Skocz do zawartości

[łańcuch]Mycie/Czyszczenie

rudy734

Rekomendowane odpowiedzi

Tym się nie przejmuj.

Ja ściągałem jakiś okres łańcuch raz w tygodniu.

Można przeczekać, ale też bez przesady, w moim przypadku czasami łańcuch prosił się by go wyczyścić.

Mało tego rozebrałem rower na części pierwsze po to by zaraz na niego wsiąść i znów ubrudzić. No ale niestety też się już prosił o konserwacje.

Może być dobry do spłukania syfu z kół czy ramy. Jak będziesz psikał gdzieś w kierunku kasety, piasty, korby, suportu to ciśnienie może spowodować, że piasek i cały syf przejdzie gdzieś do bębenka czy do łożysk piasty, suportu choć do końca nie mam pewności bo nie próbowałem, a zaś sam kiedyś myślałem czy nie podjechać na ręczną myjnie ze szmatką w plecaku, spłukać, wytrzeć do sucha i dać olej na łańcuch.

Najlepsza metoda na czyszczenie łańcucha:

1. Kupujemy rozpuszczalnik na bazie benzyny ekstrakcyjnej z TESCO (5 zł).

2. Wlewamy do słoika.

3. Wsadzamy łańcuch i potrzasamy. Wylewamy brudny roztór i powtarzamy 3 razy.

4. Wyjmujemy i dokładnie czyścimy samą szmatką.

Łańcuch jest jak nowy, tylko ostatni punkt nalezy robić dokładnie każde ogniwo po kolei:)

No możliwe, najwyżej ropą zrobisz jednego szejkera więcej.

Gęstość ropy 0.65-1.05 przeważnie koło 0.85 g/cm3

Rozpuszczalniki od 0,655-1,498 (chloroform ;)) ostatnio używany Toluen 0,866 g/cm3

Prawie, że podobnie, a i w sumie zależy też od samego rozpuszczalnika, część z nich otrzymywana jest z ropy naftowej.

• Mod Team

Nie chcę tu wyjść na ciemniaka ale ropa? Pierwsze słyszę! Do tej pory moi znajomi i ja robiłem to zwykłą benzyną ze stacji lub ekstrakcyjną (jak była w garażu). Czym ropa jest lepsza od benzyny w czyszczeniu i na jakiej zasadzie rozpuszcza smary? Poważne pytanie.

Ja jeszcze co do domowego sposobu ściągania.... Sposób mi przekazał mój brat :)

Bierzemy małe imadło; nakrętkę, której dziura jest większa od tego bolca w łańcuchu i śrubkę lub coś podobnego co ma mniejszą średnicę niż dziura po tym bolcu. Ustawiamy teraz tak: jedna część imadła-nakrętka-ogniwo łańcucha-śrubka. Tylko musi być (szczególnie śrubka) bardzo dokładnie ustawione, a następnie zaciskamy i gotowe :) ...

A co do zakładania to już ściskamy bez śrubki i nakrętki :) a później najwyżej rozginamy śrubokrętem jak się za mocno ogniwo zaciśnie i ciężko się zgina :)

Teraz co do mycia.... Ja robię szejki w ropie.. Później myję pod wodą, a na końcu daje to taty do pracy na PZL, a oni mi za free gotują go w smarze z grafitem :) raz na 2 lata wystarczy wygotować i nie ma bata się zacinać :)

Tylko później jest inny problem, że nawet jeśli się dobrze wytrze, to jak się jedzie w długich spodniach to nie ma ch* żeby się nogawka nie uwaliła i to porządnie :) że trzeba benzynąmyć..

Czym ropa jest lepsza od benzyny w czyszczeniu i na jakiej zasadzie rozpuszcza smary?

Na pewno czyści i tu nie mam wątpliwości, nie mniej nie mówię, że sama ropa jest; może być lepsza od benzyny, na pewno jest tańsza, do tego jak tankujesz auto na ropę to odlewasz trochę do baniaka np. po płynie do spryskiwaczy i masz na cele łańcuchowe.

Na pewno czyści i tu nie mam wątpliwości, nie mniej nie mówię, że sama ropa jest; może być lepsza od benzyny, na pewno jest tańsza, do tego jak tankujesz auto na ropę to odlewasz trochę do baniaka np. po płynie do spryskiwaczy i masz na cele łańcuchowe.

heheh jak tankujesz auto na benzynę możesz zrobić dokładnie to samo. Dokładnie się nie znam ale zawsze wydawało mi się że ropa jest gęstsza niż benzyna, cięższa, nie wiem może się mylę. Właśnie u mnie tez nadszedł czas na zdjęcie łańcuszka i prysznic, potem zapinka by się przydała

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...