Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Shimano SLX pod kasetę 8-rzędową

andrew954

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chce mi się naprawdę wierzyć choć z drugiej strony to teoria i nie praktykowałem tego, a jeszcze z innej strony zmusiłeś mnie bym przetestował taką opcje w wolnym czasie.

Do tej pory uważałem, że:

- manetki 8-speed będą działać prawdiłowo z kasetami 7,8-mio rzędowymiiegowymina natomiast z 9-io rzędowymi kasetami nie będą współpracować (tą teorię testowałem z manetką 8 i kasetą 7)

- manetki 9-speed będą obsługiwać jedynie kasety 9-cio rzędowe.

Dwie powyższe tezy biorą się z następujących argumentów:

- kasety 8 rzędowe shimano mają 4.8 mm odległości pomiędzy koronkami, zaś grubość koronki wynosi 1.8 mm

- kasety 9 rzędowe shimano mają 4.34 mm odległości pomiędzy sąsiednimi koronkami, a grubość koronki wynosi 1.78 mm

Wniosków myślę nie trzeba wypisywać.

Faktem jest to, że powstała różnica w odległości pomiędzy zębatkami to 0.48mm dla porównania karta kredytowa np. BPH :D ma 0.80 mm, niby nie jest to dużo. Dla mnie w wyobraźni manetka obsłuży może pierwsze 4 koronki(licząc od najmniejszej) dalej może z czwartej zrzucić na szóstą, zwłaszcza, że czasami przy zwykłej regulacji potrzeba czasami ćwierć obrotu baryłką do prawidłowej pracy.

Jakieś filmy zdjęcia kolega ma ??

Zdjęć nie mam nawet czym zrobić :wallbash: (sprzedałem aparat i telefon aby kupić części do roweru :D ) Napisze Ci tak, że nie jestem zadowolony gdyż chcę wrzucić na ostatni bieg dość długo to zajmuje... Nie wiem od czego to zależy. Jeśli piszesz że to jest nie możliwe to Ci serwisanci którzy mi to montowali są magikami ;)

Gdzieś, kiedyś ktoś na forum pisał o patencie na działanie kasety 8 z manetką 9. Wystarczyło niby zamocować linkę przy przerzutce z drugiej strony. Ale sam bym zobaczył jakiś filmik jak to u XxUzixX działa.

Jak to zrobiono że 9 na manetce się nie da wrzucić - to jakaś ingerencja w mechanizm manetki chyba musiała być?

• Mod Team

Nie chce mi się naprawdę wierzyć choć z drugiej strony to teoria i nie praktykowałem tego, a jeszcze z innej strony zmusiłeś mnie bym przetestował taką opcje w wolnym czasie.

Do tej pory uważałem, że:

- manetki 8-speed będą działać prawdiłowo z kasetami 7,8-mio rzędowymiiegowymina natomiast z 9-io rzędowymi kasetami nie będą współpracować (tą teorię testowałem z manetką 8 i kasetą 7)

- manetki 9-speed będą obsługiwać jedynie kasety 9-cio rzędowe.

Dwie powyższe tezy biorą się z następujących argumentów:

- kasety 8 rzędowe shimano mają 4.8 mm odległości pomiędzy koronkami, zaś grubość koronki wynosi 1.8 mm

- kasety 9 rzędowe shimano mają 4.34 mm odległości pomiędzy sąsiednimi koronkami, a grubość koronki wynosi 1.78 mm

Wniosków myślę nie trzeba wypisywać.

Faktem jest to, że powstała różnica w odległości pomiędzy zębatkami to 0.48mm dla porównania karta kredytowa np. BPH :D ma 0.80 mm, niby nie jest to dużo. Dla mnie w wyobraźni manetka obsłuży może pierwsze 4 koronki(licząc od najmniejszej) dalej może z czwartej zrzucić na szóstą, zwłaszcza, że czasami przy zwykłej regulacji potrzeba czasami ćwierć obrotu baryłką do prawidłowej pracy.

Jakieś filmy zdjęcia kolega ma ??

Potwierdzam.

Sam do kasety 8rz. założyłem manetki LX 9rz. i ni w ząb nie dało się tak ustawić żeby któraś koronka nie została ominięta czy to w górę czy w dół. Wydaje się logiczne że skok linki jest ściśle związany z podziałem manetki a co za tym idzie przestawieniem przerzutki o określoną wartość. Znaczy się jeżeli odległość między koronkami 8rz i 9rz są inne to będzie kicha - cbdu.

Jak to zrobiono że 9 na manetce się nie da wrzucić - to jakaś ingerencja w mechanizm manetki chyba musiała być?

Blokować, a blokować. Możliwe, że został ograniczony wychył przerzutki w stronę małej koronki śrubą regulacyjną.

Co do ingerencji w manetkę to wiem, że są sposoby sam będę nad tym myślał, a chodzi mi o korbę 2 biegową i przerobienie manetki tak bym nie miał pustego biegu który został zablokowany śrubą ograniczającą pierwszą koronkę w mechanizmie korbowym (22T). Prawdopodobnie chodzi o to by linka zaczynała się w moim przypadku na drugim biegu manetki.

Znaczy się jeżeli odległość między koronkami 8rz i 9rz są inne to będzie kicha - cbdu.

Wiesz z kasetami 7 i 8 rzędowymi miałeś też różnice w odległości pomiędzy sąsiednimi koronkami ale to o 0,2 mm (grubość dwóch kartek papieru a4 do drukowania) .

• Mod Team

• Mod Team

Jeśli piszesz że to jest nie możliwe to Ci serwisanci którzy mi to montowali są magikami :icon_wink:

Matołami a nie magikami. Jeśli podjęli się składania roweru na zupełnie niewspółgrających częściach i nawet Cię o tym jasno nie poinformowali to jest to wyraźny sygnał, że chcieli tylko zedrzeć kasę i należy zmienić serwis. Testowałem takie rozwiązanie, chodziło na tyle źle że nie było mowy o konkretnej jeździe (o turlaniu po parku nie mówię).

Powiedzmy sobie jasno, skoro manetki 8 i 9 rzedowe mają kompletnie inny skok (w sensie przesuwają przerzutkę o inna odległość) to nie ma ludzkiej możliwości, aby to działało. Inna sprawa, że nawet gdyby się dało to po co wymyślać sobie problem, którego rozwiazanie sprowadza się do zakupu kompatybilnych części. Czekam z niecierpliwością na temat "Manetki Sram 1:1 obsługują mi przerzutki Shimano" albo "założyłem kasetę Campagnolo na bębenek Shimano".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...