adii22 Napisano 31 Października 2009 Udostępnij Napisano 31 Października 2009 wikrap1 - Podpisuje się pod Twoim ostatnim zdaniem Raz widziałem wypadek rowerzysty bez kasku (biedak spotkał się z drzewem, bo auta mijały się na trzeciego). Efekt? Kolega, delikatnie mówiąc, "pocharatany". Swoją drogą, jeszcze muszę tylko namówić rodziców na kask - nawet najtańszy, byleby chronił czerep. Szkoda tylko, że każda rozmowa wygląda mniej więcej wg. schematu: -"Mamo/Tato/Drodzy rodzice - przydałby mi się kask" -"Po co Ci" -"No.. a do czego może być kask? Wole być ubezpieczony jakby co - lepiej tutaj dmuchać na zimne" -"To jeździj ostrożniej, a nie szalej jak teraz." I koniec. Wniosek z tego taki, że będę musiał oszczędzać na kask. Przez zimę może coś wpadnie mi w portfel. Swoją drogą, co polecacie do 100zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morox Napisano 31 Października 2009 Udostępnij Napisano 31 Października 2009 U mnie było odwrotnie tzn rodzice namówili mnie na jazde w kasku który oczywiście zasponsorowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 3 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Łbem o asfalt zawadziłem zacnie Kask ratując swoja zawartość- poległ Nie chce myśleć co by było gdybym go nie miał Na pewno uchronił mnie przed poważnym urazem głowy ja nie przed kalectwem kaskowi Uvex Airtech mówimy PaPa z żalem bo przez kilka sezonów dzielnie mi służył Mój nowy kaszczor to Rudy Project Kaena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lubis97 Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 bez obrazy ale to jest jedno z najglupszych pytan : poco komu kask... mysl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Jestem tutaj nowy, ale w kwestii kasku swoje trzy grosze dodam. Mimo wieku jak na bikera dość zaawansowanego (37) jeżdżę w kasku.Kiedyś kellys - jeden po kontakcie z drzewem poległ, drugiego ukradli. Dzisiaj w cratonim. Nie wiem dlaczego marka tak mało popularna na ścieżkach rowerowych. A teraz do rzeczy. Mam pytanie czy kask można przemalować, jeżeli tak to jakie farby albo może ktoś to robi profesjonalnie. Pozdrawiam wszystkich uzależnionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grindz0ne Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Ja przez kilka miesięcy jeździłem w samej bandanie dopiero na wyjazd pierwszy w Beskid Śląski zabrałem ze sobą pożyczony kask...Po powrocie kupiłem nowy w bike alterier w Gliwicach. Do dziś się z nim nie rozstaje i jeżdżę tylko w kasku I nie chodzi tylko o bezpieczeństwo ale również o utrzymanie odpowiedniej temperatury. Kask jako mój pierwszy wybrałem B-Skin Impala http://www.b-skin.com.pl/kaski/impala.aspx który nie jest złym kaskiem biorąc pod uwagę cenę i komfort w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grondag Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Hmm...a ja szukam kasku do enduro, pomimo tego że jeżdżę na razie XC, ale jednak takie kaski chronią znacznie więcej- potylica, skronie, dłuższy daszek. Mam teraz pytanie, czy w takim większym powierzchniowo kasku,np. Spec Titicaca czy Uvex XP100 można tez pociskać na asfalcie w temperaturze 25 i więcej czy będzie to męczarnia?(OFF:jak się pisze stopień na klawiaturze?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claudec Napisano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Mnie kask uratował głowę już 2 razy, we wrześniu nie zauważyłem że koledzy gwałtownie zahamowali no i o mało w nich wjechałem. Za mocno nacisnąłem na przedni hamulec i poleciałem razem z rowerem (zaleta SPD), na boku kasku mam odciśnięte kamienie. Gdybym nie miał kasku to nie wiem co by było, lepiej rozbić kask niż głowę! Bez kasku jeżdżą tylko nieodpowiedzialni ludzie, jak myślą "ja spokojnie jeżdżę" to proszę bardzo. Później coś w nich wjedzie i się przewrócą uderzając głową w asfalt lub krawężnik :/ @Grondag: Stopnie pisze tak "25*C" ;] to moja metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krawcowy Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 A czy teraz są jakieś promocje kaskowo-rowerowe? Bo w sumie już od dawna chcę sobie kupić kask, ale zawsze jest... - no właśnie to "ale", Chciałbym wydać na kask 100-150 zł. Czytałem, że chyba można jakiegoś Lizarda dorwać za 150 również chyba B-Skiny są w tych granicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 tu masz wyprzedaż meta http://www.velo.com.pl/www/wyprzedaz/?m=9&id=1528 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus2002 Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Ja kupiłem za 80zł z kellys'a z daszkiem i spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evela Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Ja szczerze mówiąc nigdy nie jeździłam w kasku i (odpukać )jakoś nigdy mi się nic nie stało, nawet nie upadłam tylko obecnie sytuacja wymaga ode mnie aby zaopatrzyć się w kask...bo w maratonach to bez kasku można tylko kibicować Jak kupowałam rower to dostałam zniżkę na kask MET Inferno 250 g (260zł) bardzo dobrze leży, jest głęboki i sexowny w takim samym deseniu co rower.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 19 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Jak kupowałam rower to dostałam zniżkę na kask MET Inferno 250 g (260zł) bardzo dobrze leży, jest głęboki i sexowny w takim samym deseniu co rower.... Po takim stwierdzeniu konieczne będzie pokazanie zdjęcia celem oceny przez forumowiczów Uprasza się więc użytkowniczkę o wykonanie ładnej fotografii i umieszczenie jej w tym wątku Ja mam Met'a Zolfo i uznałbym go za idealny kask, gdyby nie ten porąbany, nieporęczny i niepraktyczny sposób dopasowania przy pomocy paska zębatego. Strasznie niewygodne szczególnie gdy choć raz przymierzyło się kask z pokrętłem regulacyjnym. I właśnie dlatego więcej Met'a nie kupię, mimo że kaski ma ładne i dobre jakościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapcun Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam obiecałem sobie, że nie wsiądę na rower w tym sezonie dopóki dopóty nie kupię kasku. Czym różni się kask szosowy od mtb? Czy jazda w kasku szosowym w górach jest "niebezpieczna"? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Różni się tylko tym, że szosowe modele nie mają daszka. Śmiało można w górach śmigać w szosowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julek106 Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam zamierzam kupić kask do max 100 zł może ktoś ma jakiś model do polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Polecam kaski firmy Northtec - http://allegro.pl/listing/search.php?category=16469&from_showcat=1&order=p&string=northtec Są bardzo dobrze wykonane i świetnie się prezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 bell ma teraz tez fajne kaski, prawie niczym nie rózniace się od swoich drogich kolegów po za nazwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 (edytowane) Polecam kaski firmy Northtec - http://allegro.pl/listing/search.php?category=16469&from_showcat=1&order=p&string=northtec Są bardzo dobrze wykonane i świetnie się prezentują. tylko dystrybutor nie ma do niego czesci zapasowych (gabki, i caly system mocowania), poza tym nie mam zastrzeżeń Edytowane 23 Lutego 2010 przez blair7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 http://www.decathlon.com.pl/PL/crossfire-adulte-69520466/ to te belle, jest tez niebieski no i nie sugeruj się ceną, teraz sa na nie rózne promocje związane z pora roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julek106 Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 http://www.decathlon.com.pl/PL/crossfire-adulte-69520466/ to te belle, jest tez niebieski no i nie sugeruj się ceną, teraz sa na nie rózne promocje związane z pora roku... okej dzięki a kiedy najlepiej kupić by jak najmniej zapłacić, mi się na razie nie spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 teraz, bo ceny zaczną powoli rosnąć wraz ze zbliżaniem się sezonu i ładniejszej pogody, skończy się okres obniżek... warto też obskoczyć allegro albo sklepy w okolicy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Również polecam kask Bell Crossfire. Osobiście użytkuję i nie narzekam. Ja za swojego zapłaciłem 99 zł. Warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDzej Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 (edytowane) Witam, Kiedy już zdecydowałem się na rower... to czas pomyśleć o ochronie częsci ciała. Zaczynając od góry. Rowerem będe jeździł po mieście, ale nie rozumiem dlaczego większość polecanych kasków jest bez ochraniaczy na szczękę. Uważam, że każdy kask powinien mieć takową ochronę. Czy takie kaski po prostu są niewygodne? Lub są jakieś inne przeciwskazania? Czy są jakieś tańsze wersje kasków od tego poniżej? http://allegro.pl/item928510361_parachute_nowy_kask_met.html#gallery Edytowane 25 Lutego 2010 przez MrDzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Z tego co kojarzę to nie. Parachute z resztą nie jest typowym full facem tylko hybrydą - nie kojarzę żeby ktoś inny robił coś podobnego. Kask rowerowy ma nie tylko zapewniać ochronę ale być też komfortowy, m.in. nie za dużo ważyć i dawać dobrą wentylację. Jeżeli do tego dodać założenie, że przy zwykłym używaniu roweru nie osiąga się kosmicznych prędkości to dochodzi się do wniosku, że pogodzenie jednego z drugim najlepiej osiągnąć ograniczając ochronę do ważniejszej części głowy. Ostatecznie bez zębów da się żyć, bez potylicy już nie bardzo ... Z drugiej strony mi się pomysł METa podoba i nie wiem czemu inni nie poszli tą drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi