Tolas Napisano 3 Marca 2010 Napisano 3 Marca 2010 Witajcie! Wszedłem w posiadanie oldschoolowego roweru jak w temacie. Zaraz po przetransportowaniu go do domu wziąłem się za rozbiórkę i napotkałem 2 problemy. a) Przy sterach zamocowana jest dziwna nakrętka. Ma ona 3 nacięcia i nie mam pojęcia jak ją zdemontować, jaki klucz jest do niej potrzebny? Korby w tym rowerze są dwuczęściowe, jedną część udało mi się odkręcić. Ośka jest nagwintowana, a na ośkę nakręcona nakrętka, która ma rozjechany gwint - kręci się w kółko i nie schodzi z ośki. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to przeciąć tę nakrętkę? Dołączam zdjęcia w załącznikach, liczę na pomoc Dzięki z góry.
paweu Napisano 3 Marca 2010 Napisano 3 Marca 2010 Tę dziwną nakrętkę odkręca się tzw. kluczem rowerowym (przykładowy w linku) Ewentualnie porodzisz sobie zestawem młotek + płaski śrubokręt. Co do osi korby to skoro gwint w nakrętce przestał istnieć pozostaje ją ciąć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.