rudy734 Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Witam! Chciałbym wyczyści łańcuch z brudu i piasku(po zimowej jeździe)wiem że mam dać go do słoika z wodą i płynem do mycia naczyń,lecz mam problem ze ściągnięciem go z roweru,prosiłbym o jakieś wskazówki jak go ściągnąć ? Próbuje za pomocą młotku i gwoździa,ale bolce nie chcą mi za chiny wyjść;( pozdrawiam
rudy734 Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 Właśnie pasuje mi to zrobić domowym sposobem,a nie dopłacać jeszcze do tego około 20-30zł
miciu22 Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Później ciężko będzie skuć, najlepiej skuwaczem- przyda się jeszcze nie raz. Walnij mocniej w gwoździa, powinien w końcu wyleźć. I nie płucz w słoiku, bo szkło lubi pękać, plastikowa butelka, lub stary bidon będzie lepszy.
Fludi Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Nie chcesz wydać 20zł na rozkuwacz i spinkę to się męcz domowymi metodami, czyli tak jak piszesz młotkiem i gwoździem. Straciłbyś raz kasę, a zwróci się ona w latach, no ale to już Twój wybór...
rudy734 Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 hehe...oki dzięki za pomoc;) spinka na pewno się przyda ,a skuwacz to już za jakis czas kupie
smeagul Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Dodam tylko, że jak rozkujesz i potem zakujesz łańcuch za pomocą młotka i gwoździa, to nie zdziw się jak ci się "rozkuje" podczas ostrzejszego podjazdu. I wtedy co? Będziesz miał młotek i gwoździe? Dlatego skuwacz jest jednym z podstawowych narzędzi rowerowych. Pozdrawiam.
premier2 Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 hehe...oki dzięki za pomoc;) spinka na pewno się przyda ,a skuwacz to już za jakis czas kupie Nikt z twoich znajomych nie posiada skuwacza? Ewentualnie podjedź do sklepu rowerowego i poproś o rozkucie . Powinni zrobić to za free.
rudy734 Napisano 6 Marca 2010 Autor Napisano 6 Marca 2010 Nikt niema,ale jednak kupie tez rozkuwacz/skuwacz To to samo tak ??
rudy734 Napisano 6 Marca 2010 Autor Napisano 6 Marca 2010 oki dzięki Pozdrawiam oki dzięki Pozdrawiam Tą spinkę to daje tak ze nakładam ja zamiast 1 ogniwa i wystarczy tylko przesunąć spinkę i będzie ładnie trzymać, tak ?? .
Fludi Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Tak, wybijasz sobie takie jedno ogniwo i zamiast niego wkładasz. Dociągasz łańcuch tak, żeby sobie trafić z obu stron w otworki trzpieniami strony przeciwnej, a później rozciągasz łańcuch, żeby się trzpienie zaskoczyły.
rudy734 Napisano 6 Marca 2010 Autor Napisano 6 Marca 2010 Ooo....teraz rozumiem,dzięki wielkie za pomoc Plusika wystawie jutro. pozdrawiam Ooo....teraz rozumiem,dzięki wielkie za pomoc Plusika wystawie jutro. pozdrawiam Czy to jest obojętne czy to będzie gorąca woda,czy letnia ?? czy tez ma znaczenie?? sorki ze tyle pytań ale nie chciałbym czegoś uszkodzić xD
Fludi Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Lepiej w letniej myj Tylko jakiegoś detergentu dodaj. A najlepiej jak już go chcesz czyścić, to zamiast wodzie, zrób mu szejka w ekstrakcyjnej. Potem osuszasz i smarujesz.
rudy734 Napisano 6 Marca 2010 Autor Napisano 6 Marca 2010 Znaczy myślałem żeby go umyć w płynie do naczyń ,tak to to mam tylko aceton i rozcieńczalnik ftalowy.
Fludi Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Jak Ci nie szkoda, to wal w płynie. Ja tak robiłem wczoraj z moim zimowym łańcuchem
TocaS Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Ja robię to tak. Pierwszy szejker czyli płukanie łańcucha w puszcze po Isostarze wykonuje w ropie (ON) ze stacji paliw, by zszedł największy bród. Potem biorę łańcuch to domu i myję pod ciepłą bieżącą wodą. Lub robię szejkera z wodą. Po takim myciu łańcuch wycieram do sucha i układam na grzejniku. Ostatnio do szejkera wodnego dodałem oliwki pielęgnacyjnej i powiem wam, że super czyści.
rudy734 Napisano 6 Marca 2010 Autor Napisano 6 Marca 2010 no myślę ze pół tego płynu starczy xD hehe Dzięki za porady. no myślę ze pół tego płynu starczy xD hehe Dzięki za porady. edit: no płyn mi się skończył ale miałem balsam to to samo takie coś zostawić na parę godzin ? i powtórzyć czynność 2x ?
TocaS Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Ja płuczę do momentu, w którym przy gięciu łańcucha nie słychać strzelającego piasku.
heniekkrol Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Ja do łańcucha, kasety, tarcz, i wszystkiego gdzie jest stary smar którego niczym nie można ruszyć używam płynu do silników Akra. Skuteczność niesamowita!
TocaS Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Z płynów do silników używałem plaku taki sobie z grubsza schodzi. Kasete często brałem pod kran i do tego szczotka z mleczkiem do czyszczenia powierzchni.
Fludi Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Zamiast się bawić w zdejmowanie kasety, żeby ją wyczyścić lepiej z rozwagą sprężonym powietrzem psiknąć, a potem przejechać jakąś "szczoteczką do zębów" umoczonej w odtłuszczaczu. Ja do tego używam Grunge Brush'a od FL
TocaS Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Ja zawsze wychodzę założenia, że lepiej jest ściągnąć kasetę to przecież chwila moment. Moim zdaniem kompresor wszystkiego nie usunie, a zwłaszcza tego co siedzi pomiędzy kasetą, a bębenkiem.
Mod Team michuuu Napisano 6 Marca 2010 Mod Team Napisano 6 Marca 2010 Bardzo dobra skuteczność przy myciu łańcucha - płyn do mycia silników. Spryskać, umyć. Stosuje do mycia z dużego syfu (olej,błoto) i jak brak czasu to zakładam. Mycie ostateczne w nafcie ew. benzynie ekstrakcyjnej. Na kasetę odtłuszczacz np. finsh line citrus i szczoteczka może być do zębów (potem już nie do zębów) i lekki dmuch z kompresorka. Smarowanie i jazda.
rudy734 Napisano 6 Marca 2010 Autor Napisano 6 Marca 2010 Ogólnie to nie mam łańcucha brudnego np z błota czy czymś gorszym niż błoto,mi chodzi głównie o piasek i odtłuszczenie łańcucha(przesadziłem w zimie z smarowaniem),to myślę ze da sobie rade spokojnie ciepła woda i płyn do naczyń ?? Tylko teraz sie zastanawiam czy takie coś ma stać parę godzin żeby dobrze płyn odtłuścił ten łańcuch jak i przeczyścił go,czy tez parę razy "szejknąć" ?? I apropo jak na złość ten śnieg sypnął xD
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.