Greg1 Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 (edytowane) W dniu 18.09.2022 o 21:02, HarveyDent napisał: Zazwyczaj wystarczy przymierzyć dowolne modele kasków kilku producentów zeby zorientować się który producent najbardziej nam "leży" i w jakim rozmiarze. Sama skorupa to sprawa drugorzędna. Smart na allegro z darmowymi zwrotami i jazda. No nie zawsze - ostatnio przymierzałem w sklepie Abus Macator i Viantor i jak Macator leżał świetnie to Viantor tak nie do końca. Cytat Niestety, najlepiej zamawiać z neta, przymierzać i odsyłać... Cytat Najlepiej pozamawiać po kilka kasków które nas interesują, nawet w różnych rozmiarach, ten co spasuje i się będzie podobał zostawić, resztę odesłać. Zgadzam się, przerobiłem tak już ładnych kilka kasków. Zamawiałem po 2-3 na raz bo wiedziałem, że i tak zostanie tylko jeden. To samo robiłem z butami do biegania Edytowane 20 Września 2022 przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Akurat miałem okazję odwiedzić nieźle zaopatrzony sklep, kaski Cube, Rudy, Uvex, Smith. Na razie wygrywa Rudy Project Spectrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 A jaki sklep? Też jestem z okolic Wawy i generalnie kupuje przez neta. Smith - mało znana u nas firma a mają ciekawe kaski w niezłych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Skiteam na komitetu obrony robotników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 28 Września 2022 Udostępnij Napisano 28 Września 2022 Jeszcze odwiedziłem airbike w Piasecznie. Dużo HJC, dużo Abus. Żaden nie przypadł mi do gustu, mierzyłem airbraikera, stormchaisera, gamechangera, HJC wszystkie mają. Potem jeszcze AMbike w Konstancinie Jeziornej, mają sporo kasków MET ale tylko te starsze wersje bez mips. Natomiast pasowały mi najbardziej ze wszystkiego, manta i rivale, ciekawe czy ma to jakieś przełożenie na nowszą wersję. Jeszcze jakiś sklep z Kask by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 W dniu 20.09.2022 o 14:49, ernorator napisał: Akurat miałem okazję odwiedzić nieźle zaopatrzony sklep, kaski Cube, Rudy, Uvex, Smith. Na razie wygrywa Rudy Project Spectrum Skończyło się na Rudy Project Spectrum, na promocjach czarnopiątkowych. Najlepiej mi leży i ma dobrą rozmiarówkę bo mam głowę 58 i muszę wszystkie inne brać L które są duże a ten mam M i jest idealnie, nawet czapkę zimową pod niego włożę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekdam1 Napisano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 Pobawię się w archeologa. Koledzy na forum pomogli już rozeznać się w kwestii roweru, to pora na kask. Zazwyczaj podaje się budżet, ale glowa ceny nie ma, więc zapytam: ile TRZEBA wydać na kask do miasta i lekkiego terenu, żeby żyć po glebie? W jakich widełkach oglądać kaski, by nie skosili mnie za samo logo, ale tez by taniocha nie posłała mnie na cmentarz, gdy upadnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 @marekdam1 kask nie jest jakimś panaceum na upadki. Źle myślisz. Kwestia który kask w czasie upadku nie wyrządzi ci krzywdy i ile musi kosztować żeby to się nie stało. Więc odpowiedź jest prosta. Idziesz i szukasz wygodnego kasku z mips. (Są inne systemy podobne ale...). Wygodnego to znaczy dobrze dobranego trzymającego się głowy i... W miarę możliwości jak najmniejszego żeby lecąc jak najmniej upośledzić twój system obronny. W kasku prędzej przywalić możesz głowa niż bez. Więc przede wszystkim mips bo on chroni przed wstrząsem mózgu czyli uszkodzeniami trwałymi i zerwania mi synaps (o ile dobrze pamiętam) które występują w momencie kiedy mózg wpada w Roch obrotowy. To jest najgroźniejsze w upadkach. Dodatkowo chroni od uszkodzeń karku które są powodowane posiadaniem kasku na głowie. Więc masz odpowiedź. Nie ważne ile bo kupisz już za 300 byle by miał współczesne systemy ochrony przed kaskiem 🤫. I na to wydaj bo warto. A i jak jest lekki to dobrze bo lżej przywalisz głową. I pewnie się bardziej rozpadnie a to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekdam1 Napisano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 Hm to faktycznie ważne uwagi, nie wyczytałem tego w artykułach. Dzięki, zmienia perspektywę 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Ja długo dobierałem w sklepie. Tylko Endura podesła. Teraz poszukam czegoś z mips bo miałem krakse na szosie. Jedna z pierwszych jazd w grupie! Tak się złożyło że bez kasku i na szczęście tylko łokcie i kolana dostały. