Skocz do zawartości

[10891g] Fuji Tahoe Pro by Thrawn

thrawn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Projekt zakładał budowę maszyny ważącej mniej, niż 11kg (hardtail).

Brake (Front): (Hamulec przedni) Shimano SLX +adapter 160mm 342,5g

Brake (Rear): (Hamulec tylny) Shimano SLX +adapter 160mm 364,5g

Cables: (Pancerze) Shimano i Accent 46,0g

Cassette: (Kaseta) Shimano SLX 11-32 276,0g

Chain: (łanńuch) Shimano HG-73 + spinka Sram 282,0g

Crankset: (Korby) Shimano SLX 175mm 884,0g

Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano SLX top swing 147,0g

Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano SLX SGS 256,0g

Fork: (Widelec) Rock Shox Reba Race 2008 (nabita gwiazdka) 1648,0g

Frame: (Rama) Fuji Tahoe Pro (L) ze sterami Accent HSI-S01 1985,0g

Grips: (Gripy) Author AGR-F750 (bez korków) 20,0g

Handlebar: (Kierownica) Dangerous Mike 25,4mm 149,5g

Pedals: (Pedały) Accent Lithium 264,0g

Rotors: (Tarcze) Alligator Wind Cutter + śruby 213,0g

Seat: (Siodło) Velo Carbon 210,5g

Seatpost: (Sztyca) Ritchey Pro 350mm 31,6mm 270,5g

Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Accent Slim 34,9mm 18,5g

Shifters: (Manetki) Shimano SLX (z linkami) 290,5g

Skewers: (Zaciski koł) BBB Wheelfixed 69,5g

Spacers: (Podkładki pod mostek) Carbon 10mm 5,5g

Stem: (Mostek) Boplight 120mm (2 śrubki alu) 124,5

Tire (Front): (Opona przednia) Kenda Karma Kevlar 2,0 493,0

Tire (Rear): (Opona tylna) Kenda Karma Kevlar 2,0 497,0

Top Cap: (Top cap) Accent 15,5g

Tubes: (Dętki) Maxxis Ultralight Schraeder 250,0g

Wheel Front: (Koło przednie) 759,0g

-Hub: (Piasta) Novatec

-Rim: (Obręcz) Sun Ringle Equalizer 21

-Spokes: (Szprychy) ?

-Nipples: (Nyple) ?

-Rim tape: (Opaska) Taśma izolacyjna

Wheel Rear: (Koło tylne) 1001,5g

-Hub: (Piasta) Novatec

-Rim: (Obręcz) Sun Ringle Equalizer 21

-Spokes: (Szprychy) ?

-Nipples: (Nyple) ?

-Rim tape: (Opaska) Taśma izolacyjna

Misc : (Inne) Opaski, plastiki, podkładki, błoto 8,0g

SUMA: 10891,0g (ważone na wadze o dokładności 0,5g)

Wszystkie części ważyłem osobiście. Większość zdjęć jest w galerii.

Z najbliższych planów to wreszcie rower wypróbować i jakieś czarne rogi, bo srebrne Smica nie pasują kompletnie.

Zdjęcia maszyny: Galeria Fuji

Pozdrawiam

Thrawn

A dziękuję bardzo. Własnie sobie poszukałem na necie jak te accenty wyglądają i praktycznie identyczne jak smica tylko roznią się kolorem i napisem (no i ciut więcej ważą), więc alternatywa bardzo fajna. Rower utyje ale bez rogów chyba nie będe potrafił jeździć :).

Kilka nowych fotek dodane (pod tym samym linkiem co poprzednie).

Niektórzy użytkownicy forum znajdą w tym projekcie swoje stare części, sprzedane mi w dobrych cenach. Dla wszystkich :thanks:

Rower pewnie utyje o jakieś rogi, chyba nie potrafię bez nich jeździć. Wszelkie uwagi na temat projektu mile widziane, nie będę się obrażał :)

Wszelkie uwagi na temat projektu mile widziane, nie będę się obrażał :icon_mrgreen:

no to ja mam parę uwag:) po pierwsze zrób coś z tymi pancerzykami - bo wprowadzają chaos w kokpicie, po drugie nie wycinaj za dużo alu bo ci się rama poskłada, po za tym lux maszyna:]ps czekam na starty spod świateł; pozdrower

Hejka

Myśleć to myślałem zwłaszcza od zeszłego maratonu we Wrocku kiedy to na dziurach spadłem z pedałów i wpadłem w pole ziemniaków.

Problemem jest znalesc na mnie wygodne buty, mam jakąś krzywą stopę chyba. Chociaz w decathlonie jakieś były bodajże ok.

Rower poskładany to mozna zbierać kasę na buty i pedały.

Może się na tym nie zabiję :icon_mrgreen:

To ja miałem jakiś kiepski przecinak, bo paskudnie zmiażdżył mi tą rurkę w środku.

Rama niestety jak na dział ,,Mania lekkości" jest okropnie ciężka. Miałem w ręce ostatnio NoSaint Max Ari to waży połowę tego co moja. Ehh marzenia :D

No tak tylko Ari to właśnie carbon i wg producenta waży 992g. Jestem skłonny w to uwierzyć bo wazylismy Angela czarnego i waga zgadzała się z deklarowaną co do grama.

Ale na tak wylajtowanej ramie to ja bym się bał chyba jeździć :D

Ani o lucyferku, ani skandium nie słyszałem :)

By najmniej to są jak sądzę ramki tak wylajtowane, że pewnie tylko zawodnicy koło ~60kg mogą je ujeżdżać... Do tego ani ja, ani zapewne też thrawn, jakbyśmy zmieniali ramkę to na coś co będzie służyć trochę dłużej niż jeden sezon, bo się zaczęły w niej pojawiać jakieś mikropęknięcia...

Edit...

P.S. Hmmm lucyferek jak go tak teraz zlukałem, no cóż miażdży :)

Chyba muszę się tym skandium zainteresować... A ta ramka, jako, że jestem z Częstochowy-miasta świętej wierzy bardzo by mi się ładnie z klimatem miasta komponowała :)

Edytowane przez Fludi

Teraz ~76kg, w sezonie ~70kg. Więc powinienem się nadać :)

Nie powiem, bardzo mnie ta ramka zainspirowała... No w tym roku plany na rower są już w sumie zamknięte i nie uwzględniają wymiany ramy kupionej w ubiegłym sezonie, ale po zakończeniu tego sezonu chyba będę się musiał poważnie zastanowić między zakupem szosówki, a zaprowadzeniem porządku grzechu w mieście świętej wierzy... Chociaż wiem, że kilka Angel'i się buja po mieście.

Mam ten sam problem o ile mozna to tak nazwać :) . Fame Fuj(i) kupilem chyba z rok temu i sie kurzyła i była piekna, dopóki nie pojechałem oglądać saintów. Normalnie fantastyczne są. Ale zmieniać ramę dopiero zbudowanej maszyny to trochę lipa :) .

Jak uda mi się w tygodniu wyrwać w jakiś dzień wcześniej z roboty to jedziemy z kobitą do lemonbike`a kupić jej ramę Angela czarnego. Mniam :)

Dla mnie mogłaby być nawet to ramka jak Angel, mogłaby nawet być cięższa... Ale chodzi o tą nazwę Luzifer :)

No to się już pouczyłem dzisiaj na jutrzejsze koło...

Edit:

Kurde, nie widziałem... Dokładnie chris, równowaga być musi. Do ramy jeszcze specjalnie bym sobie na inkdivudal bym sobie zamówił ładną, czarną koszulkę z "delikatnie wyeksponowaną" nazwą modelu... No, ale to już plan niestety na końcówkę roku :) Żeby tylko udało się mi dostać tą ramkę...

Edytowane przez Fludi

A na nocne wypady takie świecące róźki na głowę na baterie :) .

Mnie też o nazwę chodzi, Angel choć piękny to nazwa mi nie pasuje, aniołkiem to ja nie jestem.

No i ten materiał, scandium, od kiedy się o nim dowiedziałem chciałem z tego ramę.

Fludi, jak ja miałem się uczyć to pamietam dziwnym trafem jakoś zamiast 5 minut ze 2h schodziło na forum i nie miałem pojęcia kiedy :) .

• 2 tygodnie później...

No i stało się - Fuj(i) przytył. Rogi Boplighta przykręcone więc na pokładzie jest 56,5g więcej.

Za to komfort podróżowania wzrósł bardzo.

Hamulce SLX po małym zabiegu polegającym na dotłoczeniu odrobiny oleju przy zamkniętym zbiorniczku wyrównawczym, działają bardzo sympatycznie. Już nie ma sytuacji, że można sobie klamką przyciąć palce do kiery.

Skand w Luziferze to bardziej chwyt marketingowy jak rzeczywisty materiał. Roczne wydobycie tego pierwiastka w 2008 roku wyniosło 0,4 tony (sic!). Zatem musi go być w stopie z którego wykonano ramę jakiś pierdzilion cyfr po przecinku. :)

Edytowane przez Gothic