Skocz do zawartości

[amortyzator] XCP-75 - bezskuteczna regulacja skoku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam Suntour'a XCP-75. Wyposażony jest w regulatory skoku z obu stron. Moj problem polega na tym, ze amor wydaje sie za miękki i ponadto przy regulacji pokrętłami +/- nie ma żadnej różnicy. Co moze byc tego powodem? Czy da sie to jakos wyregulowac?

• Mod Team
Napisano

Powodem tego może być to, że jesteś zbyt ciężki, wtedy ta niewielka różnica jest niewyczuwalna.

Jednak z doświadczenia wiem, że te regulatory to często pic na wodę i w 90% przypadków nie działają.

Napisano

Ważę 75kg i z tego co wiem to waga idealna na tego typu amor. Dodam, że po wejściu na rower amor ugina się ~1cm. Czy tę zbyt dużą miękkość da się zredukować w jakiś sposób? Czy po prostu muszę się do tego przyzwyczaić

• Mod Team
Napisano

Primo: Nie napisałeś ile ważysz, więc musiałem strzelać.

Secundo: Amortyzator po zajęciu pozycji na rowerze ma tzw.: SAG,

czyli ugięcie wstępne amortyzatora pod użytkownikiem.

Dla amortyzatorów do XC SAG wynosi 10-20% skoku rzeczywistego amortyzatora.

Więc:

80mm * 10% = 8mm,

80mm * 20% = 16mm.

8mm < 10mm < 20mm

Zatem wychodzi na to, że twój SAG mieści się w granicach.

Napisano

okay no to w porządku, ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie związane z redukcją tejże (jak dla mnie) zbyt dużej miękkości.

Napisano

Witam,

Posiadam Suntour'a XCP-75. Wyposażony jest w regulatory skoku z obu stron. Moj problem polega na tym, ze amor wydaje sie za miękki i ponadto przy regulacji pokrętłami +/- nie ma żadnej różnicy. Co moze byc tego powodem? Czy da sie to jakos wyregulowac?

Nie mam takiego amora ale chyba chodzi o regulację napręzenia wstępnego, a nie regulację skoku.Przy 100 mm skoku 10 mm sag,u to raczej niewiele.Nie powinno być za miękko,a raczej za twardo.

Napisano

Nie znam się na amortyzatorach w związku z tym wolałem podpytać no forum. Skok mojego xcp wynosi 75mm a nie 100mm. Dodam, że amor przy samym hamowaniu ugina się ~5cm. Czy to normalne? Co sądzicie o tej regulacji skoku? Czy to jest wada nadająca się do reklamacji?

• Mod Team
Napisano

Tak, chodzi o naprężenie wstępne.

Jeżeli regulacja nie pomaga, to pozostaje wymiana sprężyn,

ale dostanie twardszych sprężyn do tego modelu będzie graniczyło z cudem.

Moim zdaniem amortyzator jest dobrze ustawiony i nie trzeba nic zmieniać.

Szkoda nadgarstków, bo od tego ma się amortyzator żeby było wygodnie.

Wątpię abyś dostał model który jest wadliwy, jak napisałem wyżej często w amortyzatorach,

szczególnie niższej klasy regulacja ta nie daje prawie nic.

Te typy tak mają i nic nie da reklamacja.

Amortyzator zawsze nurkuje przy hamowaniu, jeden mniej, drugi bardziej.

Napisano

Jeśli wstępne ugięcie jest w granicach 1 cm, to raczej wszystko powinno być dobrze.

A nurkowanie amorka to rzecz normalna, nawet mój powietrzny Bomber ustawiony na odpowiednie dla mnie ciśnienia potrafi nieźle zanurkować podczas przedniego hamowania.

Zmiękczać powinien minus.

Napisano

Nie znam się na amortyzatorach w związku z tym wolałem podpytać no forum. Skok mojego xcp wynosi 75mm a nie 100mm. Dodam, że amor przy samym hamowaniu ugina się ~5cm. Czy to normalne? Co sądzicie o tej regulacji skoku? Czy to jest wada nadająca się do reklamacji?

Jeśli nagle zrobił się zbyt miękki,to na pewno można to reklamować jako wadę.Jeśli tak było od nowości,to może ten typ tak po prostu ma?5 cm ugięcia to na pewno zbyt wiele.Jak napisał kolega;pozostaje wymiana sprężyn na twardsze.

• Mod Team
Napisano

Może warto przeczytać temat od początku severain?

herrschrer'owi amortyzator ugina się o 5 cm podczas hamowania,

co jest zupełnie normalne, ugięcie wstępne to zaledwie 1cm.

"+" utwardza amortyzator, "-" odwrotnie.

Napisano

Może warto przeczytać temat od początku severain?

herrschrer'owi amortyzator ugina się o 5 cm podczas hamowania,

co jest zupełnie normalne, ugięcie wstępne to zaledwie 1cm.

Spoko,czytam od początku.Mój z4 80mm z 2001roku nigdy tak nie nurkował,nawet po zmianie sprężyn na miększe i odkręceniu regulatorów.Dopiero jak zwiększyłem skok do 100 i przytyłem 10kg było może z 5cm ugięcia przy stoppie.Ale jak napisałem wcześniej Suntour,y może tak mają.Jak dla mnie to on jest "flakowaty" i w terenie bałbym się,że go dobiję. Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Każdy musi zanurkować, jeden mniej, drugi więcej.

Nie będę się wykłócał.

W rzeczywistości może nurkuje mniej, możliwe że to takie odczucie że jest to 5 cm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...