Skocz do zawartości

[łańcuch]Mycie/Czyszczenie

rudy734

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym wyczyści łańcuch z brudu i piasku(po zimowej jeździe)wiem że mam dać go do słoika z wodą i płynem do mycia naczyń,lecz mam problem ze ściągnięciem go z roweru,prosiłbym o jakieś wskazówki jak go ściągnąć ?

Próbuje za pomocą młotku i gwoździa,ale bolce nie chcą mi za chiny wyjść;(

pozdrawiam

Napisano

Później ciężko będzie skuć, najlepiej skuwaczem- przyda się jeszcze nie raz. Walnij mocniej w gwoździa, powinien w końcu wyleźć. I nie płucz w słoiku, bo szkło lubi pękać, plastikowa butelka, lub stary bidon będzie lepszy.

Napisano

Nie chcesz wydać 20zł na rozkuwacz i spinkę to się męcz domowymi metodami, czyli tak jak piszesz młotkiem i gwoździem. Straciłbyś raz kasę, a zwróci się ona w latach, no ale to już Twój wybór... :D

Napisano

Dodam tylko, że jak rozkujesz i potem zakujesz łańcuch za pomocą młotka i gwoździa, to nie zdziw się jak ci się "rozkuje" podczas ostrzejszego podjazdu. I wtedy co? Będziesz miał młotek i gwoździe? :D Dlatego skuwacz jest jednym z podstawowych narzędzi rowerowych. Pozdrawiam.

Napisano

hehe...oki dzięki za pomoc;)

spinka na pewno się przyda :D ,a skuwacz to już za jakis czas kupie

Nikt z twoich znajomych nie posiada skuwacza? Ewentualnie podjedź do sklepu rowerowego i poproś o rozkucie :D. Powinni zrobić to za free.

Napisano

oki dzięki :(

Pozdrawiam

oki dzięki ;)

Pozdrawiam

Tą spinkę to daje tak ze nakładam ja zamiast 1 ogniwa i wystarczy tylko przesunąć spinkę i będzie ładnie trzymać, tak ??

.

Napisano

Tak, wybijasz sobie takie jedno ogniwo i zamiast niego wkładasz. Dociągasz łańcuch tak, żeby sobie trafić z obu stron w otworki trzpieniami strony przeciwnej, a później rozciągasz łańcuch, żeby się trzpienie zaskoczyły.

Napisano

Ooo....teraz rozumiem,dzięki wielkie za pomoc :)

Plusika wystawie jutro.

pozdrawiam

Ooo....teraz rozumiem,dzięki wielkie za pomoc :)

Plusika wystawie jutro.

pozdrawiam

Czy to jest obojętne czy to będzie gorąca woda,czy letnia ?? czy tez ma znaczenie??

sorki ze tyle pytań ale nie chciałbym czegoś uszkodzić xD

Napisano

Lepiej w letniej myj :D Tylko jakiegoś detergentu dodaj.

A najlepiej jak już go chcesz czyścić, to zamiast wodzie, zrób mu szejka w ekstrakcyjnej. Potem osuszasz i smarujesz.

Napisano

Znaczy myślałem żeby go umyć w płynie do naczyń :D,tak to to mam tylko aceton i rozcieńczalnik ftalowy.

Napisano

Ja robię to tak.

Pierwszy szejker czyli płukanie łańcucha w puszcze po Isostarze wykonuje w ropie (ON) ze stacji paliw, by zszedł największy bród. Potem biorę łańcuch to domu i myję pod ciepłą bieżącą wodą. Lub robię szejkera z wodą. Po takim myciu łańcuch wycieram do sucha i układam na grzejniku. Ostatnio do szejkera wodnego dodałem oliwki pielęgnacyjnej i powiem wam, że super czyści.

Napisano

no myślę ze pół tego płynu starczy xD hehe

Dzięki za porady.

no myślę ze pół tego płynu starczy xD hehe

Dzięki za porady.

edit: no płyn mi się skończył ale miałem balsam to to samo :D

takie coś zostawić na parę godzin ? i powtórzyć czynność 2x ?

Napisano

Ja do łańcucha, kasety, tarcz, i wszystkiego gdzie jest stary smar którego niczym nie można ruszyć używam płynu do silników Akra. Skuteczność niesamowita!

Napisano

Z płynów do silników używałem plaku taki sobie z grubsza schodzi.

Kasete często brałem pod kran i do tego szczotka z mleczkiem do czyszczenia powierzchni.

Napisano

Zamiast się bawić w zdejmowanie kasety, żeby ją wyczyścić lepiej z rozwagą sprężonym powietrzem psiknąć, a potem przejechać jakąś "szczoteczką do zębów" umoczonej w odtłuszczaczu. Ja do tego używam Grunge Brush'a od FL :huh:

Napisano

Ja zawsze wychodzę założenia, że lepiej jest ściągnąć kasetę to przecież chwila moment. Moim zdaniem kompresor wszystkiego nie usunie, a zwłaszcza tego co siedzi pomiędzy kasetą, a bębenkiem.

• Mod Team
Napisano

Bardzo dobra skuteczność przy myciu łańcucha - płyn do mycia silników. Spryskać, umyć. Stosuje do mycia z dużego syfu (olej,błoto) i jak brak czasu to zakładam. Mycie ostateczne w nafcie ew. benzynie ekstrakcyjnej.

Na kasetę odtłuszczacz np. finsh line citrus i szczoteczka może być do zębów (potem już nie do zębów) i lekki dmuch z kompresorka.

Smarowanie i jazda.

Napisano

Ogólnie to nie mam łańcucha brudnego np z błota czy czymś gorszym niż błoto,mi chodzi głównie o piasek i odtłuszczenie łańcucha(przesadziłem w zimie z smarowaniem),to myślę ze da sobie rade spokojnie ciepła woda i płyn do naczyń ??

Tylko teraz sie zastanawiam czy takie coś ma stać parę godzin żeby dobrze płyn odtłuścił ten łańcuch jak i przeczyścił go,czy tez parę razy "szejknąć" ??

I apropo jak na złość ten śnieg sypnął xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...