kevin Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Witam, Mam prośbe do was,potrzebuje dobry plan treningowy A więc: poprzedni sezon: 2000 km na liczniku waga 66 kg pulsometr mam Pozdrawiam
Brooce Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Sądzę że powinieneś jeszcze dodać ile masz lat, co chcesz osiągnąć (jak najszybsze starty (z bramki), czy może wytrzymałość... itp). Chodzi Ci o plan treningowy... na siłownię, rower, wszystko razem?
zgud Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 najlepszy i jedyny w swoim rodzaju... jeździj... a tak serio to za mało danych podałeś oraz to co chcesz osiągnąć
mariiusz90 Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 jesli chodzi ci o lajtowy trening to gdzies mam z magazynu rowerowego. Ma ktos moze Magazyn Rowerowy z 1-2 z 2010 ? z kalendarzem treningowym bo by mi sie przydal pdf...
kevin Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 aktualnie mam 14 lat hmm... chce byc silny aby powalczyc z najlepszymi // mysle na razie tylko o roweru
Brooce Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 A w jakiej dyscyplinie chcesz walczyć...? XC, szosa, 4cross, downhill...?
fotobiker Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Czyli w większości długie dystanse Najważniejsza będzie więc wytrzymałość, trenuj ja przez cały sezon Kolejną ważną rzeczą jest wytrzymałość szybk. np. 30 sek. najwyższej kadencji jaką potrafisz utrzymać-takie treningi rób głównie na początku i przed sezonem Oprócz tego jeszcze siła- powtórzenia podjazdów z niska kadencją To są chyba najbardziej przydatne do maratonów cechy Ważne są też ( wykonywane w trakcie sezonu) interwały na wytrzymałość siłową ,anaerobową czy moc, potrzebne w szybkich startach, finiszach, czy krótkich podjzdach.Ale takie rzeczy przydają się chyba bardziej do XC Najlepiej jak kupisz sobie "Biblię treningu..." i wg. niej ułożysz dobry dla siebie plan
kevin Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 znaczy ja chyba napoczątek będę brał dystans mini
zgud Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 proponuję w tym wieku rozwijać bazę, czyli jak najwięcej na rowerze - ale z umiarem, jak czujesz się zmęczony daj sobie spokój do tego różne techniczne sztuczki, co by wyrobić sobie nawyki pewne...
fotobiker Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Spróbuj mega, dużo większa frajda, a czasami jechać ponad 100 km w jedna stronę, aby pościgać się na 20 km jest wg. mnie bez sensu Jak będziesz regularnie trenował takie dystanse nie powinny być dla ciebie problemem
kevin Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 czyli że jak zrobie sobie raz interwały pod gore a na drugi dzien sprint to bedzie dobrze ?
fotobiker Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Jak nie będziesz zmęczony to nic nie może byc źle Ale tak jak napisał zgud - nastaw sie głównie na wytrzymałość, technikę w terenie i umiejętności efektywnego pedałowania
kevin Napisano 6 Marca 2010 Autor Napisano 6 Marca 2010 umiejętności efektywnego pedałowania możesz mi trochę to przybliżyć
fotobiker Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 to jest to co ci wcześniej napisałem, czyli przykładowo 30 sek. przyspieszenia przy max. kadencji może być też np. kręcenie jedną nogą
Brooce Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 możesz mi trochę to przybliżyć Tu masz ogólnie trochę napisane: http://www.bikeboard.com.pl/index.php?art=658&d=porady&g=35 A tu - ładnie opisane o co chodzi w perfekcyjnym pedałowaniu: http://rowery.gazeta.pl/rowery/1,79874,4373927.html
zgud Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 kevin i bądź cierpliwy; wyniki i ściganie z najlepszymi przyjdzie o ile będziesz regularnie i wytrwale dążył do celu zarazem pamiętaj, że nie masz co porywać się z motyką na słońce; jazdy traktuj jako poważną zabawę, a wyścigi jako możliwość sprawdzenia siebie, rywalizacji fair play oraz miły sposób spędzenia czasu w gronie fajnych ludzi a jak masz gdzieś niedaleko jakiś klub, to może warto by z rodzicem podjechać, porozmawiać z trenerem, może zgarnie Cię pod swoje skrzydła, wtedy też ułożysz sobie z nim plan treningowy, strikte pod Ciebie, na podstawie twoich wyników i umiejętności
kubek20 Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Mam podobne pytanie. Mam 13 lat i startuję w zawodach XC (za kilka lat raczej w maratonach). 30 maja mam najbliższy wyscig. Czy jest możliwość, aby poprawić sobie siłę i wytrzymałość przez ten czas ? Nie mam pulsometru, górki do treningów mam także porady mile widziane chciałbym mieć szanse, aby ścigać się z najlepszymi. Czas mam, nawet 3 godziny dziennie się znajdą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.