refiko Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 (edytowane) Interesuje mnie przeznaczenie tego kasku? Ktoś miał z nim doświadczenie? http://allegro.pl/kask-rowerowy-allround-cratoni-c-flash-m-l-56-59cm-i3220430306.html Edytowane 9 Maja 2013 przez refiko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anonewicz Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Szukam kasku na szosówkę, za około 300pln, musi być biało-czarny. Na razie znalazłem MET Estro z 2012 roku, te z 2013 mają już inne kolory. Macie jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s2power Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Anonewicz, poszukaj u Speca, maja cos w tej kolorystyce i budzet tez powinien pasowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyra121 Napisano 20 Maja 2013 Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Co powiecie o kupnie używanego kasku? Da się jakoś go wyszorować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 20 Maja 2013 Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Owszem, da się wyszorować. Z zewnątrz ... W środku niby da się wymienić albo wyprać gąbki, ale tym co naprawdę chłonie hektolitry potu są paski, o których mało kto pamięta - i których w większości nie da się wyjąć do prania. Poza tym kupując używkę nigdy nie masz gwarancji, że kask już nie leżał na glebie razem z właścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anonewicz Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Paski też można wyszorować nie zdejmując ich z kasku Gdyby kask nie pachnął najlepiej to możesz owinąć go w reklamówkę i wpakować do zamrażalnika na 2-3 dni. Nie powinno to uszkodzić kasku, zabije niewielką część bakterii i usunie nieprzyjemny zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorin49 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Ostatnio mnie naszło na firmę b'twin i zacząłem się zastanawiać nad oferowanymi przez nich kaskami - czy ktoś z Was taki posiada lub zetknął sie nimi? Te dwa zwróciły moją uwagę http://www.decathlon.pl/btwin-sport-7-rr-xc-id_8202770.html#v1458583 ttp://www.decathlon.pl/kask-sport-7-btwin-racing-id_8211974.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 24 Maja 2013 Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 W zeszłym roku spora część miała wadliwe kółeczko (nie trzymało - kask rozszerzał się przy delikatnym pociągnięciu do przodu i/lub przy zakładaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Troszkę głupie pytanie: na co zwrócić szczególną uwagę przymierzając kask? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Gdybyś tak cofnął się dosłownie o stronę, znalazłbyś odpowiedź na swoje pytanie w mgnieniu oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
missmisery Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Mam pytanie z cyklu "dość głupie" - czy leżakujący w szafie kask traci właściwości ochronne? Mam taki zwykły kask Bell Venture, niegdyś trochę używany, ale głównie zalegający w szafie. Rok produkcji 2006. Z tego co piszą wszechwiedzący ludzie w necie styropian z czasem traci swoje właściwości. I tak się zastanawiam - używać czy nie (lepiej powiedzcie, że nie, to będę miała pretekst, żeby kupić nowy ). Po ostatnim zarysowaniu lica gałęzią stwierdzam, że kask do lasu by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoomek Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Mam pytanie z cyklu "dość głupie" - czy leżakujący w szafie kask traci właściwości ochronne? Mam taki zwykły kask Bell Venture, niegdyś trochę używany, ale głównie zalegający w szafie. Rok produkcji 2006. Z tego co piszą wszechwiedzący ludzie w necie styropian z czasem traci swoje właściwości. I tak się zastanawiam - używać czy nie (lepiej powiedzcie, że nie, to będę miała pretekst, żeby kupić nowy ). Po ostatnim zarysowaniu lica gałęzią stwierdzam, że kask do lasu by się przydał. Tak, z czasem struktura styropianu traci na wytrzymałości/amortyzacji. Jak szybko? To zależy od warunków przechowywania. Jeśli kask był trzymany gdzieś w wysokiej temperaturze, dużej wilgotności czy braku właściwej cyrkulacji powietrza to szybciej się "starzeje". Niektórzy producenci sugerują wymianę kasku po 3 latach (bez poważnego uszkodzenia). Moim zdaniem markowy kask, czyli chociażby wspomniany Bell, do 5 lat powinien zapewnić ochronę. Przy roczniku 2006 to bym się jednak nie zastanawiał tylko wymienił na coś nowszego. Tym bardziej, że dzisiaj to już nie są jakieś skandaliczne pieniądze i do 100 zł kupisz coś, co w jeździe rekreacyjnej znakomicie się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Kask traci swoje właściwości w momencie, gdy narażony jest na długotrwałe działanie promieni słonecznych i nasz pot. Leżący spokojnie w szafie nie powinien być gorszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
missmisery Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Ok, dzięki za rady. Obejrzę go jeszcze raz i zobaczę czy się "nie sypie". Jeśli po odpięciu i wypraniu wkładek i pasków będzie ciągle ok, to spróbuję jeszcze w nim pojeździć. Może nie jest wybitnie twarzowy, ale lekki i przewiewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cykada Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Ktoś ma doświadczenia z firmą MET? Zastanawiam się nad modelem Terra, w czarnej matowej kolorystyce wygląda fajnie, użytkował ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ostatnio mnie naszło na firmę b'twin i zacząłem się zastanawiać nad oferowanymi przez nich kaskami - czy ktoś z Was taki posiada lub zetknął sie nimi? Te dwa zwróciły moją uwagę http://www.decathlon.pl/btwin-sport-7-rr-xc-id_8202770.html#v1458583 http://www.decathlon.pl/kask-sport-7-btwin-racing-id_8211974.html Mam ten drugi, biały szosowy. Wygląda ok, jest w miarę lekki, dobrze siedzi na głowie. Minusem jest brak siateczki chroniącej przed wlatywaniem owadów. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiton Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ja używam kasku made by LIDL za całe 50 PLN. Ma nawet bajer w postaci światełka w tylnej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogial Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 miałam ostatnio mały wypadek na rowerze i trochę się potłukłam, teraz już na pewno kupię kask. Czy dla osoby poczatkującej ma znaczenie jaki kask będzie towarzyszył w rowerowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Zależy, o co pytasz. Typ kasku, jego cenę, wygodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Kask powinien spełniać normy bezpieczeństwa Unii. Zazwyczaj taka informacja jest podana na pudle czy na naklejce wewnątrz kasku. Poza tym kryteriami wyboru kasku powinno być dopasowanie rozmiaru do wielkości głowy, wygoda noszenia, łatwość obsługi (regulacja pasków, mechanizm zapinania uprzęży, regulacja objętości), potem trzeba się zastanawiać nad jakością wentylacji i na końcu wyglądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorin49 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Mam ten drugi, biały szosowy. Wygląda ok, jest w miarę lekki, dobrze siedzi na głowie. Minusem jest brak siateczki chroniącej przed wlatywaniem owadów. Pozdr A który kask do max. 200 zł ma tę siateczkę? Co sądzicie o Bell Venture / Crossfire? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Dziecięcy kask mojego synka ma. To nie sprawa kosztów produkcji przecież. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorin49 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Domyślam się, ale miałem nadzieję, że dowiem się jakie konkretne modele mają tę siateczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Długo przymierzałem się do zakupu kasku. Początkowo zamierzałem kupić kask w sklepie stacjonarnym. Przymierzałem wiele modeli - Kelly's, Decathlonowe Bell'e, Met i parę innych - jednak mało który był wygodny; a jeśli już to w cenie >400zł. Dlatego też poszperałem trochę w internecie i zdecydowałem się na Giro Indicator (z przesyłką jak dobrze pamiętam wyszło 175zł). Szczerze nie żałuję wydatku, gdyż kask, w przeciwieństwie do pozostałych które przymierzałem, jest wygodny. Początkowo było dziwnie, ale to mija z czasem. Teraz byłoby ciężko jeździć bez kasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
missmisery Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Domyślam się, ale miałem nadzieję, że dowiem się jakie konkretne modele mają tę siateczkę Bell Venture ma siateczkę. Co do moich problemów z "przeleżałym" kaskiem - oddałam go i nabyłam Giro Rift. Wydaje mi się głębszy od Bella i wygodniejszy - zwyczajnie lepiej leży na mojej głowie. No i marzył mi się biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi