andrew954 Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Witam. Mój problem dotyczy doboru odpowiedniej manetki do przerzutki Shimano SLX tak aby współpracowała ona z kasetą 8-rzędowa. Posiadam nowa kasete Shimano CS-HG30 8rz i chciałem zakupić przerzutkę Shimano SLX a do niej najchetniej też manetkę SLX tylko że te manetki są dostępne tylko w wersji na 9 przełożeń (przynajmniej innych nie widziałem) Natomiast na 8 przełożeń dostępne są tylko manetki Alivio. I teraz pytanie brzmi którą manetke wybrać aby wszystko działało (zakładając że wolał bym SLX)? Czy w przypadku pierwszego rozwiązania jest możliwość poprawnego wyregulowania przerzutki SLX + manetka SLX 9 rz. tak żeby współpracowała ona z kasetą 8 rz. zbytnio nie hałasując? A w przypadku drugiego rozwiązania czy przerzutka SLX będzie w pełni kompatybilna z manetką Alivio 8 rz. (pytam ponieważ są to cześci z dwóch różnych grup shimano i mam wątpliwości)? Z góry dzięki za odpowiedzi
Mod Team Puklus Napisano 7 Marca 2010 Mod Team Napisano 7 Marca 2010 Jak sie domyślam przerzutka jakieś 120 + manetki też ok 120 czyli jakieś ok 250 zł za komplet. W takim przypadku mógłbyś dołożyć grosza i kupić sobie kasetę pod 9. Jeżeli nie to jedyne co możesz zrobić kupić manetki alivio albo polować na jakieś używki pokroju starszych XT.(jak zaoszczędzisz na manetkach kup sobie XT jak styknie nominału) W Praktyce każda manetka 8 rzędowa będzie pracowała dobrze(z kasetą i SLX'em) poza manetkami srama bo maja inny system. Manetka 9 rzędowa i kaseta 8 rzędową to kiepski pomysł. Nie da sie tego wyregulować i łańcuch będzie siebie szedł jak mu sie podoba i będzie szarpało moze nawet przeskakiwało i napęd będzie bardzo cierpiał.
andrew954 Napisano 7 Marca 2010 Autor Napisano 7 Marca 2010 Gdybym pomyślał o tym wczesniej to bym kupił 9-tkę a tak mam juz założoną 8-kę. Szczerze mówiąc to dziewiąte przełożenie nie jest mi aż tak potrzebne. Czyli spokojnie mogę kupić manetke Alivio 8 do przerzutki SLX i powinno działać cicho?
magnum Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 nie powinno tylko bedzie dzialac tylko ze pamietaj manetka 8
andrew954 Napisano 7 Marca 2010 Autor Napisano 7 Marca 2010 na 100% nie jestem pewien ale manetki Alivio dostepne są tylko 8 rzedowe, oczywiście mówię tu tylko o manetkach typu rapidfire Będę musiał dokładnie przekalkulować obydwa rozwiązania zakładając że do manetki SLX 9 kupił bym jeszcze kasete
Mod Team michuuu Napisano 7 Marca 2010 Mod Team Napisano 7 Marca 2010 Jeżeli chcesz w przyszłości (zapewne niedalekiej) jeździć na 9rz. to kup manetki na 9rz.(np.SLX) i wysil się na nową kasetę(może być póki co budżetowa). Wydaje się to tańszym rozwiązaniem bo i tak "za chwilę" wydasz te pieniądze.Teraz masz do sprzedania(zagospodarowania) tylko kasetę a później dojdą jeszcze manetki. Przemyśl!
andrew954 Napisano 7 Marca 2010 Autor Napisano 7 Marca 2010 Może i masz rację michuuu. Wkońcu 9-tki staja sie coraz bardziej popularne. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie długości wózka przerzutki. Kasetę mam 11-32z (nawet jeśli kupię nową 9-tke to też prawdopodobnie 11-32) natomaist z przodu posiadam korbę z pojedyńczą zębatka 38z. Brać z długim czy z krótkim wózkiem?
Mod Team michuuu Napisano 7 Marca 2010 Mod Team Napisano 7 Marca 2010 Może i masz rację michuuu. Wkońcu 9-tki staja sie coraz bardziej popularne. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie długości wózka przerzutki. Kasetę mam 11-32z (nawet jeśli kupię nową 9-tke to też prawdopodobnie 11-32) natomaist z przodu posiadam korbę z pojedyńczą zębatka 38z. Brać z długim czy z krótkim wózkiem? Wyszukiwarka - pojemność napędu, mądrzejsi i bardziej doświadczeni habilitowali się w tym temacie. A według mnie to wystarczy krótki wózek. No chyba że korba będzie do wymiany (44/32/22) - długi wózek jest bardziej uniwersalny.
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Jeszcze trochę i wejdzie napęd 10 rzędowy w shimano co zacznie robić się standardem. Warto teraz przejść na 9tkę, jeśli masz ją w planach na przyszłość. Co do wózka to trudno mi powiedzieć bowiem ja posiadam średni wózek i na 32/32 2x1 jest tak wiesz no można jeździć, aczkolwiek na 44/32 też wrzuciłem (dla testów) bez problemu i tu przerzutka aż się trochę gnie. W moim odczuciu na 38/32 nie powinno być tragedii bo jeszcze jest kwestia długości łańcucha, ale z krótkim wózkiem to już nie wiem.
Grondag Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Dokładnie taki system Alivio/SLX ostatnio założyłem u kolegi i po tym jak zauważyłem że do regulacji przy przerzutce szadow dochodzi ustawienie zbliżenia do trybów(śrubka B ) to chodzi elegancko, aż mu zazdroszczę
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 ...a co ma źle chodzić dodatkowym plusem napędu 8 biegowego jest wytrzymałość na rozciąganie ponieważ sam łańcuch w porównaniu do łańcuchów 9 rzędowych jest szerszych. Minusem może być za to stopniowanie no chyba, że kupisz kasetę 28/11 jeśli się w ogóle znajdzie.
Mod Team bogus Napisano 7 Marca 2010 Mod Team Napisano 7 Marca 2010 Weź średni wózek, bo krótkiego nie ma w SLX. Przy dobrym dobraniu długości łańcucha powinno być dobrze.
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Przy dobrym dobraniu długości łańcucha powinno być dobrze. Wiesz byle by znowu kółka przerzutki nie były w poziomie, choć blat ma w sumie 38.
andrew954 Napisano 7 Marca 2010 Autor Napisano 7 Marca 2010 No właśnie zauważyłem że w SLX jest tylko dwa rozmiary a mianowicie SGS i GS. Czyli SGS jest dłuższy a GS krótszy czyli średni? Więc dozbieram troche pieniedzy i kupie kasete CS-HG50, no i tu nasuwa sie kolejne pytanie jaki łańcuch shimano do tej kasety (chodzi mi o odpowiednia szerokość)? Na aukcjach allegro podaja różne parametry dla tego samego łańcucha więc wolę zapytać Was?
bodziekk Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Alivio jest niskiej klasy manetką, jeśli jednak zostaniesz przy tej ośmiobiegowej kasecie, to możesz kupić manetki Sram Trigger Attack, które występują w wersji na 8. Ich praca i wygoda będzie o wiele lepsza, niż Alivio.
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 zgadzam się z przedmówcą sram to komfort jeśli chodzi o manetki. Co do krótkich wózków to chyba tylko osprzęt szosowy Sora Tiagra 105 czy ultegra.
andrew954 Napisano 7 Marca 2010 Autor Napisano 7 Marca 2010 bodziekk a możesz coś powiedzieć o manetkach SLX? (bo pewnie zdecyduję się na drugie rozwiązanie z kupnem 9 rz. kasety) Są one lepsze od Alivio czy może nie wiele się różnią? Bo sądząc po konstrukcji to są bardzo podobne zresztą jak wszystkie typu rapidfire A co sądzicie o tym zestawie http://www.allegro.pl/item937527986_kaseta_9_rzed_shimano_slx_hg_80_lancuch_hg_73.html Do tego przerzutka o której była mowa. To bardzo kosztowne rozwiazanie jak na moja keszeń ale może warto bedzie poczekac trochę czasu, dozbierać pieniędzy i kupić wszystko z grupy SLX??
Mod Team michuuu Napisano 7 Marca 2010 Mod Team Napisano 7 Marca 2010 zgadzam się z przedmówcą sram to komfort jeśli chodzi o manetki. Co do krótkich wózków to chyba tylko osprzęt szosowy Sora Tiagra 105 czy ultegra. Krótki w sensie średni bo w mtb krótki(szosowy) chyba nie ma zastosowania - gwoli wyjaśnienia mojego posta.
Mod Team bogus Napisano 7 Marca 2010 Mod Team Napisano 7 Marca 2010 Saint ma krótki wózek, ale nie tak krótki jak szosowy. To zupełnie dwa inne światy. Ostatnio właśnie zmieniłem manetki Alivio na SLX. SLX działa łagodniej, dźwignia jest o wiele bardziej ergonomiczna. Kolejnym plusem SLX jest dual-release, czego Alivio nie posiada. Alivio działa wręcz chamsko, lecz nie twierdzę że jest złe. Dźwignia do redukcji jest tragiczna, w ogóle nie dopasowana do kciuka. Mimo wszystko Alivio to niezłe manetki za dobrą cenę, raczej są niezawodne. Po kilku latach spędzonych z Alivio nie miałem powodów do narzekań. Poza szwankującym dopasowaniem do ludzkich dłoni wszystko z nimi ok. Kasetę i łańcuch dobrze dobrałeś, ale można taniej jeśli będziesz chciał. Ja mam zestaw kaseta HG-61 i łańcuch HG-73.
bodziekk Napisano 8 Marca 2010 Napisano 8 Marca 2010 bodziekk a możesz coś powiedzieć o manetkach SLX? (bo pewnie zdecyduję się na drugie rozwiązanie z kupnem 9 rz. kasety) Są one lepsze od Alivio czy może nie wiele się różnią? Bo sądząc po konstrukcji to są bardzo podobne zresztą jak wszystkie typu rapidfire Nie jeździłem ani na jednych, ani na drugich. Starsze manetki Rapidfire mi nie podchodziły, ze względu na konieczność obsługi dwoma palcami. Przez wiele lat jeździłem na gripach, ostatnio na Triggerach (można górną dźwignię obsługiwać kciukiem, co jest kapitalne w porównaniu do np. rzeczonego Alivio), a teraz kupiłem obecne XT, które są "Rapidfire plus", czyli też można zrzucać kciukiem. To będzie zasadnicza różnica między Alivio, a SLX. Kolejną będzie zapewne dużo mniejszy skok dźwigni. No i w przypadku SLX-a może być też lżejsza praca, choć w przypadku dźwigni do wrzucania, zależeć to będzie głównie od przerzutek. Dla mnie wybór byłby jasny (pomijając fakt, że jedna jest na 8, a druga na 9) - SLX.
XxUzixX Napisano 8 Marca 2010 Napisano 8 Marca 2010 Witajcie Ja mam w moim rowerze zastosowane manteki deore 2010 ( 9 rzędowa) i przerzutkę slx (także 9 rzędową), a kasete mam 8 rzędową. Jak oddawałem rower do założenia tego sprzętu to gość mnie się pytał czy blokować ostatni bieg. Ja mu odpowiedziałem że jeśli jest taka potrzeba to tak... Także nie wiem oco tu chodzi
TocaS Napisano 8 Marca 2010 Napisano 8 Marca 2010 To znaczy tak już jeździsz ?? Czy czekasz na rower i dopiero go odbierzesz ??
andrew954 Napisano 8 Marca 2010 Autor Napisano 8 Marca 2010 Dzieki bodziekk za wyjaśnienie mi różnic między Alivio a SLX. Wkońcu SLX to nowsza seria więc musi być lepsza. A wie może kotoś w jakim sklepie można kupić dzwignie SLX pojedyńczo? tzn samą na tył
TocaS Napisano 8 Marca 2010 Napisano 8 Marca 2010 Witam kolegę. Nie ma problemu np. Cyklotur http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_MANETKA+SLX+SL-M660.html?PT=53122939&PZTA=8&HNT=T&PD=53010527&WSZDZ=T
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.