fotobiker Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam Po ostatnich kliku dziesięciu godzinach na trenażerku i picu duużej ilości wody (bidon na 45 min.) chce mi się już na ta wodę po prostu żygać ;D Na kupywanie izotoników typu Powerade szkoda mi kasy, dlatego zwracam się z pytaniem: z czego dość tanio można zrobić dobry izo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Było już o tym poszukaj. Miód + cytryna + sól Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Nie wiem jak to działa, ale kolega kiedyś coś mi wspominał, że rozrabia sobie wodę z miodem i mówił, że nie ma nic lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Miód to raczej w wiekszości cukier, czyli węgle Chodzi mi też o jakieś witaminy itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 No izotoniki raczej nie służą do chłeptania witamin, tylko do nawadniania i podnoszenia poziomu cukru. Jak chcesz witaminy to po treningu szamaj warzywa i owoce- np. jabłka, gruszki, śliwki, pomidory. Też polecam wodę z miodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XxUzixX Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Ja używam tego i jestem zadowolony. Świetny smak, cena nie jest wygórowana. Chyba że wolisz domowe sposoby to tak jak wyżej kolega napisał miód + cytryna + sól = cud miód malina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Możesz też pić sok czy kompot jabłkowo-winogronowy, gdzieś kiedyś czytałem, że dobrze nawadnia organizm, no i jest zdrowy przede wszystkim. Ma tylko jeden mankament, chce się po nim mocno sikać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Sok już próbowałem i szczerze mówiąc średnio mi się to piło Skoro tak polecacie miód cytryna sól, to jutro wypróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariiusz90 Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 a zna ktoś jakies fachowe proporcje bo z tego co wiem to aby byl to napoj izotoniczny a nie (hipotoniczny, hipertoniczny) czyli taki ktory najlepiej nawadnia organizm to musza byc odpowiednie proporcje aby mial dobra osmalonosc ? ? chyba jakos tak jesli cos przekrecilem niech ktos poprawi i sie wypowie... czysty sok z woda w proporcji 1:1 podobno izotonicznie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Na dzień dzisiejszy to wszystko to sama chemia nawet te soki. Także jak dla mnie to najlepiej chyba wychodzi woda mineralna (nie mylić ze źródlaną), do tego można dodać cytrynki dla zmiany smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Pisząc soki miałem na myśli taki sok własnej produkcji Tylko takie soki mają nieliczni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Znalazlem gdzies na sieci taki przepis i zapodaje co by podyskutowac i ocenic jego skutecznosc. Pewnie ze to nie bedzie to co jest w fabrycznym izo bo tam nie ma cukru w takiej postaci ale moze na cos sie przyda :: Przepis na domowy napój izotoniczny :: Wśród rowerzystów krąży przepis na zrobiony domowym sposobem napój izotoniczny. Czy jest on skuteczny ? - tego nie wiadomo... Przepis na 1 litr napoju : * 4 łyżki stołowe cukru * 1/4 łyżki soli * 1/4 szklanki gorącej wody * 1/4 soku z pomarańczy (prawdziwego 100% lub 2 Łyżki stołowe soku z cytryny. * 3 2/4 szklanki zimnej wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 * 1/4 soku z pomarańczy (prawdziwego 100% lub 2 Łyżki stołowe soku z cytryny. 1/4 z tego co wycisnę z pomarańczy wielkości "śliwki" czy "arbuza" Sprecyzuj troszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyszczu Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Ja robię tak wlewam sobie wodę wciskam sok z cytryny i daje 2 stołowe łyżki cukru i sobie chwale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 1/4 z tego co wycisnę z pomarańczy wielkości "śliwki" czy "arbuza" Sprecyzuj troszkę ja rozumiem to jako 1/4 litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 jak sama woda, to dodać choć szczyptę soli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adish Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 ja rozumiem to jako 1/4 litra a ja jako 1/4 szklanki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Mnie też się wydaje, że to raczej o 1/4 szklanki chodzi, bo w takiej samej "mierze" jest reszta i po zsumowaniu 4 szklanki dadzą akurat litr. Bo jakbyś dał 1/4 litra soku, to wg reszty miary z przepisu wyszło by ponad litr eliksiru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 z ta sola kuchenna to proponowalbym sie zastanowic, czy w obecnej diecie nie mamy jej aby za duzo? jakiej szynki bysmy nie kupili za 40-50zl, i tak prawie na pewno bedzie podrasowana, zwykle solanka, zeby nabic mase...sol miewamy nawet w produktach, ktorych bysmy o to nigdy nie podejrzewali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Tak, tylko tutaj chodzi o to, żeby napój w sód wzbogacić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buchanodozol Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Kiedys po każdej jeżdzie muliło mnie strasznie(musiałem swoje odespać choćby z 15 min.)Myślałem ,że to przetrenowanie,a przyczyną był żle przyżądzony izotonik samoróbka (podczas jazdy z "rowerowym dziadkiem" rozmawianiu o proporcjach,składnikach itp.stwierdził on ,że daje zbyt mało cukru i faktycznie miał racje)więc przy eksperymentowaniu warto obserwować organizm czy aby na pewno to co ma pomagać nie szkodzi co do soków warto zwrócić uwage na etykiete(wystarczy ,że w 2 litrach tzw"soku"jest 1 PROMIL tak PROMILsoku i już produkt kwalifikuje się jako sok pomarańczowy ,a nie sok o smaku pomarańczowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.