kevin Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam, Mam prośbe do was,potrzebuje dobry plan treningowy A więc: poprzedni sezon: 2000 km na liczniku waga 66 kg pulsometr mam Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Sądzę że powinieneś jeszcze dodać ile masz lat, co chcesz osiągnąć (jak najszybsze starty (z bramki), czy może wytrzymałość... itp). Chodzi Ci o plan treningowy... na siłownię, rower, wszystko razem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 najlepszy i jedyny w swoim rodzaju... jeździj... a tak serio to za mało danych podałeś oraz to co chcesz osiągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariiusz90 Napisano 5 Marca 2010 Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 jesli chodzi ci o lajtowy trening to gdzies mam z magazynu rowerowego. Ma ktos moze Magazyn Rowerowy z 1-2 z 2010 ? z kalendarzem treningowym bo by mi sie przydal pdf... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 aktualnie mam 14 lat hmm... chce byc silny aby powalczyc z najlepszymi // mysle na razie tylko o roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 5 Marca 2010 Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 A w jakiej dyscyplinie chcesz walczyć...? XC, szosa, 4cross, downhill...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 będę startował w BM i Cyklokarpaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 5 Marca 2010 Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Czyli w większości długie dystanse Najważniejsza będzie więc wytrzymałość, trenuj ja przez cały sezon Kolejną ważną rzeczą jest wytrzymałość szybk. np. 30 sek. najwyższej kadencji jaką potrafisz utrzymać-takie treningi rób głównie na początku i przed sezonem Oprócz tego jeszcze siła- powtórzenia podjazdów z niska kadencją To są chyba najbardziej przydatne do maratonów cechy Ważne są też ( wykonywane w trakcie sezonu) interwały na wytrzymałość siłową ,anaerobową czy moc, potrzebne w szybkich startach, finiszach, czy krótkich podjzdach.Ale takie rzeczy przydają się chyba bardziej do XC Najlepiej jak kupisz sobie "Biblię treningu..." i wg. niej ułożysz dobry dla siebie plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 znaczy ja chyba napoczątek będę brał dystans mini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 5 Marca 2010 Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 proponuję w tym wieku rozwijać bazę, czyli jak najwięcej na rowerze - ale z umiarem, jak czujesz się zmęczony daj sobie spokój do tego różne techniczne sztuczki, co by wyrobić sobie nawyki pewne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 5 Marca 2010 Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Spróbuj mega, dużo większa frajda, a czasami jechać ponad 100 km w jedna stronę, aby pościgać się na 20 km jest wg. mnie bez sensu Jak będziesz regularnie trenował takie dystanse nie powinny być dla ciebie problemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 czyli że jak zrobie sobie raz interwały pod gore a na drugi dzien sprint to bedzie dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 5 Marca 2010 Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Jak nie będziesz zmęczony to nic nie może byc źle Ale tak jak napisał zgud - nastaw sie głównie na wytrzymałość, technikę w terenie i umiejętności efektywnego pedałowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 umiejętności efektywnego pedałowania możesz mi trochę to przybliżyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 to jest to co ci wcześniej napisałem, czyli przykładowo 30 sek. przyspieszenia przy max. kadencji może być też np. kręcenie jedną nogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 możesz mi trochę to przybliżyć Tu masz ogólnie trochę napisane: http://www.bikeboard.com.pl/index.php?art=658&d=porady&g=35 A tu - ładnie opisane o co chodzi w perfekcyjnym pedałowaniu: http://rowery.gazeta.pl/rowery/1,79874,4373927.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kevin Napisano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Brooce na pewno przeczytam, dzieki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 kevin i bądź cierpliwy; wyniki i ściganie z najlepszymi przyjdzie o ile będziesz regularnie i wytrwale dążył do celu zarazem pamiętaj, że nie masz co porywać się z motyką na słońce; jazdy traktuj jako poważną zabawę, a wyścigi jako możliwość sprawdzenia siebie, rywalizacji fair play oraz miły sposób spędzenia czasu w gronie fajnych ludzi a jak masz gdzieś niedaleko jakiś klub, to może warto by z rodzicem podjechać, porozmawiać z trenerem, może zgarnie Cię pod swoje skrzydła, wtedy też ułożysz sobie z nim plan treningowy, strikte pod Ciebie, na podstawie twoich wyników i umiejętności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 <nic...> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 6 Maja 2010 Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Mam podobne pytanie. Mam 13 lat i startuję w zawodach XC (za kilka lat raczej w maratonach). 30 maja mam najbliższy wyscig. Czy jest możliwość, aby poprawić sobie siłę i wytrzymałość przez ten czas ? Nie mam pulsometru, górki do treningów mam także porady mile widziane chciałbym mieć szanse, aby ścigać się z najlepszymi. Czas mam, nawet 3 godziny dziennie się znajdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.