Picia87 Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam, Pewnie znając Modów temat zaraz wyląduje w śmietniku ale może ktoś odpowie. Od kilku dni szukam danych dotyczących rowerów. Chcę zamodelować sobie rowerek w 3D ale do tego potrzeba wymiarów wszytskiego. Znalazłem wymiary ogólne ram ale to za mało:/ Piszę w temacie korby ponieważ od korby chciałem zacząć taki kaprys Możecie pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodymisiu886 Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 ale dokladnie jakich wymiarow kobry potrzebujesz? chodzi ci o ramie, zebatki suport czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picia87 Napisano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Potrzebuję wszystkiego :/ wiem że sporo tego jest, przekopałem już neta i nic nie znalazłem bo nie wiem gdzie szukać. Jeśli chodzi o ramie to wymiary takie jak szerokosć, długość, grubość, wielkość przestrzeni w np Hollow Schimano. Pożniej grubość blatów rozstaw śrub wysokość i średnicę otworów na śruby itp. Jest tego od groma więc może jak ktoś ma przypadkiem jakąś dokumentację techniczną jakiś elementów roweru i by się podzielił byłbym wdzięczny. Mógłbym sam pomierzyć co chcę ale nie mam aktualnie roweru we Wrocku a tu studiuję. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Skoro potrzepujesz wszystkiego proponuje iść do najbliższego sklepu z aparatem strzelić trochę fotek w rożnych rzutach , suwmiarka, kartka i jedziemy. Po "kilku" wizytach będziesz miał większość potrzebnych wymiarów. Na necie raczej az tak szczegółowych informacji nie znajdziesz. A jak masz swój rowerj to pomierz swoj. Tereaz pytanie czy bedzisz go rysował czy modelował bo to róznica Do modelowania przydało by sie "blu printy" porobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picia87 Napisano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Będę modelował go w Inventorze 2009 Takie fajne Autodesku, miałem 2 semestry więc dam radę tylko że samemu jak narzucę wymiary to wyjdzie nierealne a może w przyszłości w jakiejś magisterce to wykorzystam bo już jeden z prowadzących coś takiego napomknął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Ja ci bym radził tak: Wymyśl jaki chcesz rower, czyli jaka rama - konkretny model, później jaki byś widział osprzęt, czyli od widelca po kasetę. Jak juz wymyślisz cały rower to wypadało by zacząć szukać części najlepiej po sklepach. Podejść poprosić np o kasetę, sprzedawca poda, ty sobie pooglądasz, obmacasz, porobisz fotki czy pomierzysz Druga opcja to celować w juz złozony rower i nim sie zająć. Mozesz tez złożyć futurystyczną własną wizję i przedstawić tu na forum, jest taki temat jak modelowanie 3d. http://www.forumrowerowe.org/topic/47466-model-3d-czesci-rowerower-modelowane-w-3d/ Jak masz czas i chęci możesz robić wszystko naraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picia87 Napisano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Hehe dzięki na pewno coś wrzucę na razie mam ramę budowaną na bazie Scotta Scale'a 20 i Obręcz Mavic 717 tą ramę musze jeszcze popawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picia87 Napisano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Ramę buduję od nowa na razie wygląda tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.