Anemia221 Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Witam, koła dziś pierwszy raz ujrzały mój rower, założone, kaseta wkręcona i na początku kiedy jechałem powoli(szybka kadencja, ale dość małe obciążenia, srednia predkosc ~22) było wszystko ok... Lecz w momencie kiedy mocniej nacisnąłem nogą to z tyłu w okolicach kasety/bębenka słychać było głośne "strzelanie", po kolejnych dosłownie 10km sredniej jazdy zaczeło mi strzelać co 3 sec, regularnie choć zależnie od obciażenia i kadencji. Czyli trzymając się kadencji ~100 obr. w ciągu minuty można bylo usłyszeć 20 strzałów ;D Piasta ma nowy bębenek shimano XT. Kiedyś koła również miały podobny problem u poprzedniego właściciela, lecz ten bębenek(aktualny) ma PODOBNO przebieg maks 30km. ( w sumie jest w tym troche racji, gdyż nawet nie miał zbytnio rysek, wcięć od kasety) - teraz pytanie za 100pkt... w czym problem? (zakładając, że łożyska przesmarowane, nowy bębenek(chyba), dobrze dokręcona kaseta)
Miecho87 Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Zapadki w bębenku się posklejały? Jesteś pewny, że strzela bębenek a nie łańcuch po kasecie? Bębenki XT nie mają dobrej renomy ostatnio.
Anemia221 Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 hmm jakby łańcuch po kasecie to chyba by przeskoczył? czy źle myśle? W sumie to nic mi nie przeskakuje, kaseta nowiutka, lancuch juz troche stary ale w weekend wymieniam na nowy(ciekawe czy cos by to zmieniło). Takie pytanie mam.. czy może strzelać łancuch na kasecie przez jakąś wadliwą spinkę?
Schwefel Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Może strzelać ale to łatwo rozpoznać, bo skrzeli raz na cały obrót łańcucha.
Anemia221 Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 To strzela spinka. zawsze na końcu kasety tzn jak kończy ostatnie ząbki (niezależnie od przełożenia). Nie zauważyłem wcześniej bo wykluczałem wszystko prócz bębenka(często tak właśnie strzelało w piastach XTR/xt to raz, dwa.. ta piasta miała już taki problem ze starym bębenkiem ) Temat do zamknięcia !!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.