siemalysy Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Siema :-) Czy używa ktoś, a może używał kasku Uvex ivo c? Mój obecny kask przechodzi na emeryturę i szukam czegoś nowego. Każda opinia mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Mam taki od dwóch tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Rozumiem, że zadowolony jesteś? Kask spełnia zadanie i spełnił oczekiwania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 To czy kask spełni zadanie i oczekiwania dowiesz się przy wypadku Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Nie przeprowadzałem crash tesu Poprzedni kask, który miałem był wyposażony w ubogą wersję wszelkich regulacji i w związku z tym lekko uciskał głowę. W Uvexie tego nie mam, a i w głowę chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Track Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Dasz link do sklepu gdzie kupiłeś i czy wszystkie Uvexy są made in Germany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 13 godzin temu, rzezniol napisał: To czy kask spełni zadanie i oczekiwania dowiesz się przy wypadku Pozdro To jest naturalne, że tak jest Pozdro 6 godzin temu, FigoiFago napisał: Nie przeprowadzałem crash tesu Poprzedni kask, który miałem był wyposażony w ubogą wersję wszelkich regulacji i w związku z tym lekko uciskał głowę. W Uvexie tego nie mam, a i w głowę chłodniej. Dzięki za opinię. Myślę, że warty jest ten kask uwagi. Trzeba się ruszyć do sklepu zobaczyć czy sa dostępne i mierzyć :-) Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 1 godzinę temu, Track napisał: Dasz link do sklepu gdzie kupiłeś i czy wszystkie Uvexy są made in Germany ? Kupiłem w sklepie stacjonarnym Exim Bike w Łodzi na Łagiewnickiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Track Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 (edytowane) Wiem że kask do czerepu najlepiej zmierzyć, niestety w moich stronach same Spoke lub Axery, dlatego chciałbym zamówić wysyłkowo - cena nie jest zbytnio wygórowana, ale najważniejsze aby pasował. Edytowane 24 Lipca 2018 przez Track Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Track Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Skuszony dobrą ceną zakupiłem kask Uvex I-vo c. Jako że jest to mój pierwszy kask i nie mam porównania do innych, powiem ze dopasowanie do czerepu jest ok, nic mnie nie ciśnie i nie uwiera. Kask zakupiłem w rozmiarze 15 - czyli na obwód głowy 52-57cm, rzeczywisty obwód 54-55cm. Wszystkie te szumnie nazwane technologie i systemy jakoś do mnie nie przemawiają, tzw.- zwykły bełkot marketingowy, ot zwykły kask i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 15 godzin temu, Track napisał: Skuszony dobrą ceną zakupiłem kask Uvex I-vo c. A ten Uvex ivo c zakrywa chociaż skronie? Czy jest tylko na czubku głowy i przewidziany na lot jak po wystrzeleniu z armaty cyrkowej prosto w ścianę? Też szukam sobie jakiegoś hełmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Track Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Manekin prawdę Ci powie http://www.aktywnysmyk.pl/kaski-uvex-air-wing-i-vo/2394-kask-uvex-i-vo-c-lightblue.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Natomiast ten manekin mówi coś zupełnie innego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietern Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 To można zaadoptować ten; Wiertarka, kilka otworów, żeby jakiś przepływ powietrza był i jazda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 (edytowane) O, ten byłby świetny Gość założył na głowę kask dla dzieci. Dowcipniś. Mój Uvex Stivo (i nie tylko on) kończy się na wysokości 0.5-1cm nad linią brwi, a mam raczej tzw wysokie czoło. Zresztą niektóre modele Uvex mają regulowaną wysokość systemu dopasowania. Dzieki niemu "wysokie" okulary P.O.C mieszczą sie pod kaskiem. Bardzo wygodne. -->Track . Ten dla ciebie bełkot marketingowy to technologie które powodują że kupiłeś kask wygodny, dopasowany i funkcjonalny. Gdybyś wcześniej miał więcej kasków to widziałbyś różnice. Edytowane 29 Lipca 2018 przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 (edytowane) Tak sobie zdałem sprawę, że nawet pan z powyższego zdjęcia (ten w czerwonym kubraczku) ma łeb w miarę zabezpieczony. Jedynie upadek na kant krawężnika równolegle do dolnej krawędzi kasku byłby dla niego bardzo niebezpieczny. Nie wiem jak się zachowuje człowiek podczas upadku, nie pamiętam kiedy ostatnio się przewróciłem na rowerze, ale chyba zaczyna przybierać pozycję embrionalną jak w brzuchu matki? Dobrze myślę? Może w ogóle lepiej darować sobie te czapeczki i kupić pełniejszy hełm jak te dla bmx-iarzy? Dodam że jeżdżę dość szybko i największe szanse na upadek mam na zakrętach jakbym stracił przyczepność. Edytowane 29 Lipca 2018 przez Borsuczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Może pan w buraczkowym ma ten kask zwyczajnie za mały ? Jak jest w rzeczywistości taki płytki to dość głębokim kaskiem jest np MET Kaos. Nie dość ze kryje dobrze skroń to sięga też daleko na potylicę ... jest to kask polecany do "niegrawitacyjnej" jazdy po górach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Kask jest za mały i nie ma sensu dopisywać do tego żadnej teorii. Ten uvex jest zrobiony jak inne kaski, czyli normalnie zakrywa czoło. A to że nieraz widuje się ludzi którzy tak normalnie jeżdżą to druga sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 I ten MET Kaos wygląda na niegłupią rzecz, chroni tyle ile trzeba, a do tego nie wygląda jak głowa transformersa czy innego power rangersa. Tylko cena trochę dołuje, no ale na pewnych rzeczach się nie oszczędza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 No najtańszy nie jest ... mam go w wersji UL GEL i intensywnie użytkuję piąty rok ... Jak na tak obszerna ochronę wychodzi bardzo pozytywnie pod względem wagi. To tylko propozycja ... Zajrzyj na velo.pl w wyprzedaże można go mieć za około 330 . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Wyglądać to sobie może. Kaski trzeba mierzyć jak jest możliwość albo brać va bank i zwracać gdy coś nie pasuje. Ja sobie w ub roku wymarzyłem Giro Hex . Na papierze było wszystko ok a w praktyce w sklepie gniótł w skronie i d... zbita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 A jak jest z higieną w tym Kaosie? Dosyć mocno się pocę. Da się do niego dokupić wnętrze? Wtedy bym wyjął te przepocone, wyprał a na czas schnięcia założył inne. Czy nie ma w nim potrzeby tego robienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Ja dokupowałem tylko żelową wkładkę czołową bo z czasem się "zużywa". Wkładka "na dnie" kasku jest tak minimalistyczna ze wystarczy wypłukać wygnieść i ponownie założyć. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Właśnie poruszyliście temat kasków MET. Jeszcze nie tak dawno bliski byłem do Uvex Ivo, ale trafiłem na MET Terra. Używa może ktoś? Podoba mi się ten model kasku. Natomiast będę starał się przymierzyć i jeden i drugi, ale każda opinia się przyda :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 mam parabellum i stradivariusa. kaski jak kaski :), lekkie, przewiewne, mają fajną żelową wkładkę na czoło stradivarius w ogóle wszystkie ma żelowe, są łatwiejsze w czyszczeniu daszek w parabellum jest z jakiegoś innego plastiku niż kask i trochę wypłowiał na słońcu więc widać różnicę w kolorze, ale to info dla estetów mam też rudy project sterling i on już prawie całkiem stracił kolor, ale chyba tylko seria fluo tak ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi