Skocz do zawartości

[izotonik] Izotonik domowej roboty

fotobiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Po ostatnich kliku dziesięciu godzinach na trenażerku i picu duużej ilości wody (bidon na 45 min.)

chce mi się już na ta wodę po prostu żygać ;D

Na kupywanie izotoników typu Powerade szkoda mi kasy, dlatego zwracam się z pytaniem: z czego dość tanio można zrobić dobry izo ?

Napisano

No izotoniki raczej nie służą do chłeptania witamin, tylko do nawadniania i podnoszenia poziomu cukru. Jak chcesz witaminy to po treningu szamaj warzywa i owoce- np. jabłka, gruszki, śliwki, pomidory.

Też polecam wodę z miodem.

Napisano

Ja używam tego i jestem zadowolony. Świetny smak, cena nie jest wygórowana. Chyba że wolisz domowe sposoby to tak jak wyżej kolega napisał miód + cytryna + sól = cud miód malina :thumbsup:

Napisano

Możesz też pić sok czy kompot jabłkowo-winogronowy, gdzieś kiedyś czytałem, że dobrze nawadnia organizm, no i jest zdrowy przede wszystkim. Ma tylko jeden mankament, chce się po nim mocno sikać :laugh:

Napisano

a zna ktoś jakies fachowe proporcje bo z tego co wiem to aby byl to napoj izotoniczny a nie (hipotoniczny, hipertoniczny) czyli taki ktory najlepiej nawadnia organizm to musza byc odpowiednie proporcje aby mial dobra osmalonosc ? ? chyba jakos tak jesli cos przekrecilem niech ktos poprawi i sie wypowie...

czysty sok z woda w proporcji 1:1 podobno izotonicznie działa

Napisano

Na dzień dzisiejszy to wszystko to sama chemia nawet te soki.

Także jak dla mnie to najlepiej chyba wychodzi woda mineralna (nie mylić ze źródlaną), do tego można dodać cytrynki dla zmiany smaku.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Znalazlem gdzies na sieci taki przepis i zapodaje co by podyskutowac i ocenic jego skutecznosc. Pewnie ze to nie bedzie to co jest w fabrycznym izo bo tam nie ma cukru w takiej postaci ale moze na cos sie przyda :yes:

:: Przepis na domowy napój izotoniczny ::

Wśród rowerzystów krąży przepis na zrobiony domowym sposobem napój izotoniczny. Czy jest on skuteczny ? - tego nie wiadomo...

Przepis na 1 litr napoju :

* 4 łyżki stołowe cukru

* 1/4 łyżki soli

* 1/4 szklanki gorącej wody

* 1/4 soku z pomarańczy (prawdziwego 100% lub 2 Łyżki stołowe soku z cytryny.

* 3 2/4 szklanki zimnej wody

Napisano

* 1/4 soku z pomarańczy (prawdziwego 100% lub 2 Łyżki stołowe soku z cytryny.

1/4 z tego co wycisnę z pomarańczy wielkości "śliwki" czy "arbuza" :down:

Sprecyzuj troszkę :yes:

Napisano

1/4 z tego co wycisnę z pomarańczy wielkości "śliwki" czy "arbuza" :(

Sprecyzuj troszkę :)

ja rozumiem to jako 1/4 litra

Napisano

Mnie też się wydaje, że to raczej o 1/4 szklanki chodzi, bo w takiej samej "mierze" jest reszta i po zsumowaniu 4 szklanki dadzą akurat litr. Bo jakbyś dał 1/4 litra soku, to wg reszty miary z przepisu wyszło by ponad litr eliksiru :)

Napisano

z ta sola kuchenna to proponowalbym sie zastanowic, czy w obecnej diecie nie mamy jej aby za duzo? jakiej szynki bysmy nie kupili za 40-50zl, i tak prawie na pewno bedzie podrasowana, zwykle solanka, zeby nabic mase...sol miewamy nawet w produktach, ktorych bysmy o to nigdy nie podejrzewali

Napisano

Kiedys po każdej jeżdzie muliło mnie strasznie(musiałem swoje odespać choćby z 15 min.)Myślałem ,że to przetrenowanie,a przyczyną był żle przyżądzony izotonik samoróbka (podczas jazdy z "rowerowym dziadkiem" rozmawianiu o proporcjach,składnikach itp.stwierdził on ,że daje zbyt mało cukru i faktycznie miał racje)więc przy eksperymentowaniu warto obserwować organizm czy aby na pewno to co ma pomagać nie szkodzi :whistling: co do soków warto zwrócić uwage na etykiete(wystarczy ,że w 2 litrach tzw"soku"jest 1 PROMIL tak PROMILsoku i już produkt kwalifikuje się jako sok pomarańczowy ,a nie sok o smaku pomarańczowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...