Skocz do zawartości

[policja] Pierwsza konfrontacja z niebieskimi

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Sobota, piękny dzień na test nowej opony. Słonecznie, słaby wicherek, więc wyprowadziłem maszynerię i pojechałem na testy.

Jechałem sobie przez miasto główną drogą, na wyjeździe zjechałem sobie na boczną uliczkę, która przebiegała wzdłuż głównej. Była to droga osiedlowa, wyłożona kratówką. Zero ruchu. Po lewej i prawer trawa i piasek, więc zdecydowałem, że sprawdzę jak opona trzyma w zakrętach. Rozpędziłem się i zacząłem zygzakować. Potem pojawiły się progi zwalniające, więc wyskakiwałem z nich, potem trochę na tylnym kole pośmigałem i znowu zygzaki. W końcu się zmęczyłem i wróciłem na główną. Jadę chwilę i nagle wyprzedza mnie czarne Mondeo, migają niebieskie lampy i napis policja z tyłu...

Niebieski kazał się zatrzymać, oprzeć rower o znak i wsiąść do auta. Pokazali mi filmik, na którym pięknie było widać, jak świetny slalom zrobiłem - aż kurz się unosił. Chcieli dokumenty, więc dałem legitkę studencką. Sprawdzili w centrali, czy nie jestem notowany i takie tam.

Pokazali mi, że jechałem 35km/h, a ograniczenie było do 15. Potem zaczęli liczyć punkty karne i złotówki. O masz, nie mam kieszonkowego na najbliższe pół roku - naliczyli 800zł i 11pkt karnych :)

Jakoś udało się wyprosić pouczenie. Ale pogrozili, że teraz będą bardzo wyczuleni na przekroczenie prędkości i przy najbliższej kontroli będzie mandat :D

Wielka szkoda, że nie mogłem skopiować sobie filmu od nich, bo był piękny :)

Ostatnio w TV mówili coś o prowadzeniu pojazdów pod wpływem alkoholu... I pojawił się tam tekst, że policja może ukarać tylko tych, którzy poruszają się drogami publicznymi, do których niejako nie zalicza się dróg wewnętrznych, osiedlowych czy ścieżek leśnych. Tak, więc skoro nie mogą karać za % na drodze osiedlowej, to tak samo nie mogą ukarać za przekroczenie prędkości. Szczególnie, że ta prędkość to jest ich uśredniona.

A tak przy obiedzie się zastanawiałem czy dałoby radę gdzieś przekroczyć prędkość, żeby suczki goniły, bo akurat Uwag Pirat TVN Turbo leciał :huh:

Czy rower musi się stosować do ograniczen prędkości? Bo ja tutaj widzę jeden kobflikt, rower nie ma mieć na obowiązkowym wyposażeniu licznika, więc w jaki sposób rowerzysta jest w stanie kontrolować prędkośc? Czy w przepisach nie ma że znak "ograniczenia prędkości" dotyczy tylko pojazdów silnikowych?

Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 11 - 20 km/h : 50 - 100 [zł]

Przecież na mandat za 800 złotych to musiałbyś przekroczyć prędkość o min. 51 km/h i później jeszcze wyprzedzić na skrzyżowaniu! I do tego te punkty karne, nawet nie domyślam się co oni by z nimi zrobili.

Więc moim zdaniem niebiescy zrobili sobie świetny dowcip i gdy odjechałeś to pewnie pękali ze śmiechu :)

Też mi się tak wydaje...

Polskie prawo jest piękne i tak np. jeśli nie masz pasów bezpieczeństwa w samochodzie, nie masz obowiązku ich używania, jeśli nie masz licznika w rowerze, nie mają prawa się przyczepić o przekroczenie prędkości a nawet jeśli to i tak liczniki rowerowe nie są wliczone w myśl prawa czy jakoś tak więc i tak mogą Ci skoczyć :)

Ja na twoim miejscu bym się serdecznie do tych panów uśmiechnął, pomachał na pożegnanie i odjechał spokojnie

Ewentualnie opitolił, że zamiast przestępców i gwałcicieli łapać to napastują niewinnych obywateli i złodziei oprogramowania ;)

To się musiało niebieskim wyjątkowo nudzić. Lepiej by się wzieli za porządną robotę. W całym Wrocku auta poparkowane wprost na scieżkach to jakoś nie zauważają ani oni ani straż miejska. Zima sie skończyła i już przecież zasp nie ma żeby parkować gdzie popadnie ;/

A tak to potrafią tylko dawać mandaty za brak dzwonka czy inne bzdeki.

No tak, tylko postraszyli, choć gdy facet opuścił szybę i kazał się zatrzymać, to miałem wrażenie, że chcą też ograbić z kieszonkowego.

Nie pytałem o możliwość skopiowania filmu, szczerze przyznaję. Nie miałem nawet pendrive'a przy sobie, więc nawet jakby była techniczna możliwość, to bym nie skopiował.

Hehe ciekawa akcja, ale te 11pkt. i 800zł wydaje mi się bardzo mocno naciągane. Chcieli postraszyć i tyle.

Mi się wydaje tak naciągane, że aż nieprawdziwe :icon_mrgreen: Zarówno kwota, jak i punkty (chyba że były jakieś okoliczności, o których nie wiemy).

Co do pomiaru - przy tej prędkości można go b. łatwo podważyć. Dochodzi jeszcze kwestia ewentualnej drogi wewnętrznej :wallbash:

afly rower do przepisów o nieprzekraczaniu prędkości musi się stosować, jak każdy inny użytkownik dróg. Brak licznika nie jest żadnym wytłumaczeniem.

Jak widać na tym przykładzie nieznajomość prawa szkodzi, tak samo jak nieznajomość taryfikatora.

-przekroczyłeś prędkość o 20km/h czyli łapiesz się w widełkach 11-20km/h -> 100zł

-art. 97 czyli "Używanie pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim" -> 200zł

-ewentualnie za brak odblasków -> 50zł

Razem 350zł a i tak te wykroczenia są tak naciągane, że aż śmiech.

Dla porównania za dużo cięższe wykroczenia czyli za przejechanie na czerwonym świetle jest 300-500zł, za przekroczenie prędkości pow.51km/h 400-500zł, za spowodowanie kolizji drogowej max.500zł także widzisz, że chcieli Cię w wała zrobić.

Moja rada jest taka żebyś wkuł na pamięć taryfikator albo nie dał się złapać...

Taa, mnie też na treningach straszą za brak "oświetlenia" mandatem 100 zł . . .

Zawsze z uśmiechem na ustach mówię, żeby szanowny milicjant pisał mandat ;) Jakoś jeszcze nie chciało im się :)

Po drugie Andrew.

Prędkość to niech sobie o kant d*** otłuką. Niby na jakiej podstawie może ci wypisać mandat, skoro rower nie musi posiadać licznika ?

Mati, akurat jestem zwolennikiem karania wszystkich, bez wyjątku, za brak oświetlenia. I mówię to nawet z perspektywy posiadacza roweru, nie mówiąc już o kierowcy auta.

Lampka nie musi nam oświetlać drogi, jak nic nie widzimy, to tylko my sobie zęby wybijemy na 1 kamieniu czy drzwie. Oświetlenie jest głównie po to, byśmy byli widoczni dla innych użytkowników.

PozdRower :)

Panom sie musialo niezle nudzic, trzeba bylo wyjechac z tekstem nie przyjmuje i prosze o skierowanie do sadu grodzkiego.

Powiem tyle, sedzia/na tak by dala popalic kolegom po fachu ze glowa boli :)

Musze zapytac sie u sie u siebie, czy oni przypadkiem nie musza nagrywac rozmow w aucie, bo to bylby temat do pograzenia takich cwaniaczkow, fakt ze moi koledzy po fachu, ale sa ludzie i j/w

• Mod Team

Sorcerer - wszelkie kontrole policyjne masz prawo sam nagrywać więc jeżeli masz pod ręką komórkę/cyfrówkę to wyciągasz i kulturalnie informujesz panów, że będziesz nagrywał. Podobno często wtedy pokornieją chociaż na szczęście nie miałem okazji osobiście się przekonać.

To akurat oczywista oczywistosc, ja mam ten problem ze w nowym telefonie cienko z dyktafonem, podobno jest, znalezc nie potrafie :blush: Musze zajrzec do instrukcji.

A tak szczerze, to cholera go wie czy moga wlepic mandat za predkosc, nasuwaja sie 2 pierwsze rzeczy.

- Brak predkosciomierza, fakt nie zwalnia bezposrednio do nie dostosowania sie do przepisow, znakow itp., ale

- chcialbym zobaczyc atest na radar przy łapaniu roweru. Z ciekawosci poszperam jak wyglada taki atest. Niestety zawsze jak mnie koledzy zlapia to sie wymigam i nie mam nawet okazji zagoscic na dluzej :icon_mrgreen: Co najwyzej kawka lub herbatka :icon_wink:

- i troche innych, temat na pewno nie w tym stanie dla mnie.

Sorcerer - wszelkie kontrole policyjne masz prawo sam nagrywać więc jeżeli masz pod ręką komórkę/cyfrówkę to wyciągasz i kulturalnie informujesz panów, że będziesz nagrywał. Podobno często wtedy pokornieją chociaż na szczęście nie miałem okazji osobiście się przekonać.

Wtedy na bank siepneli by ci jakiś mandat, może nie 800 zł ale z 200 byś dostał bo czegoś by się doszukali, więc chyba też nie ma sensu zgrywać cwaniaka...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...