Skocz do zawartości

[plan terningowy] Plan

kevin

Rekomendowane odpowiedzi

Sądzę że powinieneś jeszcze dodać ile masz lat, co chcesz osiągnąć (jak najszybsze starty (z bramki), czy może wytrzymałość... itp).

Chodzi Ci o plan treningowy... na siłownię, rower, wszystko razem? ;)

Czyli w większości długie dystanse

Najważniejsza będzie więc wytrzymałość, trenuj ja przez cały sezon

Kolejną ważną rzeczą jest wytrzymałość szybk. np. 30 sek. najwyższej kadencji jaką potrafisz utrzymać-takie treningi rób głównie na początku i przed sezonem

Oprócz tego jeszcze siła- powtórzenia podjazdów z niska kadencją

To są chyba najbardziej przydatne do maratonów cechy

Ważne są też ( wykonywane w trakcie sezonu) interwały na wytrzymałość siłową ,anaerobową czy moc, potrzebne w szybkich startach, finiszach, czy krótkich podjzdach.Ale takie rzeczy przydają się chyba bardziej do XC

Najlepiej jak kupisz sobie "Biblię treningu..." i wg. niej ułożysz dobry dla siebie plan :)

proponuję w tym wieku rozwijać bazę, czyli jak najwięcej na rowerze - ale z umiarem, jak czujesz się zmęczony daj sobie spokój

do tego różne techniczne sztuczki, co by wyrobić sobie nawyki pewne...

kevin i bądź cierpliwy; wyniki i ściganie z najlepszymi przyjdzie o ile będziesz regularnie i wytrwale dążył do celu

zarazem pamiętaj, że nie masz co porywać się z motyką na słońce; jazdy traktuj jako poważną zabawę, a wyścigi jako możliwość sprawdzenia siebie, rywalizacji fair play oraz miły sposób spędzenia czasu w gronie fajnych ludzi :(

a jak masz gdzieś niedaleko jakiś klub, to może warto by z rodzicem podjechać, porozmawiać z trenerem, może zgarnie Cię pod swoje skrzydła, wtedy też ułożysz sobie z nim plan treningowy, strikte pod Ciebie, na podstawie twoich wyników i umiejętności

• 2 miesiące temu...

Mam podobne pytanie. Mam 13 lat i startuję w zawodach XC (za kilka lat raczej w maratonach). 30 maja mam najbliższy wyscig. Czy jest możliwość, aby poprawić sobie siłę i wytrzymałość przez ten czas ? Nie mam pulsometru, górki do treningów mam także porady mile widziane :) chciałbym mieć szanse, aby ścigać się z najlepszymi. Czas mam, nawet 3 godziny dziennie się znajdą :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...