Wax Napisano 3 Marca 2010 Napisano 3 Marca 2010 Witam. Kolejnym elementem, który postanowiłem lekko odchudzić była wymiana przednich szufladek w v-kach na lżejsze (oryginalie 2 ważyły 18g, a nowe 12g). W nowych wywierciłem otwory i potem pilnikiem "rozszerzyłem" je, by uzyskać odpowiadający mi wygląd i wagę. Dodatkowo z boku po jeden stronie nawierciłem je malutkim wiertłem - widać na zdjęciu z wagą. Obecnie 2 ważą 8g, niestety nie mam pod ręką drugich takich samych, dlatego te zamontuję na przednie koło, a z tyłu pozostaną standardowe. - - Szufladki nie są jeszcze skończone, bo dopiero co wyciągnąłem je z sody, teraz będzie szlifowanie i delikatny połysk + warstwa lakiery bezbarwnego by się to wszystko nie utleniło.
Mod Team Odi Napisano 3 Marca 2010 Mod Team Napisano 3 Marca 2010 Pytanie techniczne mam - co robi/daje soda?
Wax Napisano 3 Marca 2010 Autor Napisano 3 Marca 2010 Wrzucasz do sody kaustycznej i dzięki temu pozbywasz się dość łatwym sposobem farby z danego elementu - ważne by warstwa farby nie była zbyt gruba, bo czynność trzeba powtarzać jesli za 1 razem nie zejdzie. Ja po wyszlifowaniu, zrobieniu otworów wrzucam do sody jeszcze raz by wyżarło wszystkie zanieczyszczenia i osady. Soda zmienia barwę danego elementu aluminiowego na czarno/brązowawą, ale można to w łatwy sposób zmyć np. dość dużym ciśnieniem wody z natrysku, albo coś. Jak będziesz się w to bawił to uważaj na opary, nie dotykaj gołymi rekami elementów wyciągniętych z sody, dopiero po opłukaniu i uważaj na sam roztwór bo to cholernie żrące jest.
kasperek Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 A powiedz jeszcze skąd miałeś sodę kaustyczną (gdzie ją można kupić w detalu)? Drugie pytanie w jakich proporcjach rozcieńczałeś ją z wodą?
Mod Team Lookas 46 Napisano 14 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 14 Kwietnia 2010 No i czemu pakujesz testowy element na przednie, a nie tylne koło ;> No chyba, że jesteś pewny tego rozwiązania
Wax Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Napisano 22 Kwietnia 2010 Kasperek - soda kaustyczna - dostępna w każdym sklepie z chemią gospodarczą/budowlaną. Dostaniesz ją w wszelkich hurtowniach budowlanych/malarskich i w marketach - Tesco/LeroyMerlin/Obi i Bóg jeden wie co jeszcze. Jest jedno "ale" - zależy jaki stop aluminium chcesz wytrawiać. Spotkałem się z przypadkiem, gdzie kumpel wytrawiał w ten sposób mostek (Pro PLT) i mu wyżarło gwinty, śruba w ogóle się nie trzymała i mostek poleciał do śmieci. Ja wytrawiałem sodą - mostek BOP Light Team 90mm i wyżej pokazane szufladki no-name i nic, z mostka wyrwało 1g ale jak widać gwinty są całe i mają się dobrze. Lookas - właśnie po to by przetestować to rozwiązanie, które lada dzień przestanie istnieć, bo przechodzę na tarcze. Na szufladkach już trochę jeżdżę i nie skromnie powiem, że na zjazdach lubię przycisnąć trochę, wiele było sytuacji w których z moich v-ek wyciskałem ostatnie poty. Szufladki nie pękły, ani nic z tych rzeczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.