Skocz do zawartości

[amortyzator] Suntour XCR 100mm przy wadze 100kg?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, budżet jakim dysponuje na rower mtb to 1000zł.

Dlatego nie lada dylemat...

Czaje się na te ofertę,

http://www.allegro.pl/item943085780_nie_przegap_okazja_kross_v6_d_brake_shimano_xcr.html

zastanawiam się tylko czy Rama krossa i ten amor wytrzymają moje 100kg?

(wzrost 190cm)

p.s. zdaje się że ten amortyzator nie ma blokady skoku..?

p.s. czy warto w ogóle bawić się w rower z amortyzatorem skoro dysponuje takim budżetem?

• Mod Team
Napisano

Rower wytrzymać powinien ale amor bedzie zdecydowanie za miekki na 100kg. On jest raczej na ok 60kg. Na 100 to juz powinien być powietrzny zeby dostosować jego twardość.

• Mod Team
Napisano

Amory sa pokrewne ale XCR jest lepszy ze wzgledu na magnezowe golenie, ładniejszy design i kapke inne bebechy ( w wersji z lockoutem).

Napisano

Też ważę 100 kg i ostatnio kupiłem xcr z tłumieniem olejowym (coś koło 200 zł). Jest zdecydowanie za miękki - jak wsiądę na rower to na dzień dobry siada o około 4 cm ale podczas średnioterenowej jazdy dobić do końca jeszcze mi się nie udało. Regulacja naprężenia wstępnego to pic na wodę. Wcześniej miałem bodajże xcm albo xcr z elastomerem i tamten był dużo twardszy (???). Inna kwestia że elastomer zrobił się twardy i amor ogólnie słabiej pracował niż ten z olejem. Sam będę musiał za jakiś czas kupić coś na powietrze. Myślałem o RS tora albo reba ale to już coś koło 800 zł. Niestety - jak jesteś ciężki to musisz mocniej pedałować i wydasz większą kasę na amory :icon_wink: jeśli masz ograniczony budżet to bierz xcr z elastomerem.

A kolega widzę Poznań/Kołobrzeg czyli tak samo jak ja jeszcze 3 lata temu. Kupuj chłopie rowerek bo i w Poznaniu i w okolicach Kołobrzegu są naprawdę fajne trasy.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...