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Spawa dla okularników, nie używających szkieł kontaktowych, a chcących jeździć w niższych temperaturach. Co myślicie o stosowaniu kasków narciarskich, np. Blizzard Double Visior Ski Helmet lub Head Visior Ski Helmet? Chodzi o to, że można mieć okulary, czapkę kominiarkę i na tym ww. kask. Powinno to pozwolić uniknąć zimnego wiatru w oczy, a przy okazji i cieplej w głowę i uszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Pomysł jazdy w kasku narciarskim też mnie kusi (a ma, bo jestem narciarzem), ale nie próbowałem z uwagi na dziwny wygląd. Na nartach musi być -15 i silny wiatr, bym miał ochotę na kominiarkę (kaski narciarskie są ciepłe i nieprzewiewne, choć mój ma otwierane otwory wentylacyjne). Kasku z szybą nie miałem - z obserwacji kolegów wygląda, że czasem to fajne, a czasem można bardzo zachuchać i zaparować. Sam jeżdżę albo w dużych okularach optycznych albo z wkładkami w goglach. Są gogle dopasowane do okularów (duże i z miejscem na zauszniki). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 3 godziny temu, dragster napisał: Co myślicie o stosowaniu kasków narciarskich, np. Blizzard Double Visior Ski Helmet lub Head Visior Ski Helmet? planujesz sobie ugotować mózg? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 powiadasz, będzie nie do wytrzymania, w temp -5 do +10 przy wietrze? nie jeżdżę na nartach, nie mam doświadczenia w takich kaskach, stąd pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 powiadam, że to poroniony pomysł nie bez powodu kaski rowerowe wyglądają inaczej niż narciarskie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytkum Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 dragster istnieją kaski rowerowe z szybką, np. ABUS Pedelec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 22 Października 2023 Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Kask z wizjerem wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Będę wybierał pomiędzy: Abus Hyban 2.0 Ace a Uvex Finale Visior. Może ktoś ma doświadczenia z nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matbud15 Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 niedługo czarny piątek, więc dobra okazja aby zaopatrzyć się w jakiś kask jeżdżę od tego sezonu gravelem, w przyszłym roku planuję dłuższe trasy (po kilkanaście h nawet) co sądzicie o tym? https://www.decathlon.pl/p/kask-rowerowy-szosowy-van-rysel-roadr-500-mips/_/R-p-336288?mc=8669933&c=Czarny Czy MIPS jest ważne. Fajnie by się było zmieścić około 300zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janur Napisano 18 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 (edytowane) Najlepiej iść i mierzyć na miejscu , szkoda czasu na zakupy przez neta i się bawienie w odsyłanie ile ja się naszukałem kasku w którym będę normalnie wyglądał a nie jak pieczarka/ kasztan spasował mi kask POC Kortal i jestem zadowolony . Daszek przydatny , można go regulować czy zdemontować Edytowane 18 Listopada 2023 przez Janur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 19 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 (edytowane) Dla niektórych łażenie/jeżdżenie po sklepach jest gorsze, automaty paczkowe są popularniejsze od sklepów rowerowych, dodatkowo traf żeby mieli akurat modele które chcesz W małych miastach to nie działa, w wojewódzkich też nie zawsze. Edytowane 19 Listopada 2023 przez c1ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby1998 Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego Chce kupić kask specialized align II na gravela tylko on waży z 370g , warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września Czy jest różnica w kaskach na szosę i zwykły treking? Ogólnie chće kupić coś na szosę, co proponujecie? 350-500zł, Jak będe w przyszłości chciał w okularach na muchy jeździć, zwracać na coś uwagę przy zakupie kasku? Mam daleko do dużych sklepów, najlepiej przez neta z wysyłką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września Cytat Czy jest różnica w kaskach na szosę i zwykły treking? Na szosę bez daszka, bo będziesz musiał głowę bardzo zadzierać z nad przedniego koła. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi