.PaVLo. Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Ostatnio bardziej przyglądałem się nowo kupionej przerzutce XTR Shadow i moją uwagę zwróciły ogólne luzy na konstrukcji i wózku, czy to nie przypadkiem wada fabryczna ?, czy tak mają wszystkie ?. Płacąc taką kase nie spodziewałem się, że poszczególne elementy będą tak słabo dopasowane ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Jak mozesz to opisz dokladniej gdzie te luzy, ja moja tluke juz 2 sezon i jakos takowych nie zauwazylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Podobnie u mnie, użytkuję takową i nie zauważyłem czegoś, co określiłbym mianem niedopasowania elementów bądź luzów. Owszem, poddaje się na uginanie, ale luzów jako takich brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 - na ramieniu - na wózku Jedynie na ruchomym haku tego nie ma. Luzy te czuć gdy przerzutka jest "złożona", nieco znikają po jej naciągnięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 U mnie po "złożeniu" przerzutki, tak jak pisałem poprzednio, jest ona podatna, w bardzo małym zakresie, na przesunięcie (ok 1mm), co może sprawiać wrażenie luzu. W końcu zawiera wiele elementów ruchomych i pewne tolerancje są niezbędne. Jednak nie ma mowy tutaj o czymś takim "latanie" (np.: jak to ma miejsce w przednim XT). Na wózku (wersja krótka) nic podobnego nie ma. Może wada egzemplarza, choć coś takiego nie powinno mieć miejsca w topowych rozwiązaniach. Spróbuj zagadać w jakimś sklepie i porównaj z innymi XTRkami "na żywo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Przerzuca dobrze czy nie przerzuca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Przed chwilą zamontowałem łańcuch, jest dobrze napięty. Obecnie czuć luz na wózku i ramieniu, ale nie jest jakiś duży, lecz czuć go. Co do przełożeń to reaguje szybko i precyzyjnie. Podobny luz mam na mojej XT RD-M771 SGS, ale ona ma zrobione ponad 6000km . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 A moja XT RD-M772 Shadow SGS też posiada luz na pantografie. I to już po przebiegu 500km.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Mój XT Shadow również ma pewien luz na wózku. Był on od nowości, lecz w niczym nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Jak przerzuca to nie ma problemu. To sa czesci ruchome, na polaczeniach srubowych, zawsze jakies tam luzy beda. Moj XT Shadow po urwaniu mial pogiety wozek galezia, dalo sie naprostowac i chodzi tak samo precyzyjnie jak przed awaria. A ty sie jakims minimalnym luzikiem przejmujesz . Pomysl co by zrobila z karbonowym wozkiem gruba galaz wbijajaca sie w niego przy 35km/h . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.