Skocz do zawartości

[rower] Kellys Saphix 28"

k4mil93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuje kupno roweru KELLYS. To jest rower crossowy czyli niby nadaje się do jazdy po terenie (dziurawe drogi, ścieżki, szuter) ale zauważyłem, że ma trochę cienkie opony. Czy bez zmiany ogumienia na grubsze będzie można nim jeździć po terenie ? Chodzi mi o to czy rawki nie będą się krzywić lub pękać, nie o kwestie wygody.

Napisano

Jeśli Twoja waga jest "w normie" to swobodnie możesz ruszać tym rowerem na wszelkie dziurawe drogi, ścieżki i szutry. Mam opony tej samej szerokości i zdecydowanie nie wpływa to na wytrzymałość obręczy a drogi na Warmi i Mazurach ponoć do najlepszych nie należą...

Napisano

Waga jak najbardziej w normie :blink: Tylko wzrost dosyć pokaźny. Ważę 70 kg przy wzroście 193cm. Zadaję takie pytanie bo to koła 28" i nie byłem pewny, bo np. kolarką wszędzie się nie wjedzie, ale rawki i opony w tym rowerze są większe niż w kolarkach.

Napisano

Oczywiście nie kojarz roweru cross z nazwą motocross. :blink: W świecie motocyklowym cross oznacza jazdę w ciężkim terenie, tak jak MTB w kolarstwie. Rower crossowy to coś pomiędzy rowerem szosowym a MTB. Wytrzymuje dużo, ale najlepiej się sprawdza na ubitych ścieżkach.

Napisano

W danych tego roweru co chce kupić nie jest podana grubość opon np 28 x 1.85

Mówiłeś, że masz tak samo grube opony więc powiedz, jakie to :blink:

Napisano

Toż to, to samo tylko, że w innej jednostce...

38 mm = 1.4961 cale

a 700 = 28

Bez wchodzenia w różne niuanse metod przeliczania, mierzenia koła itd/

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam już ten rower i są w nim opony 700x38C, 28 cali

Chce ustawić licznik rowerowy i nie wiem jaki wpisać współczynnik, wiecie?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ustawiłem takie jak do 700x38c ale trochę zaniża, a zauważyłem, ze jest na rawce napisane 622x19

Czy ktos moze z tego odczytac wspolczynnik ktory mam wpisac do licznika ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...