Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Nowa Tora 302 vs. Używana Tora 318 U-turn vs Nowy Raidon Air

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jako, że budżet się powiększył zastanawiam się między poniższmi amorami:

Rock Shox Tora 302 (Turn key sprężyna/olej) [nowa] skok 100 mm

Rock Shox Tora 318 U-Turn (sprężyna/olej, regulowany skok) [używana] Regulowany skok 85-130mm sprawia, że późniejsze wstawienie ramy Full nie wymuszałoby zmiany Amora

Suntour Raidon AIR RL skok 100 mm [nowy] http://allegro.pl/item937911730_sr_suntour_raidon_r_l_air_100mm_mod_2008_super.html

Na razie jeżdżę XC, sporo asfaltu, szutru więc blokada się przyda, ale wypady w góry, dosyć trudny teren też się zdarzają. Za jakiś czas planuję wstawić porządną ramę full i spróbować Trail'u. Moja waga 76 kg, wzrost 176 cm.

Pzdr i dzięki za rady.

Napisano

Propozycja naprawdę spoko, ale czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnicę między wszystkimi wersjami tory w tym 302 i 318 itd. I jak to się wszystko ma do Ridona. Oczywiście pytania z pierwszego postu w temacie nadal aktualne. I jeszcze dodam, czy pakowanie się w używki w wypadku amortyzatorów jest opłacalne?

Napisano

Propozycja naprawdę spoko, ale czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnicę między wszystkimi wersjami tory w tym 302 i 318 itd. I jak to się wszystko ma do Ridona. Oczywiście pytania z pierwszego postu w temacie nadal aktualne. I jeszcze dodam, czy pakowanie się w używki w wypadku amortyzatorów jest opłacalne?

Czy ma sens, tego Ci nie powiem - ja bym nigdy nie kupił używanego( chyba, że od sprawdzonej osoby, i widelec z wyższej półki)

Powietrzna tora jest lepsza od raidona. Z suntoura odpowiednikiem tory jest epicon lod (ten nowszy - 2009)

Kup torę ale powietrzną, nie "sprężynówkę"

Napisano

Felton93, ile razy zareklamujesz? Za takie coś powinien być automatycznie ban!

Larry, Radziłbym kupić coś co ma gwarancję producenta, jeżeli to są dla ciebie duże i ciężko zarobione pieniądze to spory będzie ból gdyby coś uległo awarii które się zdarzają nawet w fabrycznie nowych widelcach.

Myślę, że czy z Raidona czy z NOWEJ tory będziesz zadowolony.

Napisano

Logith nie rozumiem cie. To nie jest w twoim interesie upominać innych użytkowników. To, że masz 104 posty i 2 pkt. reputacji nie czyni cie moderatorem. Weź pod uwagę, że nie wszyscy mają worek pieniędzy na kupno nowych amortyzatorów, a chcą mieć przyzwoity sprzęt za przyzwoite pieniądze (ja sam kupiłem już trzy używane amortyzatory i byłem zadowolony). Torę poleciłem jak na razie dwóm osobom (staram się pomóc im w wyborze amorka, gdyż znaleźć sprzęt w takim stanie, za taką kasę nie jest łatwo). Więcej informacji udzielam na PW lub na dziale sprzedam bo tam też jest temat o tej Torze. Sygnaturę pod postami mogę ustawić jaką chcę, więc tu też nie widzę problemu. Poza tym jeżeli coś było już używane przez parę sezonów bez zastrzeżeń to oznacza, że nie ma wad fabrycznych, gdyż ujawniłyby się one wcześniej.

Napisano

Wiadomo Tora to klasa wyżej, ja bym się nie zastanawiał, przy twojej wadze sprężynowy powinien ładnie pracować.

CZyli brać od Feltona?

Napisano

Obie jakie zaproponowałeś są sprężynowe, więc nic nie sugerowałem. Jeśli chcesz zaryzykować to bierz, to już od ciebie zależy.

Napisano

Logith nie rozumiem cie. To nie jest w twoim interesie upominać innych użytkowników. To, że masz 104 posty i 2 pkt. reputacji nie czyni cie moderatorem. Weź pod uwagę, że nie wszyscy mają worek pieniędzy na kupno nowych amortyzatorów, a chcą mieć przyzwoity sprzęt za przyzwoite pieniądze (ja sam kupiłem już trzy używane amortyzatory i byłem zadowolony). Torę poleciłem jak na razie dwóm osobom (staram się pomóc im w wyborze amorka, gdyż znaleźć sprzęt w takim stanie, za taką kasę nie jest łatwo). Więcej informacji udzielam na PW lub na dziale sprzedam bo tam też jest temat o tej Torze. Sygnaturę pod postami mogę ustawić jaką chcę, więc tu też nie widzę problemu. Poza tym jeżeli coś było już używane przez parę sezonów bez zastrzeżeń to oznacza, że nie ma wad fabrycznych, gdyż ujawniłyby się one wcześniej.

W żaden sposób ciebie nie upominam, i nawet nie myśle tutaj o byciu moderatorem. Oczywiście, że możesz mieć w sygnaturce, oczywiście, że w dziale sprzedam, ale może nie rób tego nachalnie w tematach! Tyle offtopicu.

Dalej, Było używane parę sezonów, i nie było zastrzeżeń - na allegro wszystko jest w dobrym stanie, a każdy rower ma max 1000 km. Sprzedawca gadać sobie zdrowo może.

Larry, dalej podtrzymuje to co napisałem, lepiej kup coś nieco słabszego a z pełną gwarancją producenta. Jak pisałem już w poprzednim temacie - pod Twoją wagą nawet dart3 lub spręzynowa tora będą ładnie pracować. Jak znam życie kupisz coś używanego, "ale po przeglądzie po paru kilometrach dosłownie" i zaraz będzie temat na forum "cieknie na dole goleni", "albo pęknięcie dolnych goleni czym skleić?" Miej na uwadze, że materiał np. aluminium ma swoją żywotność

Do raidona jak i innego powietrznego dolicz cenę pompki. (+60 zł+/-)

Napisano

Oczywiście podzielam twoje zdanie, że są oszuści na allegro, ale nie jesteśmy tutaj na forum żeby się oszukiwać nawzajem (nigdy nie ukrywam wad sprzedawanych przedmiotów. sprzedałem już ponad 200 rzeczy i nie mam ani jednego negatywnego komentarza) :icon_mrgreen: Post w stylu "ja polecam :excl:" miał wprowadzić pozytywny nastrój w temacie (jednym), a nie nachalne narzucanie się. Poza tym czy dwa posty informujące w temacie to jakaś straszna reklama? Nie sądzę.

• Mod Team
Napisano

...Larry, dalej podtrzymuje to co napisałem, lepiej kup coś nieco słabszego a z pełną gwarancją producenta...

No tutaj akurat gwarancja zazwyczaj zdaje sie na tyle ze mamy dobre samopoczucie ze ją posiadamy. Bo co możemy reklamować ?? Tak jak było z Torą, komuś zaczęły rdzewieć golenie (dbane, brunoxowane) - gwarancje tego nie obejmuje, dalej - połamał sie ?? Uzytkowałeś nie zgodnie z przeznaczeniem, dalej - zrobił sie luz ?? To samo, odpadł lakier ?? Uszkodzenie mechaniczne z twojej winy.

Jedyne to chyba uszkodzony tłumik ale i to wątpię czy by wgarancje uznali.

• Mod Team
Napisano

Wiadomo Tora to klasa wyżej, ja bym się nie zastanawiał, przy twojej wadze sprężynowy powinien ładnie pracować.

Na jakiej podstawie tak sądzisz?Własne doświadczenia czy zasłyszane opinie? Raidon ma tą niezaprzeczalną zaletę,że mozna go dopasowac do rózej wagi i róznych potrzeb.

Napisano

durnykocie kierowałem się tylko i wyłącznie tym że tora(powietrzna) jest zwykle porównywalna z epiconem(w 2 tego słowa znaczeniach), a epicon to klasa wyżej niż raidon(wg producenta)oraz ceną- tora jest trochę droższa:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...