generali Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 pytanie do doswiadczonych uzytkownikow... wiem ze kaski firmy giro sa polecane (rozsadna cena do jakosci), niechce szalec bo to moj pierwszy kask bez przymiarki oczywiscie nie ma co kupowac w ciemno kasku, niestety w sklepach sportowych jeszcze nie ma sezonu na rowery i nie ma duzego wyboru kaskow.... podoba mi sie kask giro indicator bleck/red... i moje pytanie czy jak przymierze kask tej firmy z innej lini w podobnej cenie np. giro rift czy giro skyline to bedzie mi pasowal giro indicator? jest tego samego ksztaltu w wewnatrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M1n1s7eR Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Nie sądzę. Nawet jeśli różni się o kilka milimetrów, to już gdzieś może uciskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Teraz to chyba każdy kask ma regulacje. A jak kupujesz na odległość to lepiej żeby takową posiadał. I jak ją ma to sobie dopasujesz do swojego obwodu idealnie. Nie wiem co ma tam uciskać? Głowa nie dotyka bezpośrednio do kasku tylko do gąbek, które sa umieszczane wewnątrz i do paska regulacujnego. Regulacją sobie dociągniesz tak jak będziesz chciał. Tylko trzeba pamiętać, że regulacje sie róąnia zakresem, więc kaski sa w róznych rozmiarach. Musisz sobie zmierzyc obwód głowy. Inna sprawa to to ,czy ten model kasku będzie pasował do kształtu Twojej twarzoczaszki . Nie każdemy we wszystkim ładnie. A kształty kasków moga byc przeróżn. Kask może byc wąski, szeroki, głeboki czy płytki. Zawsze lepiej jednak przymierzyc i przejrzeć sie w lusterku czy ni ewyglądamy komicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 W różnych modelach tego samego producenta może być duża różnica dopasowania. I nie chodzi tu o obwód, który jest sprawą oczywistą. Jak kolega wyżej napisał, każdy ma inny kształt czaszki i to też nie tylko kwestia wyglądu. Szukaliśmy z kolegą kasków i dla mnie wygodniejszy był Indicator, a jemu coś doskwierało w nim w dwóch punktach i bardziej pasował Rift. Zdecydowanie lepiej przymierzyć przed zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ja w sklepie przymierzając kaski speca, giro i alpiny nie zauwazyłem jakiegos uwierania czy dyskomfrtu w żadnym z nich. Były oczywiście subiektywne odczucie względem tego, który lezy wygonie a ktory mniej, alw żaden nie uwierał i nie uciskał. Wyboru dokonałem patrzac w lustro i kierując sie włanym gustem i smakiem. Każdy ma inny ksztat głowy, to oczywiste, jednak żadem dobry kask nie powinen stważać dyskomfortu. Chyba że mamy źle dobrany rozmiar. Dltego warto przymiezyc przed zakupem kask, którego jeszcze nie mieliśmy na głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ja też mam tak w obrębie jednej marki Uvex, że prawie wszystkie modele mi pasują, niestety z innymi jest już zdecydowanie gorzej i np. giro indicator nie leży mi, uwiera, uciska, nie bardzo wyobrażam sobie spędzić w nim kilka godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
generali Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 dziekuje bardzo za odpowiedzi..... nie ma innej opcji, poczekam jeszcze troche moze sie zmieni, bedzie wieksze zaopatrzenie w bydgoskich sklepach mam nadzije ze cos trafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 26 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Nowinki technologicznie dla bikerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SanFable Napisano 1 Marca 2013 Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Witam, mam mieć nowy rower ale... jest warunek-muszę mieć kask... jestem całkowicie zielony w wyborze kasku... cena myślę około 150zł to, co znalazłem KASK KELLYS Dynamic rozm. S/M 54-58 kolory (2990001921) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. lub KASK KELLYS SPIRIT DLA DOROSŁYCH SUPER CENA S/M (3043667829) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. czego oczekuję od kasku? najlepiej aby był... nie wyczuwalny czyli żadnego garnka na głowę, tylko chciałbym coś przewiewne i wygodne a no i nie jeżdżę rowerem aby pozwiedzać drzewa w lesie/na drodze tylko jeżdżę szybciej... Edytowane 1 Marca 2013 przez SanFable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 1 Marca 2013 Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 ma być wygodny, musi być przymierzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Poszukuję kasku MTB. Cena około 100zł. Ma to być mój pierwszy kask. Wymagania: - sportowy wygląd (nie orzeszek) - kolor - czarny, biały, z możliwym czerwonym akcentem - daszek - wypinane wkładki Z racji, że kask należy przymieżyć przed zakupem orientuje się ktoś, czy może we Wrocławiu dostanę za te pieniądze coś rozsądnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkor Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 A może po prostu przejdź się o sklepach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Tak chyba zrobię, ale liczyłem na pomoc, jakich modeli szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejek16 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Podejdź do Decathlonu lub Go Sportu. Były tam niedrogie modele Bell'a i Giro albo Met'a bodajże. Poza tym Kellys i swoje marki też mieli. Wysłane z mojego HTC One X+ za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 5 Marca 2013 Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Poszukuję kasku MTB. Cena około 100zł. Ma to być mój pierwszy kask. Wymagania: - sportowy wygląd (nie orzeszek) - kolor - czarny, biały, z możliwym czerwonym akcentem - daszek - wypinane wkładki author: http://velo.pl/odziez/kaski/author/snap-0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariooo Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam wszystkich forumowiczów!!! 100% świeżak na force, jest to mój pierwszy post. Zacznę może od początku. Poruszam się na rowerze głównie w mieście i trochę w lasach (80% / 20%) Nigdy nie jeździłem w kasku, aż ...do pierwszego wypadku. Potrącił mnie samochód, którego kierowca światło czerwone nie traktował jako STOP!!! Wystrzeliło mnie z roweru, stylowe salto i twarde lądowanie na asfalcie Przydzwoniłem konkretnie głową, i to że nie miałem nawet wstrząśnienia mózgu to jakiś cud Ogólnie byłem tylko lekko poturbowany i nic konkretnego nic mi się nie stało. Rower też w zasadzie bez szwanku, nie licząc przedniego koła, które było wygięte w chińskie osiem. Ale do rzeczy, ten sezon i wszystkie kolejne w myśl zasady: "NO helmet NO ride" i tu chciałbym poznać waszą opinię na temat pewnego kasku. Chodzi mi tu URGE Endur-o-matic. Kask projektowany był z myślą o enduro, ale na stronie producenta jest też w zakładce URBAN. Kask powstał jakby na bazie orzeszka co faktycznie może świadczyć o jego uniwersalności. Wiadomo, że producent może pisać wiele ciekawych rzeczy, o sklepach już nie wspominając. Generalnie zależy mi na jak najlepszej ochronie, co ten kask raczej gwarantuje, i chciałbym uniknąć efektu "grzybka" Z góry dziękuję za wszystkie opinie i przepraszam, że tak się rozpisałem Pozdrawiam D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jako ochrona ok, ale obawiam się, że w upalne dni brak wentylacji będzie doskwierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErrorPL Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Proponowałbym kaski z tego typu: http://www.rowerowni...trix-flame_.jpg Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez ErrorPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariooo Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Dziękuję za pierwsze odpowiedzi Iza121 nie ukrywam, że też się trochę tego obawiam. Ten kask ma zaledwie 8 otworów ErrorPL już widzę jak się podpisuję muchomor albo borowik Bywając w sklepach rowerowych nie raz mierzyłem takie kaski i to nie jest to. Dlatego też nigdy sobie żadnego nie kupiłem. Teraz po wypadku jestem zdeterminowany i muszę coś nabyć! Wizualnie / ochronnie (+ to jak ja wnich wygjądam) najbardziej pasują mi te do enduro lub all mountain. Wspomniany Endur-o-matic czy już bardziej wentylowany All m też od Urge http://www.totalbikes.pl/dystrybucja/all-m,55.html lub ciekawie się zapowiadający TLD A1 http://mtb.pl/sprzet-testy-i-zakupy/odziez/433,1,nowy-kask-troy-lee-designs.html Nie ukrywam jednak,że poruszając się po mieście nie chciałbym wzbudzać delikatnych uśmieszków jak bulwarowi down hill'owcy czy parkowi free ride'erzy Kaski miejskie, mam wrażenie że są dedykowane użytkownikom rowerów ATB / typowo miejskich, jadących 10-12kmh (Ja demonem prędkości nie jestem ale jeżdżę raczej szybko) większość rowerzystów w mieście (nie licząc szosowych bo tu sprawa jest prosta) używa kasków XC. Zwariować można normalnie. A może jednak zwykły orzech jak np Fox Transition? http://rowerowy.com/sklep/ubrania_buty_ochrona/kaski/extreme/prod/fox_transition_2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Normalnie kup sobie jakiś zwyczajny kask do jazdy, a nie wydziwiasz jak będziesz wyglądał. W każdym zwyczajnych kasku do XC będziesz prezentował sie o niebo lepiej niz jakiś wymyślnych enduro/freeridowych orzeszkach. Dziwnie wyglądasz w kasku? Każdy wygląda dziwnie, więc chyba jest to normalne. Na ulicę czy do lasu zwykły z decathlonu do XC będzie dobry. Kupisz inny to będziesz wyglądal jak wspomniani przez ciebie bulwarowu dh-owcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErrorPL Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Kask ma nie wyglądać a chronić! Jest tyle rodzajów, kolorów że można przebierać. Pamiętam jak ja kupowałem kask i też mi się wydawało że mam grzyb na głowie a nie kask. Kwestia przyzwyczajenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Kask ma nie wyglądać a chronić!... Jak dla mnie, to musi i jedno i drugie - ale ja deczko estetą jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Pewnie, że kask ma wyglądać. Dobry kask zawsze dobrze wygląda. Ale może kolega ma facjatę, która źle wygląda w kasku i stąd ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Nie ma facjaty, która źle wygląda w kasku. Są tylko kaski, które wizualnie nie pasują do danej twarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariooo Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Dzięki za kolejne opinie! Wszystkie są dla mnie ważne bo w temacie kasków jestem totalnie zielony. To oczywiste, że kask ma przede wszystkim chronić, ale jego wygląd, jak również mój w nim nie jest dla mnie bez znaczenia (chyba też jestem estetą ) Wspomniany w moim pierwszym poście Endur-o-matic już był na mojej głowie. Bardzo wygodny i "zaplusował" ochroną potylicy, no i chyba pierwszy przy którym nie parsknąłem śmiechem widząc się w lustrze. Miłość od pierwszego włożenia No dobra... założenia. Dlatego poszedłem tym tropem ale jak pisałem wcześniej nie chciałbym popaść w groteskę. Między innymi dlatego podpiąłem się do tematu. Reasumując, doradzacie abym przymierzał kaski do XC dopóki nie zaiskrzy między mną a którymś z nich i to rozwiązanie wydaje się dość sensowne. Natknąłem się jeszcze na coś takiego i jestem ciekaw co sądzicie o takim rozwiązaniu. Taki kompromisik http://www.domenasportowa.pl/product-pol-22926-Kask-rowerowy-Uvex-Uvision-City-Black-silver-mat-52-57cm.html Pozdrawiam D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi