Skocz do zawartości

[izotonik] Izotonik domowej roboty

fotobiker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po ostatnich kliku dziesięciu godzinach na trenażerku i picu duużej ilości wody (bidon na 45 min.)

chce mi się już na ta wodę po prostu żygać ;D

Na kupywanie izotoników typu Powerade szkoda mi kasy, dlatego zwracam się z pytaniem: z czego dość tanio można zrobić dobry izo ?

No izotoniki raczej nie służą do chłeptania witamin, tylko do nawadniania i podnoszenia poziomu cukru. Jak chcesz witaminy to po treningu szamaj warzywa i owoce- np. jabłka, gruszki, śliwki, pomidory.

Też polecam wodę z miodem.

a zna ktoś jakies fachowe proporcje bo z tego co wiem to aby byl to napoj izotoniczny a nie (hipotoniczny, hipertoniczny) czyli taki ktory najlepiej nawadnia organizm to musza byc odpowiednie proporcje aby mial dobra osmalonosc ? ? chyba jakos tak jesli cos przekrecilem niech ktos poprawi i sie wypowie...

czysty sok z woda w proporcji 1:1 podobno izotonicznie działa

• 1 miesiąc temu...

Znalazlem gdzies na sieci taki przepis i zapodaje co by podyskutowac i ocenic jego skutecznosc. Pewnie ze to nie bedzie to co jest w fabrycznym izo bo tam nie ma cukru w takiej postaci ale moze na cos sie przyda :yes:

:: Przepis na domowy napój izotoniczny ::

Wśród rowerzystów krąży przepis na zrobiony domowym sposobem napój izotoniczny. Czy jest on skuteczny ? - tego nie wiadomo...

Przepis na 1 litr napoju :

* 4 łyżki stołowe cukru

* 1/4 łyżki soli

* 1/4 szklanki gorącej wody

* 1/4 soku z pomarańczy (prawdziwego 100% lub 2 Łyżki stołowe soku z cytryny.

* 3 2/4 szklanki zimnej wody

z ta sola kuchenna to proponowalbym sie zastanowic, czy w obecnej diecie nie mamy jej aby za duzo? jakiej szynki bysmy nie kupili za 40-50zl, i tak prawie na pewno bedzie podrasowana, zwykle solanka, zeby nabic mase...sol miewamy nawet w produktach, ktorych bysmy o to nigdy nie podejrzewali

Kiedys po każdej jeżdzie muliło mnie strasznie(musiałem swoje odespać choćby z 15 min.)Myślałem ,że to przetrenowanie,a przyczyną był żle przyżądzony izotonik samoróbka (podczas jazdy z "rowerowym dziadkiem" rozmawianiu o proporcjach,składnikach itp.stwierdził on ,że daje zbyt mało cukru i faktycznie miał racje)więc przy eksperymentowaniu warto obserwować organizm czy aby na pewno to co ma pomagać nie szkodzi :whistling: co do soków warto zwrócić uwage na etykiete(wystarczy ,że w 2 litrach tzw"soku"jest 1 PROMIL tak PROMILsoku i już produkt kwalifikuje się jako sok pomarańczowy ,a nie sok o smaku pomarańczowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...