Skocz do zawartości
  • 0

[Rama, mostek, piasta] Jak wyprostować hak ramy ?

Gość ToMeK

Pytanie

Gość ToMeK
Napisano

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś przyrząd do wyprostowania haka aluminiowej ramy i nie chodzi mi tu o młotek bo tak też sie da ale nie dokładnie :laugh: Jak to wymierzyć żeby było idealnie proste bo przeskakuje mi przerzutka prawdopodobnie przez to. Kolejne pytanie to jak poprawnie mierzy się mostek kierownicy, chciałem kupić na Allegro ale nie wiem czy wymiary są robione od średnicy otworu rury sterowej do średnicy kierownicy czy mierzy się całkowitą długość mostka ? Kolejna sprawa to piasta shimano miałem na niej kasete 7-ke i nie wiem czy podejdzie 9-tka, da sie to jakoś sprawdzić, zmierzyc ect. ? I czy da sie wymienić sam bębenek piasty czy lepiej kupić nową ? I co jest najlepsze do odtłuszczania ramy w okolicach korby, kasety itd. ? Czy smaruje sie kasete, korbe czy tylko po kropelce w ogniwa łancucha ? Sorki, za sporą ilość pytań ale sezon już blisko :)

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Smaruje się tylko łańcuch, kropelka na ogniwo.

W serwisie rowerowym często posiadają specjalne przyrządy do prostowania haka.

Z reguły jednak wiadomo, że ręka pomaga.:laugh:

Mostek mierzymy od środka rury sterowej do środka kierownicy.

Napisano

A więc tak:

co do haka ramy to w niektórych można wymieniać, nie wiem jak jest u Ciebie ale jeśli nie to może jakiś serwis pomoże.

Wymiary mostka, prawie wszystkie widelce mają rure na 1,1/8" więc to masz z głowy a do kierownicy to najlepiej będzie ci zmierzyć surmiarką kierownice, wymiary to najczęściej 31,8mm lub 25,4mm lub też 22,2mm do BMX'ów.

Długośc mostka to masz praktycznie od kierownicy do rury sterowej.

Kaseta- hm... co do piasty to nie wiem, nie chcę Cie wprowadzać w błąd, ale warto tez sprawdzic czy podejdzie ci pod rame, w starych ramach niestety nie wejdzie.

Smarowanie- ja osobiście polecam olej:

"Finish Line Cross Country syntetyczny"

kolor zielony jest na mokre warunki

kolor czerwony jest na suche warunki

Lejesz to na łańcuch i podczas użytku same smarują sie zębatki i korba.

Sam powinieneś ocenic do czego Ci służy rower i taki olej wybrać.

Do czyszczenia ramy niestety jeszcze nic nie stosowałem więc nie chcę polecać :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...