TocaS Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Kilka szejków pod rząd, raczej nie ma sensu zostawiać łańcuch na dłużej. Co do pogody od poniedziałku ponoć trochę cieplej i bez opadów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy734 Napisano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 hmm..właśnie tak myślałem, musiałem dokupić płyn hehe No ale znowu zaczną sypać ten piasek i będzie czeba znowu myc ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Tym się nie przejmuj. Ja ściągałem jakiś okres łańcuch raz w tygodniu. Można przeczekać, ale też bez przesady, w moim przypadku czasami łańcuch prosił się by go wyczyścić. Mało tego rozebrałem rower na części pierwsze po to by zaraz na niego wsiąść i znów ubrudzić. No ale niestety też się już prosił o konserwacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaDymek Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 a takie coś jak karscher? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy734 Napisano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 no na szczęście dużo nie czeba się bawić co do karschera,to nie wszyscy mają go, najwyżej sprężone powietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Może być dobry do spłukania syfu z kół czy ramy. Jak będziesz psikał gdzieś w kierunku kasety, piasty, korby, suportu to ciśnienie może spowodować, że piasek i cały syf przejdzie gdzieś do bębenka czy do łożysk piasty, suportu choć do końca nie mam pewności bo nie próbowałem, a zaś sam kiedyś myślałem czy nie podjechać na ręczną myjnie ze szmatką w plecaku, spłukać, wytrzeć do sucha i dać olej na łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Tak samo nie wszyscy mają klucz do kaset i bacik Dlatego też nie bawię się w ściąganie kasety do jej umycia Karscher powiedzmy, że jest ok... Tylko jak robisz to z czuciem, bo sobie możesz sobie łożyska porozwalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Najlepsza metoda na czyszczenie łańcucha: 1. Kupujemy rozpuszczalnik na bazie benzyny ekstrakcyjnej z TESCO (5 zł). 2. Wlewamy do słoika. 3. Wsadzamy łańcuch i potrzasamy. Wylewamy brudny roztór i powtarzamy 3 razy. 4. Wyjmujemy i dokładnie czyścimy samą szmatką. Łańcuch jest jak nowy, tylko ostatni punkt nalezy robić dokładnie każde ogniwo po kolei:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 1. Kupujemy rozpuszczalnik na bazie benzyny ekstrakcyjnej z TESCO (5 zł). i masz pół litra rozpuszczalnika za 5 zł. ...a ja jadę na stację benzynową i mam 1 litr ropy za 4 zł, a efekt taki sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 rozpuszczalnik jest chyba mniej gęsty niż ropa więc teoretycznie lepiej penetruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 No możliwe, najwyżej ropą zrobisz jednego szejkera więcej. Gęstość ropy 0.65-1.05 przeważnie koło 0.85 g/cm3 Rozpuszczalniki od 0,655-1,498 (chloroform ) ostatnio używany Toluen 0,866 g/cm3 Prawie, że podobnie, a i w sumie zależy też od samego rozpuszczalnika, część z nich otrzymywana jest z ropy naftowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 8 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Nie chcę tu wyjść na ciemniaka ale ropa? Pierwsze słyszę! Do tej pory moi znajomi i ja robiłem to zwykłą benzyną ze stacji lub ekstrakcyjną (jak była w garażu). Czym ropa jest lepsza od benzyny w czyszczeniu i na jakiej zasadzie rozpuszcza smary? Poważne pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Ja jeszcze co do domowego sposobu ściągania.... Sposób mi przekazał mój brat Bierzemy małe imadło; nakrętkę, której dziura jest większa od tego bolca w łańcuchu i śrubkę lub coś podobnego co ma mniejszą średnicę niż dziura po tym bolcu. Ustawiamy teraz tak: jedna część imadła-nakrętka-ogniwo łańcucha-śrubka. Tylko musi być (szczególnie śrubka) bardzo dokładnie ustawione, a następnie zaciskamy i gotowe ... A co do zakładania to już ściskamy bez śrubki i nakrętki a później najwyżej rozginamy śrubokrętem jak się za mocno ogniwo zaciśnie i ciężko się zgina Teraz co do mycia.... Ja robię szejki w ropie.. Później myję pod wodą, a na końcu daje to taty do pracy na PZL, a oni mi za free gotują go w smarze z grafitem raz na 2 lata wystarczy wygotować i nie ma bata się zacinać Tylko później jest inny problem, że nawet jeśli się dobrze wytrze, to jak się jedzie w długich spodniach to nie ma ch* żeby się nogawka nie uwaliła i to porządnie że trzeba benzynąmyć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Czym ropa jest lepsza od benzyny w czyszczeniu i na jakiej zasadzie rozpuszcza smary? Na pewno czyści i tu nie mam wątpliwości, nie mniej nie mówię, że sama ropa jest; może być lepsza od benzyny, na pewno jest tańsza, do tego jak tankujesz auto na ropę to odlewasz trochę do baniaka np. po płynie do spryskiwaczy i masz na cele łańcuchowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HkwadratC Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Na pewno czyści i tu nie mam wątpliwości, nie mniej nie mówię, że sama ropa jest; może być lepsza od benzyny, na pewno jest tańsza, do tego jak tankujesz auto na ropę to odlewasz trochę do baniaka np. po płynie do spryskiwaczy i masz na cele łańcuchowe. heheh jak tankujesz auto na benzynę możesz zrobić dokładnie to samo. Dokładnie się nie znam ale zawsze wydawało mi się że ropa jest gęstsza niż benzyna, cięższa, nie wiem może się mylę. Właśnie u mnie tez nadszedł czas na zdjęcie łańcuszka i prysznic, potem zapinka by się przydała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekSki Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Tylko, że z tego co wiem większość tych osób używa benzywny ekstrakcyjnej a tej raczej się nie leje do auta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 ..a to ma jakieś szczególne znaczenie dla Ciebie ?? Używam ropy wstępnie by usunąć największy brud, potem w ruch idzie woda. I nie widzę problemu zawsze mam porządnie wypłukany łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HkwadratC Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Chyba różnicy nie ma zbytnio między ropą a benzynką która tankuje się auta jeśli chodzi o właściwości myjące, ktos ma diesla to odleje w baniak rope, a pozostali U95, mniejsza i tak wypłuka hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 8 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Temat zszedł na boczny tor, a rozwiązania problemu zostały już przedstawione. Do dyskusji na temat pucowania łańcucha zapraszam do odpowiedniego tematu w dziale Konserwacja. Zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.