mlodymisiu886 Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Hej, mam problem z łańcuchem tzn. gdy wrzuce na bieg 8 i 9 to łańcuch na zębatkach zaczyna przeskakiwać podczas mocniejszego pedałowania. Chcialem zapytac co może z nim sie dziać lub co zrobić zeby tak dalej nie bylo. Będę wdzieczny za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Hmmm...może masz już łańcuch rozciągnięty. Długo na nim śmigasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Opcji jest kilka: - zużyty napęd, a Ty zaś głównie jeździsz na koronkach na których przeskakuje; - krzywy hak przerzutki albo przerzutka; - albo sztywne ogniwa i zasyfiony napęd; - lub należało by dokręcić trochę tylną śrubkę krzyżakową w przerzutce, która przybliża górne kółko przerzutki do kasety; Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodymisiu886 Napisano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Łańcuch, przerzutka, kaseta, hak wszystko jest nowe. Łańcuch to shimano LX na 9 rzędów czyli tyle co ma kaseta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 To może spróbuj się pobawić z regulacją, bo jeśli wszystko jest nowe to powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodymisiu886 Napisano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 biegi zmieniaja sie bez problemu tzn, po zmianie na manetce od razu zmienia sie na kasecie bez problemu, wiec myslalem ze problem lezy po innej stronie, ale jesli tak to OK jeszcze się z tym pobawie i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Masz spinkę, czy łańcuch był skuwany? Jeżeli skuwany, to być może ogniwo które było skuwane jest ściśnięte zbyt mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Górne kółko przerzutki powinno być jak najbliżej trybu kasety (przy 1/1), ale nie może go dotykać, byle podczas jazdy nie terkotało, wkręć tą śrubę wówczas łańcuch na 9, 8 czy 7 koronce będzie obejmował więcej zębów i skoro napęd jest nowy to ślizganie łańcucha powinno ustać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Którą zębatkę masz wtedy z przodu? PS. Następnym razem doprecyzuj temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Którą zębatkę masz wtedy z przodu? Nie ma to znaczenia chyba, że ma z przodu pierwszą najmniejszą ale wątpię by tak jeździł. Druga koronka z przodu plus z tyłu 9 powoduje jedynie szybsze zużycie łańcucha (krzyżowanie łańcucha), ale nie powinno występować zaś ślizganie po trybach. Natomiast z blatu i najmniejszej koronki startując pod górkę nie ma prawa również przeskoczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati123 Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Spróbuj sam wyregulować lub zanieść do serwisu i tam ci powiedzą o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodymisiu886 Napisano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Masz spinkę, czy łańcuch był skuwany? Jeżeli skuwany, to być może ogniwo które było skuwane jest ściśnięte zbyt mocno. nie mam spinki, scisniety za mocno?- to chyba nie jest powod dlatego ze lancuch przeskakuje częsciej niż 1 obrot łańcucha, wiec nie wydaje mi się Odi- co do zębatki to nie 'katuje' łańcucha i nie jeżdżę na nim tak ze z przodu mam najmniejsza i z tyłu tez, staram się zachowywać proporcje. Spróbowałem czy na 1,2 i 3 z przodu jak mam czy tez przeskakuje i niestety odpowiedz brzmi tak. Co do serwisów to najpierw wolę sam sie pobawić i kombinować niż dać w cudze ręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 @mlodymisiu886 wkręciłeś tą śrubę z tyłu przy przerzutce o której pisałem powyżej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodymisiu886 Napisano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 @mlodymisiu886 wkręciłeś tą śrubę z tyłu przy przerzutce o której pisałem powyżej ?? jeszcze nie, jutro tak zrobie i zobaczymy czy bedzie dobrze, jeśli nie to trzeba będzie kupić nową kasete lub łańcuch czy są jeszcze inne sposoby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Jak wszystko nowe to sprawę powinni rozwiązać. Ostatnio znalazłem się w podobnej sytuacji. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 jeszcze nie, jutro tak zrobie i zobaczymy czy bedzie dobrze, jeśli nie to trzeba będzie kupić nową kasete lub łańcuch czy są jeszcze inne sposoby? Kupno nowej kaset czy łańcucha nic nie da bo na 99% to nie po ich stronie leży wina. Chyba że miałeś wyjątkowego pecha i trafiłeś sprzęt z jakimś felerem. Raczej przyczepiłbym się do przerzutki. Moje napędy nigdy nie chciały całkiem poprawnie chodzić na 2x9 (za to na 2x1 tak), pewnie kwestia regulacji, ale na 3x9 nie ma wyjścia - musi działać poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrulek84 Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Wrzuć foto kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Wrzuć foto kasety. Co to da ?? Skoro napęd jest nowy. Ewentualnie przerzutki od tyłu i na pozycji 1x1 z boku. Swoją drogą @mlodymisiu886 mógłbyś też podać pełną specyfikacje napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.