Scarper Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 FullFace by dał rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shmitt Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Tylko cały czas jeździć z kaskiem na całą twarz?? toż ugotowany latem, a prawdopodobieństwo małe takiego zdarzenia, chyba,że jazda w warunkach wysokiego ryzyka to najzupełniej zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 @@ebola, Postaw sprawę inaczej ... pomyśl ile miałeś szczęścia że w tym wypadku nie przywaliłeś potylicą czy też skronią w kant krawężnika ... Mi kask uratował już głowę kilka razy podczas rożnych zdarzeń drogowych... Jednak główne zadanie jakie przed nim stawiam to ochrona przed gałęziami podczas jazdy w lesie. I chciałbym aby to było jego jedyne zadanie . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Tylko cały czas jeździć z kaskiem na całą twarz?? toż ugotowany latem Met Parachute i się nie ugotujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeslaw Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Kilka lat temu kolega miał takiego świetna sprawa przewiewny uniwersalny jak chcesz pojechać po przysłowiowe "bułki" to odpinasz szczękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ichris Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Mnie akurat kask prawdopodobnie życie uratował. Wypadku nie pamiętam (wstrząs mózgu z niepamięcią wsteczną, na szczęście tylko z wypadku:p) ale pewnie przywaliłem w drzewo głową bo kask na pół pęknięty, kierownica roweru wygięta o 10 cm... Zjazd w lesie, jakieś 40km/h (znaną mi trasą, później znalazłem tam popękane fragmenty daszka kasku). W szpitalu nie mogłem uwierzyć, że mam wszystkie zęby na miejscu Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez ichris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 W szpitalu nie mogłem uwierzyć, że mam wszystkie zęby na miejscu Zęby nie są takie kruche jak by się wydawalo. Parę lat temu przeleciałem przez kierownicę nawet nie amortyzując rękoma, uderzenie twarzą w asfalt. Zlamany nos, potężny krwiak na czole, porozcinane wargi i wszystkie zęby całe. Od tego czasu jeżdżę wszędzie w kasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ted07 Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Koledzy ciągle zastanawiam się nad zakupem kasku, mam kilka propozycji możecie coś doradzić: 1. Uvex I-vo za 170 zł a drugi za 220 zł http://www.domenasportowa.pl/product-pol-30901-Kask-rowerowy-Uvex-I-vo.html http://www.bikeatelier.pl/odziez-kaski-buty/kaski/kask-uvex-i-vo czy to jest ten sam kask? Co o tym kasku myślicie jest dobry i wart swojej ceny? ma podobno miejsce na lampkę z tyłu kasku, jest to plus czy minus kasku? 2. mam możliwość też kupienia Kellys za 120 zł, tylko nie pamiętam modelu. Możecie coś doradzić ze swojego doświadczenia? Warto dołożyć te parę złotych na Uvexa czy kupić Kellysa? A może mają koledzy coś sprawdzonego i wartego polecenia. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Ted07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mattie Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) W mojej okolicy jedyni rowerzyści jakich widziałem w kaskach to dzieci na roweruch z dołączanymi 2 dodatkowymi kółkami i rowerzyści na rowerach szosowych. Aż głupio kupować kask do jazdy crossem ... Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Mattie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Moim zdaniem głupio jest decydować o kasku lub jego braku zależnie od używanego roweru.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mattie Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Nie powiedziałem tego, że decyduje o kasku lub jego braku w oparciu o rodzaj posiadanego roweru. Powiedziałem to pod tym kątem, żę ludzie, których widuje w mojej okolicy to albo rowerzyści na szosach w pełnym osprzęcie itd albo ludzie jeżdżący rekreacyjnie bez ubioru i osprzętu - dygresja - kask w moich okolicach to rzadkosć i nie powiem, że będę się wyróżniał na crossie w kasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bethrezen Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 W mojej okolicy jedyni rowerzyści jakich widziałem w kaskach to dzieci na roweruch z dołączanymi 2 dodatkowymi kółkami i rowerzyści na rowerach szosowych. Aż głupio kupować kask do jazdy crossem ... Czy ja wiem? Ja tam do swojego crossa kask niedawno kupiłem za jakieś 200 zł i jestem z niego w pełni zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Jak komuś głupio, to niech jeździ bez ... z takimi argumentami się nie dyskutuje ... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Potrzebuje kask do turystycznej jazdy. Mam kask, który już wiele ze mną przeżył i się trochę zestarzał przez, co przestał być estetycznie atrakcyjny, więc wolałbym go zostawić na jakieś trudniejsze zabawy, stąd moja prośba jakby ktoś znalazł: Lekki, dobrze trzymający się głowy, a najchętniej bez uprzęży i nadający się do jazdy w słońcu. Nie musi być pancerny, bo nie zamierzam używać go w trudnym terenie. Widziałem gdzieś coś podobnego, ale wyszło z mej pamięci gdzie, a miało wady, bo trochę ważyło i było zamknięte. Rozumiem, iż mam spore oczekiwania, ale nie znam się jakoś specjalnie na nowinkach, a może ktoś się natknął na jakiś ciekawy projekt i jest mi wstanie pomóc. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez realkrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Może poczekaj do majowego rzutu rowerowego w Lidlu. Możliwe, że jeśli będą kaski (piszę "możliwe", bo zawartość ofert dla poszczególnych krajów może się nieco różnić), to będą takie, jak w obecnej ofecie irlandzkiej http://www.lidl.ie/cps/rde/SID-791652E4-11C2E2CB/www_lidl_ie/hs.xsl/Offers.htm?id=127 Pomijając cenę, wyglądają całkiem "zgrabnie", akurat na szosę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Lekki, dobrze trzymający się głowy, a najchętniej bez uprzęży i nadający się do jazdy w słońcu. Rozwiń temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kirkor Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Kask dobra rzecz! Dzisiaj przy 30km/h, przez głupotę, miałem spotkanie z leśna ścieżką u usiana korzeniami, kask pęknięty na dwie części, mocno zbity bark, kilka większych i mniejszych otarć, ale głowa cała! Uderzyłem głowa centralnie w wystający korzeń, przez ładnych kilka minut nogi miałem z waty :-) Dzięki Ci kasku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Nie spotkałem się z takim czymś, dlatego pytam. Coś na wzór czapki, łapie w rękę zakładam na głowę, nie muszę zapinać, a zabezpieczenie głowy może nie najlepsze, ale jest i nadaje się do turystycznej jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Kask musi być zapiety pod brodą ... Bez tego nie stanowi ochrony . Nie znam patentów bez paska podbródkowego. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Kilka patentów by się znalazło: można na przykład zapuścić długie włosy, zapleść w warkocze, przewlec je przez otwory w kasku, związać je u góry ładną kokardą i kask będzie się elegancko trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 @Darek14: Oplułem sobie klawiaturę przez Ciebie... Żeby nie był "offtopic" to mam patent dla łysych: przykleić na kropelce albo zamontować wewnątrz kasku przyssawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro12 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja osobiście nie wyobrażam sobie jazdy bez kasku. Jeśli ktoś nie lubi mieć coś na głowie to uważam, że lepiej coś takiego mieć i chociaż w jakimś stopniu czuć się bezpieczniej niż wylądować w szpitalu z poważnym urazem głowy. Byle upadek i może być niewesoło. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez miro12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 to mam patent dla łysych: przykleić na kropelce Oj tam, ja jestem łysy i na codzień kożystam z taśmy samoprzylepnej dwustronnej, bardzo wygodne rozwiązanie. tak na poważnie to czy nie jest tak, że kask powinien i tak się trzymać łba bez zapinania pasków? tak się przecież dopasowuje rozmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Tak ... przy przymiarce ma nie spaść jak kręcisz głową ... ale bez pasków w czasie wypadku sam się na głowie nie utrzyma. Podczas wypadków ludzie wyskakują z zawiązanych butów ... to tym bardziej kas bez zapięcia się nie utrzyma. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) tak na poważnie to czy nie jest tak, że kask powinien i tak się trzymać łba bez zapinania pasków? W czasie wypadku występują zbyt duże siły aby mógł się utrzymać kask bez pasków - patrz na ludzi, którzy często tracą buty w czasie potrącenie (i nie zawsze były one nie zawiązane ). Po za tym ta przymiarka i dopasowanie jest potrzebne też po to, aby kask nam nie wyrządził krzywdy przemieszczając się w za nadto niekontrolowany sposób w czasu uderzenia. Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez iza121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi