Pitof Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Witam, słuchajcie w wiggle jest możliwość płacenia w Euro. No i teraz moje pytanie jest takie co lepiej dla nas Polaków wybrać? Czy, jeśli na stronie wiggle wybiorę funty, to PP z racji należenia Polski do EU, dokona dwukrotnego przewalutowania, czyli PLN > EURO > GBP? Czy może jest tak, że PP zawsze dokonuje tylko jednego przewalutowania, czyli PLN > waluta odbiorcy? Proszę, żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości, bo dopiero rozpoczynam przygodę z PP. druga sprawa: W chainreactioncycles też niby można wybrać Euro, ale jak przejdziemy do koszyka to pomimo wyboru Euro pojawia się adnotacja, że rachunek będzie obciążony w GBP. Czyli mam rozumieć, że wybór Euro na stronie służy tylko wygodzie a ostatecznie i tak płacimy w GBP? Pozdrawiam.
Lucca Napisano 8 Marca 2010 Napisano 8 Marca 2010 Witam Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie. Ostatnio robiłem zakupy w CRC. Transakcji dokonywałem poprzez PayPal, dzięki któremu sprzedający niemal natychmiastowo otrzymuje zapłatę za towary, które kupiłem. Jest to oszczędność czasu i pieniędzy. PayPal nie pobierał żadnych opłat z tego tytułu. Przelew zagraniczny nie wchodził w grę, bo jest za drogi. Ponadto wydłuża się czas księgowania. Walutą obowiązującą w Wielkiej Brytanii jest funt. Na rozliczeniu ze sklepu- rachunku, ceny za poszczególne towary, podane były w funtach, aczkolwiek w podsumowaniu wszystkich zakupionych towarów- tzw. Total Cost była też cena w Euro. W zestawieniu otrzymanym od PayPal łączna kwota podana była zarówno w funtach, jak i w złotówkach. I na taką kwotę w złotówkach została obciążona moja karta kredytowa. Mój bank BZ WBK nie pobiera prowizji za przewalutowanie, natomiast VISA, rozliczająca moją kartę, tak i jest to 3% od kwoty zakupu. De facto są dwa przewalutowania: pierwsze złotówki na euro i drugie euro na funty... Polecam zaglądnij na polską stronę PayPal-a, jest tam wszystko wyjaśnione. Zadzwoń do swojego banku, popytaj o prowizje. Pozdrawiam
1415chris Napisano 8 Marca 2010 Napisano 8 Marca 2010 PayPal nie pobierał żadnych opłat z tego tytułu. No wlasnie PayPal pobiera oplaty ktore sa wliczone w kursy przewalutowania, to jest Twoj koszt transakcji. Nie ma oplat jesli robisz platnosci Euro/Euro. Przy wiekszych kwotach przelewy bankowe sa tansze (w uk).
Lucca Napisano 8 Marca 2010 Napisano 8 Marca 2010 correct i korekta: Płatności transgraniczne i waluty Może zostać pobrana opłata za transakcje międzynarodowe w wysokości 1,0%. Ta opłata nie ma zastosowania w przypadku sprzedających, którzy posiadają konto w systemie PayPal zarejestrowane w kraju należącym do Unii Europejskiej i otrzymują płatności w euro z innych krajów Unii Europejskiej. Jeżeli transakcja wymaga wymiany walut, jej realizacja odbywa się z zastosowaniem detalicznego kursu wymiany określonego przez firmę PayPal. Kurs obejmuje 2,5% różnicę względem hurtowego kursu wymiany, według którego PayPal pozyskuje walutę. cytat za PayPal
Pitof Napisano 8 Marca 2010 Autor Napisano 8 Marca 2010 Lucca bardzo dziekuję za odpowiedź . Tak się składa, ze jesteśmy klientami tego samego banku O Paypal wiem wszystko co raczyli o sobie napisać. Ja po prostu z racji swojego wykształcenia mam świadomość jak działają instytucje finansowe. Twój (nasz) bank jest wystawcą karty kredytowej, więc czerpie korzyści z każdego jej użycia. Moje pytanie wynikało właśnie z tego, że wiem jak są rozliczane międzynarodowe płatności kartami. Jeśli dokonujemy płatności w walucie innej niż jest rozliczana dana karta to zawsze czeka nas podwójne przewalutowanie, a więc podwójny spread (prowizja). Z Twojej wypowiedzi wynikają dwie rzeczy: 1. Tak jak przuczuwałem opcja EUR w CRC jest czysto informacyjna i została stworzona jedynie dla wygody klientów ze strefy euro. Ostatecznie rachunek i tak jest nominowany w GBP. 2. Pomijając kwestię przewalutowania płatności poprzez kartą kredytową, to PP sam z siebie nie dokonuje podwójnego przewalutowania. Tak więc, jeśli zasilamy rachunek PP z naszego konta (karty debetowej) to praktycznie nie ma znaczenia czy wybierzemy EUR czy GBP. Można tu jedynie rozważać czy PLN jest silniejszy względem EUR czy GBP. Pozdrawiam.
Dinsdale Napisano 9 Marca 2010 Napisano 9 Marca 2010 Paypal nie dokonuje podwójnego przewalutowania (w przeciwieństwie do wielu banków rozliczających płatności kartą VISA najpierw do USD a potem na PLN, więc wtedy nawet płacąc w Euro łapiemy się na podwójne przewalutowanie). Kursy Paypala są widoczne po zalogowaniu, można sobie więc porównać przed wyborem EUR/GBP w której walucie będzie korzystniej (choć pewnie będą to groszowe różnice). Po dokonaniu płatności przez Paypal na koncie zostanie zblokowana dokładnie taka kwota PLN jaka była wyświetlona przed potwierdzeniem płatności, równa przeliczeniu płaconej w walucie po kursie Paypala, i po kilku dniach z konta jest ściągana dokładnie ta kwota, bez żadnych dodatkowych kosztów; na wyciągu taka operacja widnieje potem jako płatność kartą za granicą.
Pitof Napisano 10 Marca 2010 Autor Napisano 10 Marca 2010 Dinsdale dziękuję za odpowiedź. Podwójne przewalutowanie karty nie jest zależne od banku wystawcy tylko od organizacji płatniczych, takich jak VISA, MC, AA itp.
Dinsdale Napisano 11 Marca 2010 Napisano 11 Marca 2010 a chyba racja, zależy od karty, więc u nas przy karcie Visa łapiemy się zawsze na podwójne przewalutowanie najpierw na USD a potem na PLN. Płacąc przez Paypal widzimy natomiast od razu ile dokładnie zostanie ściągnięte z konta, i często jest to nawet korzystniejszy przelicznik niż przy podwójnym przewalutowaniu przy płatności kartą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.