Sansei6 Napisano 18 Października 2016 Napisano 18 Października 2016 Może lepiej kup okulary korekcyjne z takimi nakładanymi na magnes szklami przyciemnianymi. Jako okularnik polecam Cytuj
michalr75 Napisano 18 Października 2016 Napisano 18 Października 2016 Mam 41 lat, jeżdżę od 7-go roku życia, zawsze bez kasku. Dwa lata temu po przesiadce na lepszy rower kupiłem kask. W zeszłym roku miałem OTB w mieście, gdyby nie kask walnąłbym głową o beton, a tak to tylko zdarłem kask. Jest coś na rzeczy z tymi kaskami. Wysłane za pomocą mTalk Cytuj
pszemoo Napisano 18 Października 2016 Napisano 18 Października 2016 Generalnie pytam bo jeżdżę w okularach korekcyjnych i słonko mnie oślepia kto nie chodzi nie wie jak to jest Dlatego myślałem ze to dobry pomysł ale w sumie zastanawiałem się czy nie będę głupio wyglądał :-) Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka A nie myślałeś żeby kupić korekcyjne p.słoneczne? Albo fotochromy?Co do kasku to przymierzałem coś takiego w sklepie... masz rację wyglądałem jak kosmita, wygodne też nie było Tapatalk...pszemoo Cytuj
piter614 Napisano 18 Października 2016 Napisano 18 Października 2016 Znaczy wiesz fotochtomy używam ale jak jadę w pozycji pochylone nisko to światło słoneczne dostaje się między brwiami a okularami znasz to uczucie jak jeździsz w takich okularach Ale może poprostu jeździć w kasku z daszkiem mam taki po lesie Generalnie się tylko zastanawiałem myślałem ze to będzie coś fajnego ale moi by ludzie z ulicy uciekać ;-) Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj
pszemoo Napisano 18 Października 2016 Napisano 18 Października 2016 Jeśli używasz tradycyjnych oprawek to rzeczywiście to nie zda egzaminu, ale kiedyś w necie natknąłem się na sportowe okulary słoneczne ze szkłami korekcyjnymi. Tapatalk...pszemoo Cytuj
Fenthin Napisano 18 Października 2016 Napisano 18 Października 2016 Okulary z wkładką są ponoć słabym rozwiązaniem. Szkła korekcyjne do okularów sportowych to kilkaset złotych + oprawki. I w obu przypadkach przy okazji zdjęcia tracisz ostrość. Nie myślałeś o wypróbowaniu soczewek kontaktowych? Cytuj
Gawel76 Napisano 18 Października 2016 Napisano 18 Października 2016 Mam okulary Muddyfox i w komplecie jest taka ramka do szkieł korekcyjnych.Tylko ciekawe jak to się sprawuje i ile kosztuje dopasowanie do niej szkieł ? Cytuj
piter614 Napisano 18 Października 2016 Napisano 18 Października 2016 Szkła kiedyś próbowałem ale w pracy mam zapylenie i gryzą mnie oczy Zostane w tradycyjnych okularach kupie sobie czapkę pod kask z daszkiem ;-) Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Fenthin Napisano 18 Października 2016 Napisano 18 Października 2016 Mam okulary Muddyfox i w komplecie jest taka ramka do szkieł korekcyjnych.Tylko ciekawe jak to się sprawuje i ile kosztuje dopasowanie do niej szkieł ? Tyle, co do zwykłych okularów. Cytuj
Sansei6 Napisano 18 Października 2016 Napisano 18 Października 2016 Kask z dobrym daszkiem spokojnie daje radę, w dodatku te nakładki przeciwsłoneczne na magnes... a czemu takie a nei przeciwsłoneczne korekcyjne, bo szybko mozna je zdjać zaraz po zmroku i jechać dalej... no i jest to jednak tańsza wersja niz mieć dwie pary okularów, wiem, bo w czerwcu rozważałem różne opcje. Cytuj
mailo Napisano 2 Grudnia 2016 Napisano 2 Grudnia 2016 Stoję właśnie przed wyborem kasku. Proszę o informację czym należy się kierować przy wyborze kasku oprócz rozmiaru i dopasowania do głowy oczywiście? Na co jeszcze zwracać należy uwagę? Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 2 Grudnia 2016 Mod Team Napisano 2 Grudnia 2016 oprócz rozmiaru i dopasowania do głowy oczywiście? szosowy, czasowy, mtb, downhillowy? Wolisz płytsze czy głębiej wchodzące na łeb? Z ochroną potylicy? Patrz czy ma certyfikaty bezpieczeństwa. Dobry system dopasowujący łącznie z paskami. Co by nie był z tych co to patrz ale nie dotykaj. No i czy wyglądasz mniej czy bardziej idiotycznie w kasku. Jak w każdym wyglądam źle. Cytuj
mailo Napisano 3 Grudnia 2016 Napisano 3 Grudnia 2016 Czy wkładek powinno być więcej czy jak najmniej żeby głowa się mniej pociła? Cytuj
p4trykx Napisano 3 Grudnia 2016 Napisano 3 Grudnia 2016 Też stoję przed wyborem kasku. Wcześniej miałem kask z Lidla (cratoni) i w sumie był ok tylko latem było w nim trochę gorąco. Warto więc kupić taki z dobrą wentylacja. Dodatkowo zwróć uwagę na zapas miejsce na czapkę w zimie oraz na łatwą zmianę rozmiaru. Ten z Lidla miał bardzo wygodne pokrętło. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj
mailo Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 Jak sprawdzić czy ma dobrą wentylację? Po ilości otworów? Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 5 Grudnia 2016 Mod Team Napisano 5 Grudnia 2016 W większości po ilości otworów. Ale są kaski które mają mało otworów ale tak ukształtowane tunele przepływu powietrza, że zapewniają dobrą wentylację mimo tego. Cytuj
p4trykx Napisano 5 Grudnia 2016 Napisano 5 Grudnia 2016 https://www.specialized.com/pl/pl/helmets/propero-3/118289 Np. Specialzed niby ma specjalny wlot na czole. Tylko ile w tym prawdy a ile marketingowego bełkotu. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 5 Grudnia 2016 Mod Team Napisano 5 Grudnia 2016 Specialzed niby ma specjalny wlot na czole. Tydzień jeździłem w takim, przeciąg jest duży. Pożyczony, ale model s-works prevail. Ale żeby porównać trzeba by w tych samych warunkach testować inny, niestety nie miałem takiej możliwości. A i tak ocena subiektywna. Cytuj
p4trykx Napisano 5 Grudnia 2016 Napisano 5 Grudnia 2016 Masz jeszcze jakieś jeszcze typy z dobrą wentylacją? Do tej pory latem niechętnie jeździłem w kasku. Po tym jak mnie samochód potrącił zimą muszę chyba jeździć cały czas Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 5 Grudnia 2016 Mod Team Napisano 5 Grudnia 2016 Masz jeszcze jakieś jeszcze typy z dobrą wentylacją? Ten spec nie jest moim typem. Aktualnie taki: https://www.cyklotur.com/kaski-i-ochraniacze/kaski-rowerowe/mtb/p,kask-fathom-jasno-czerwono-czarny-giro,555717.html Przedmuch jest zupełnie inny niż w specu ale wcale nie gorszy. Na teraz po sezonie jeżdżenia mogę polecić. Cytuj
bardok206 Napisano 5 Grudnia 2016 Napisano 5 Grudnia 2016 Ja ostatnio wybrałem kask z endury. Przede wszystkim na fajne promocje ostatnio oraz fajny pakiet "Endura Crash Replacement", jak uszkodzimy kask w ciągu 3 lat to można kupić kolejny z 50% zniżką... Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 5 Grudnia 2016 Mod Team Napisano 5 Grudnia 2016 Przede wszystkim na fajne promocje ale nie promocje powinny być priorytetem w wyborze kasku. Cytuj
mailo Napisano 6 Grudnia 2016 Napisano 6 Grudnia 2016 W większości po ilości otworów. Ale są kaski które mają mało otworów ale tak ukształtowane tunele przepływu powietrza, że zapewniają dobrą wentylację mimo tego. A ilość wkładek też ma znaczenie na potliwość głowy? Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 6 Grudnia 2016 Mod Team Napisano 6 Grudnia 2016 Jak założysz czapkę to się bardziej spocisz niż byś tą czapkę zrobił ażurową. Mniej punktów styku z głową to lepiej dla potliwości. Cytuj
mailo Napisano 6 Grudnia 2016 Napisano 6 Grudnia 2016 Też tak myślałem. Z drugiej strony więcej wkładek = większy komfort, chyba? Już wiem na co patrzeć. Jutro kupuję. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi