puchaty Napisano 12 Maja 2009 Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 A na przyklad ja Posiadam model X3M, czyli bardziej popularny z tej firmy. Plusy to ogólna cena (niektóre wersje bez xtra malowania schodzą poniżej 150PLN), znaczna głębokość kasku (powiem tylko że mierzyłem wszystko co było, i dopiero Lazer mnie usatysfakcjonował) i dobrze działająca regulacja. No i in-molding i daszek oczywiście, ale teraz to standardy Podpisuję się jedną ręką pod tym, co napisałeś (podpisałbym się dwoma, ale druga w gipsie;). Kask X3M najlepiej pasował na moją kanciastą czachę a przymierzałem sporo innych Giro, Bell, Northtec z różnych półek cenowych. I, co najważniejsze, sprawdził się w boju - wytrzymał uderzenie o asfalt chroniąc skutecznie nienajmądrzejszą zawartość, która wraz z całą resztą wyprzedziła rower po nadużyciu przedniego hamulca (ostatni odczyt w czarnej skrzynce - 32 km/h;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomek8000 Napisano 13 Maja 2009 Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Ja szczerze jeszcze niedawno miałem nastawienie do kasku takie jak każdy ... czyli po cholerę mnie to przecież jeszcze ani razu nie poleciałem na łeb starsi mnie już dawno namawiali ale ja zawsze nie i nie , aż w końcu zachciało mi się kupić termo gacie i koszulkę to mnie wzięli na szantaż , potem poczytałem tu na forum pooglądałem filmiki z gleb i teraz twierdze że kask to jednak podstawa (dobrze że obeszło mi się bez "mądry Polak po szkodzie ) Kupiłem sobie Lazera i jestem bardzo zadowolony kask wygodny , regulacja po prostu wspaniała polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sszaki Napisano 26 Maja 2009 Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 są jakieś przeciwwskazania do używania kasku na snowboard?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 26 Maja 2009 Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Zależy od wentylacji, snowboard to raczej w niskiej temperaturze, rower wręcz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sszaki Napisano 26 Maja 2009 Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 otwory wyglądają tak samo jak w wersji na rowery, a nauszniki i wewnętrzne ocieplenie można wyciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 26 Maja 2009 Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Przeciw wskazań nie ma tylko musisz pamiętać że kaski podobne do tych snowboard'owych używają ci którzy jeżdżą na BMX'ach i tam wentylacja nie ma tak dużego znaczenia... Jeżeli będziesz w takim jeździł to możesz się po prostu zagotować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galik85 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam. Czy ktoś z was może używa kasku Merida Element? Jak się sprawuje? Ponieważ zastanawiam się nad kupnem Element Black. Znalazłem w miarę fajna ofertę. Norma en 1078 EPU-shock Absorbing System System rególacji zakresu obwodu w danym rozmiarze Rozmieszczenie warst ochronnych wewnatrz kasku Dostepne rozmiary: M" (55-61 cm) L"(59-65cm) Zastanawiam się też który z tych rozmiarów jak na gościa o wzroscie 180 cm Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 ...Dostepne rozmiary: M" (55-61 cm) L"(59-65cm)[/i] Zastanawiam się też który z tych rozmiarów jak na gościa o wzroscie 180 cm Z góry dzięki za odpowiedź. Hihihihi Toć wzrost nijak się ma do obwodu czaszki, rozmiar kasku dobierasz do obwodu głowy; kształt kasku dobierasz do kształtu głowy = trzeba przymierzyć, żeby potem nie płakać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gvs Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam Koledzy . Przymierzam się właśnie do kupna kasku i tu proszę o poradę. Kiedyś jak większość byłem przeciwnikiem kasku ale po wypadku (miałem wtedy kask Authora - Basic) polubiłem kaski i stwierdziłem że kolejny nabytek będzie troszkę lepszy. Przeznaczenie - głównie mtb xc i chronienie mego łba . Mam do wydania ok. 250zł. Na Allegro znalazłem 3 takie oferty. Co Polecacie? Pozdrawiam i z góry THX za odpowiedzi:) http://www.allegro.pl/item672296696_kask_s...kazja_w_wa.html http://www.allegro.pl/item669212665_nowy_k..._do_wyboru.html http://www.allegro.pl/item669412356_nowy_k...super_kask.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchaty Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Zastanawiam się też który z tych rozmiarów jak na gościa o wzroscie 180 cm Dobre! Weź miarę krawiecką i zmierz obwód swojej czaszki owijając ją nad linią uszu mniej więcej równolegle do płaszczyzny podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Gvs, mam tego Scotta, tyle że z nowym system regulacji, już na pokrętło, a wcześniej miałem dokładnie ten sam model w kolorze czarny mat. Kask jest bardzo wygodny, ma naprawdę duże otwory wentylacyjne i sporo możliwości regulacji, więcej niż z nowym systemem, w komplecie masz bardzo fajny pokrowiec na kask. Jakość wykonania na wysokim poziomie, dlatego po dłuższych poszukiwaniach wziąłem znowu Scotta, bo za MET'a w tej jakości wykończenia musiałbym szykować około 350zł. Na TEJ stronie możesz obejrzeć sobie ten kask z każdej strony. Polecam sprawdzić dokładnie jaki masz obwód głowy - zmierz głowę nad uchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k2cl Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Ja właśnie nabyłem drogą kupna Uvex'a Supersonic RS... Pierwotnie namierzałem się na coś z Giro bądź Bell'a, ale poszedłem do sklepu (warszawski Bikeman przy Beli Bartoka), przymierzyłem większość asortymentu... i wyszedłem - bez kasku, za to z bólem głowy. Na niezbyt dużą, za to względnie wysoką głowę nie udało mi się dopasować niczego z oferty tych dwóch firm. W ramach dalszych poszukiwań postanowiłem sprawdzić uvex'a... i bingo. Supersonic jest robiony w dwóch rozmiarach - na mój czerep przypasowała mniejsza (i lżejsza - wg. danych producenta niecałe 270g) wersja. Innymi słowy - dla "jajogłowych" nadają się nie tylko MET'y - można też próbować Uvex'a. Tak czy inaczej - morał z całej opowieści jest tylko jeden. Mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć... Zgadzam się, ale: najlepszym wyjściem jest przymierzyć kask, który chcemy kupić. Ja kupiłem pierwszego Scotta kierując się rozmiarem MET'a i okazało się, że wg Scotta mam rozmiar M, a nie L. A co do Uvex'a, to potwierdzam, bardzo ładne, dobrze wykonane i wygodne kaski z dobrą regulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrys128 Napisano 26 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 chce kupić sobie kask (dopiero zaczynam bikowanie) i zastanawiam się bo jeżdżę Amatorskie MTB i nie wiem czy kas typu sszaki (pare postów wyżej) nadawał by się czy musze kupić ze szczęką na przykład jak ten??? Podobają mi się oba ale bardziej ten pierwszy bo jestem amatorem, są tańsze, jest praktycznie do jeżdzenia w miescie (chyba? jeśli sie myle wyprowadźcie mnie z błędu) jak i można spokojnie by było w lesie... Pozdrower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Na MTB to ani orzeszek, ani fullface - zagotujesz się w nich, zwłaszcza w full-u. Kup klasyczny kask szosowy/mtb (te 1 nie mają daszka). Nie chcesz wydać dużo kasy to popatrz na Northtec - zbierają pochlebne opinie i nie wyglądają jakoś kiepsko, a i cena nie odstrasza jak na 1 kask. Poszukaj modeli Modena, Raden, bez daszka Phoenix. http://www.allegro.pl/item697246404_kask_n...olory_wawa.html http://www.allegro.pl/item698598357_kask_r...2_norma_ce.html http://www.allegro.pl/item697235224_kask_n...olory_wawa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabrys128 Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 dzięki, chyba kupie z tego drugiego linku ten pierwszy podobny ale nie było matowego czarnego takiego jak chcialem a ostatni to jakiś dziwny ale ty tylko moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silvan Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 ja właśnie zacząłem sezon rowerowy ( tak to jest jak sie zbyt długo kończy sezon narciarski, ponad 4 miesiące o kulach xD) i sie przymierzam do kupna kasku, mam zamiar go używać głównie w górach, raczej takie ostrzejsze XC, i sie zastanawiam, czy full face z odpinana gardą i daszkeim nie byłby optymalny, bo jak sie jedzie gdzieś przez gałęzie, czy wogole taki mini downhill to sie przydadzą dodatkowe osłony, a wrazie czego można je odpiąć, dobrej jakości Authora moge dostać za 150zł więc niska cena, gościu powiedział tylko tyle, że jeździł w takim troche, ale żebym se porównał cene, że dobry zwykły fullface to koszt koło 300-350zł ( BELL) a ten 150... i to byłą cała rozmowa, dlatego sie zastanawiam, czy kotś może używał taki kask,a najlepiej żeby go był zmuszony "sprawdzić", bo glupio by było sie męczyć w takim fullface a po glebie sie okarze że sie garda złamała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nodun Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Tak jak w temacie, jaki kask wg. was jest najlepszy? Ogladalem ten specialized s-works 2d bardzo mi sie spodobal ale jest trudno dostepny w przystepnej cenie ponad 600zl w polsce... Macie jakies inne fajne propozycje? Chodzi tutaj o kask typowo do MTB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ostatnio kupiłem kask MET Estro i jestem b. zadowolony - na mojej głowie leży rewelacyjnie - jest ponadprzeciętnie głęboki. Ale żeby się nie powtarzać - więcej o nim tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 nodun Zastępczo dla S-worksa możesz obejrzeć Propero Ja go właśnie w zeszłym tygodniu kupiłem i jak na razie nie żałuję zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nodun Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Tez fajny A gdzie kupowaleS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzen Napisano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam. Chce na dniach zakupic moj pierwszy kask. Do tej pory celowalem w northteci f50, ale dzisiaj przyjrzalem sie dokladniej i ich waga wynosi 374g, przy czym kaski met to waga ~200-250. Czy te 120g to tak duzo na glowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Ja kupiłem w MKBike'u w Jaworznie bo nigdzie indziej nie mieli srebrnego na miejscu, a chciałem obejrzeć go na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRealOdi Napisano 23 Września 2009 Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Żeby nie zakładać nowego tematu, piszę tutaj. Mam do wydania na kask 150-200 zł. W grę wchodzą kaski MET lub Trek Interval. Szczególnie w tym ostatnim czułem się bardzo dobrze. Ktoś coś wie o Intervalu? (na forum znalazłem bodajże tylko jedną wypowiedź) Aha - kask ma mi służyć na wyprawy raczej szosowe, lub spokojne terenowe. A w ogóle witam - to mój pierwszy post na forum. A już za kilka dni stanę się posiadaczem Krossa TransAlpa, i na nowo rozpoczynam rowerową przygodę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 30 Października 2009 Udostępnij Napisano 30 Października 2009 (edytowane) Jak ktoś pisze, że kask nie ma sensu, to jest w błędzie. Na własne oczy widziałem, jak kolega jechał rowerem, jakoś niefortunnie skręcił i wywalił się centralnie na kamień w drodze, dostał drgawek, nie wiedział co się dzieje na około. Wstrząśnienie mózgu... Inny jeżdżący na serio, po zjeździe nie zauważył hopy, wystrzelił kilka metrów w górę i zatrzymał się na drzewie, kask połamał się w 3 d*, co by było z jego głową? Dzieciak wracając rowerem z mojej podstawówki, na skrzyżowaniu spotkał się z busem, zdążył znacznie wyhamować(chłopak był w kasku). Ale nie zdążył całkowicie, chłopak znalazł się na masce, chyba stracił przytomność, ale nie pamiętam, dawno to było:rolleyes: Znów pytanie, co byłoby z jego głową bez kasku??? Przy upadku głowa, spośród ważnych narządów ma największe szanse na uszkodzenie. A argument, że kask nie chroni i tak, przed pędzącym pojazdem, to jak już wcześniej opisałem, może ochronić przed hamującym pojazdem:blush: Ja uważam, że jazda w kasku nie powinna być obowiązkowa, ale powinna być wymogiem do uzyskania nieodpłatnej pomocy medycznej. Edytowane 30 Października 2009 przez wikrap1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi