-i-hobby/kaski-rowerowe/ranking.html w którym niniejszy kask jest na prowadzeniu. Cena bardzo mi odpowiada, wygląd również nie budzi zastrzeżeń, a co ważne jest dostępny w rzadko spotykanym rozmiarze XL (60-63cm). Wątpliwości budzi za to brak informacji i opinii w necie zarówno o kasku, jak i o producencie (AXER). Będę zatem bardzo wdzięczny za jakiekolwiek opinie. http://www.axersport.pl/pol_m_Rowery-i-akcesoria_Kaski_Kaski-dla-doroslych-251.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 producentem jest Lizard.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlun Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Słuchajcie co bardziej się opłaca wziąć, kask który będzie teraz w lidlu czy np. taki z decathlonu http://www.decathlon.pl/kask-bell-roam-id_8214407.html ? O tym pierwszym już poczytałem i generalnie na pierwszy zakup myślę, że spełni swoje zadanie. Ale co można powiedzieć o tym bell? Może warto kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 4 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Przede wszystkim bezpieczeństwo i wygoda, a na końcu wygląd. Wybierz ten, który będzie Ci lepiej na dyńce leżał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Dokładnie, jak masz możliwość, to załóż oba na głowę. W Decathlonie można śmiało zwracać towar, więc możesz zamówić i iść z nim do Lidla na bezpośrednie porównanie. Oba są spoko, ale głowę każdy ma inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlun Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Wygląda nie jest dla mnie az taki istotny. Kask to kask i ma chronić Chodziło mi raczej o samą markę. Bell to już znany producent a podobno te nowe kaski lidla to nie jest dokładnie to co kiedyś można było dostać i ciekawy jestem co by było pewniejszym wyborem. Czy w tej cenie to w sumie jeden pies i faktycznie brać co lepiej na głowie leży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 4 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Faktycznie, Bell to uznana marka i nie wiem, co będzie miał Lidl w ofercie, ale ważne, żeby kask miał atesty. Jeśli będzie je posiadał, to będzie tak samo bezpieczny jak ten bellowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wednesday Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Apropo tego co Wooyek napisał to zwrot kasków w decathlonie może nie być taki oczywisty. Przynajmniej w koronie we Wrocławiu widziałem karteczkę z informacją, że ~"ze względów bezpieczeństwa zwrotów kasków nie przyjmujemy". Nie wnikam w to czy taka sytuacja ma jakieś umocowanie prawne, ani jak w praktyce do tego podchodzą, tak mi się po prostu kiedyś rzuciło w oczy. Edytowane 6 Marca 2015 przez Wednesday Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukulele Napisano 8 Marca 2015 Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Witam. Planuje zakup tego kasku: http://rowerowy.com/sklep/ubrania-buty-ochrona/kaski/extreme/prod/oneal-backflip-evo-pinner Obwód głowy mierzony nad brwiami wynosi 56,3 cm. Wybrać S czy M? Wiem, że gąbki się po czasie zmiażdżają, z kolei zbyt ciasny kask to też udręka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 8 Marca 2015 Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Obwód głowy mierzony nad brwiami wynosi 56,3 cm Więc S będzie za mała, a L może być luźna. Ja bym na Twoim miejscu poszukał tego kasku w sklepie i się do niego przymierzył. dopiero po przymiarce kupiłbym przez neta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukulele Napisano 8 Marca 2015 Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Nie ma takiej opcji, w moim mieście nie ma sklepów z tego typu sprzętem, same tanie badziewia. S to 55-56, a M 57-58. Niefortunna rozmiarówka, nie chcę aby był zbyt luźny, w tym sporcie to niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 8 Marca 2015 Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Nie ma takiej opcji, w moim mieście nie ma sklepów z tego typu sprzętem, same tanie badziewia. Napisz do sprzedawcy, spytaj się jaki rozmiar poleca. Może dogadasz się że jak nie będzie pasował odeślesz go na jego koszt a weźmiesz inny rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neoeinz Napisano 8 Marca 2015 Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 W decathlonie jest bell crossfire cos kolo 70zl...sam sie zastanawiam nad nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maruder64 Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 No jest... ale za 129.99.... http://www.decathlon.pl/kask-na-rower-crossfire-id_8244062.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neoeinz Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 online jest za 130 ale w sklepie maja po tej cenie co pisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr_Burbon Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Hej, rozglądam się za kaskiem do DH - zastanawiam się nad Naxa DH1: http://lato.naxa.pl/kaski/model-dh/ Jest bardzo leciutki jak na tego typu kask, z czego w ogóle jest zrobiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maruder64 Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 online jest za 130 ale w sklepie maja po tej cenie co pisalem To jest cena ze sklepu w Gdańsku , wczoraj byłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeGie Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Hej, rozglądam się za kaskiem do DH - zastanawiam się nad Naxa DH1: http://lato.naxa.pl/kaski/model-dh/ Jest bardzo leciutki jak na tego typu kask, z czego w ogóle jest zrobiony? Z tego co wiem to nie ma możliwości demontażu gąbek w tym modelu, więc jeśli lubisz specyficzny zapach potu to bierz kaska spełnia normę EN dotyczącą kasków rowerowych więc ze szkła nie jest zrobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Akurat włókno szklane jest bardzo popularnym materiałem na skorupy kasków FF A Naxa tę ma wykonaną z poliwęglanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr_Burbon Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Z tego co wiem to nie ma możliwości demontażu gąbek w tym modelu, więc jeśli lubisz specyficzny zapach potu to bierz kaska spełnia normę EN dotyczącą kasków rowerowych więc ze szkła nie jest zrobiony Muszę się zastanowić z tym zapachem... Wspomniałeś o normach - tu konkretnie o EN. Zazwyczaj widuję kaski z normami CE EN1078. Ale spotykam też opisy typu, że mają certyfikaty: "CE, CPSC, ANSI Z90 oraz ASTM F1447". Co właściwie mi, potencjalnemu konsumentowi, to mówi? Rozumiem, że to swoisty dowód na to, że kask jest bezpieczny. Ale jak rozróżnić, który rzeczywiście będzie lepiej chronił głowę? Fenthin, napisałeś, że Naxa jest z poliwęglanu. Spotkałem się też z kaskami zrobionymi z włókna szklanego (np. 661) oraz włókien kevlaru i karbonu (np. Fox). Który materiał zapewni mi najlepszą ochronę? I który zapewni najlepszy balans między ochroną a ceną zakupu? Nie ukrywam, że >600 zł dla "casuala" to trochę wygórowana cena, natomiast zastanawiam się czy z kolei 200 zł na tego typu kask to nie jest zbytnia oszczędność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeGie Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Niby 400 to dwa razy więcej niż naxa ale jakościowo bije ja na głowę - down-o-matic od urge. Są wyprzedaże w airbike'u i jest od 399 pln ale tylko niektóre rozmiary. Tak czy inaczej warto rzucić okiem na ta propozycje. Uwaga, design nie dla każdego (dlatego na wyprzedaży), ale jakość znakomita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenzo Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Panowie, jaki kask ze średniej półki cenowej "nisko siedzi na głowie"? Przymierzałem Echelona i Propero i gdyby nie to, że "sterczą" (co mi osobiście strasznie przeszkadza) to brałbym bez zastanowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 11 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Generalnie, jeśli Ci nie to nie przeszkadza, to większość kasków z półki "all-mountain" (Fox Flux, Bell Super, Giro Feature i Xar, Maxic Notch, 661 Recon) "siedzi głębiej" na głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenzo Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Poszukam i poprzymierzam. (może te zabudowane potylice nie będą wcale przeszkadzać). Dzięki za namiary . Edytowane 11 Marca 2015 przez kenzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi