Skocz do zawartości

[ciśnienie tętnicze] Czy mam nadciśnienie ?

intruz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Ostatnio mam pewne dolegliwości które mogą chyba wskazywać że mam nadciśnienie. Podczas kaszlu strasznie zaczyna boleć mnie głowa, ból przechodzi stopniowo po paru minutach. Prowadzę siedzący tryb życia (w zimie.. bo jestem zbyt leniwy) a pozatym mam siedzącą pracę. Często mam bóle głowy, szczególnie podczas lub po wysiłku. Ostatnio na tyle się tym zmartwiłem, że postanowiłem zmierzyć sobie ciśnienie. A więc siedziałem 30 minut w spoczynku i zmierzyłem, wynik to 160/110 i tętno 75, po paru godzinach przeprowadziłem kolejny pomiar w podobnych warunkach i wynik podobny, bo 155/100 i tętno 74. Dodam, że nigdy nie miałem takich problemów, przez okres lato / jesień byłem w świetnej formie fizycznej lecz zima i moje leniuchowanie dały chyba o sobie znać. Niedługo zamierzam znów ruszyć w trasę, lecz z moja aktualnie bardzo słabą kondycją jak byście radzili mi dojść do znów dobrej formy ?

Odnośnie tego nadciśnienia, dodam że często pracuję w nocy, (20-26 h bez snu) i zdarza mi się wlewać duże ilości kawy w siebie. Wiem że jest to kompletnie nie zdrowe i sam jestem sobie winien lecz chcę to zmienić i znów przejść na zdrowy tryb życia. Oprócz tego moja praca generuje dużo stresu co również pewnie nie korzystnie wpływa na moje zdrowie.

Napisano

Cześć.

Prawidłowe ciśnienie to 120/80. Nadciśnienie zaczyna się od 140/90, choć z tym jest różnie i zależy od cech osobniczych.

Aby z dużą pewnością stwierdzić występowanie takowego należy opierać się na wynikach wielu pomiarów. Dwa wyniki za wiele nie mówią, choć wskazują na nadciśnienie.

Mało snu, brak ruchu, stes, kofeina, zapewne zła dieta. Cóż więcej potrzeba do nadciśnienia?

Czas zmienić styl życia, jeśli zdrowie Ci miłe.

Po pierwsze idź do lekarza, zbadaj poziom HDL, LDL (cholesterol). Co do treningów to zacznij od leciutkich i krótkich, stopniowo zwiększając czas i trudność. Oczywiście sytematyczność to podstawa.

Napisano

Zmierz sobie ciśnienie jak się obudzisz(zostaw aparat przy łóżku), później w poludnie i przed snem. Zapisuj dane będziesz mógł je przedstawić lekażowi, da mu to jakiś pogląd. - mozliwe ze jak tylko zaczniesz zdrowy tryb zycia unormuje się samo ale tak czy siak musi byc pod kontrolą.

Odstaw kawe i nie sól tyle ! Zły tryb życia - niewyspanie i złe odzywianie tez maja na to wplyw :)

Jak bedziesz u lekaża to niech poziom trójglicerydów też sprawdzi.

Ja mam nadciśnienie od 7lat (wtedy się zorientowałem sie ze mam nadciśnienie) Mialem bóle głowy i jak sie schylałem to mialem wrazenie jakby mi glowa pęczniała + krwotoki z nosa.

Mialem mozliwie wszystkie badania robione i stwierdzili tylko tyle ze nadciśnienie pierwotne, nie wiadomo od czego. :)

Dostalem tabsy i biore. Czasem kiepsko sie jezdzilo jak zapomnialem je brac bo mialem wrazenie puchniecia i nie bylo to ze zmeczenia.

Napisano

Ja proponuje nie wchodzić w farmakologie odrazu. Ale wizyta u lekarza nie zaszkodzi.

Proponuje po prostu zdrowy tryb zycia. Ja kiedyś w wieku 17 lat mialem też wysokie cisnienie 160/110 nawet do 180/120.

Zaczełem troche bardziej zdrowy tryb zycia, trenować sztuki walki (gdyż byla zima i nie miałem alternatywy roweru). Po 4 miesiącach przeszło... Pozdro

Napisano

Zacznij od wizyty u kardiologa który przede wszystkim ocenie stan i pracę serca (ekg.echo,holter). Dalej kardiolog może zlecić badanie nerek (mocz,usg) ze względu na podniesione ciśnienie (a zwłaszcza rozkurczowe), badanie dna oka dzięki, w któremu lekarz jest w stanie ocenić zmiany w naczyniach czy są one np. zwężone lub rozszerzone dalej idąc tym tropem do głowy przychodzi mi jeszcze tarczyca a dokładnie poziom TSH. Podwyższony może powodować nadciśnienie tętnicze.

Po za tym ogólne badanie krwi w tym te, które wskazują na prace serca oraz pierwiastki. Skoro dużo pijesz kawy to wypłukujesz z organizmu magnez co m.in może również wpływać na Twoje ciśnienie, a tym bardziej jeśli kawa jest Twoim głównym napojem, a co za tym idzie nad krwistość wysoki poziom hematokrytu - odwodnienie, stres.

Z moich osobistych obserwacji, gdy np nie śpię i jestem zmęczony ciśnienie przeważnie jest niskie w okolicach 110/60. Ostatnio badałem również ciśnienie po wysiłku fizycznym z czystej ciekawości i tu o dziwo 115/70 tętno 115.

Podwyższenie ciśnienia tętniczego może również być okresem przejściowym, ale pamiętaj, że nie należy tego zbyt pochopnie bagatelizować.

Pij dużo wody z niską zawartością sodu plus magnefar B6 (magnez w wit. B6).

Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Napisano

Nie napisałeś ile ważysz i ile masz lat. To dość istotne, bo jak jesteś młody i nie masz nadwagi to możesz być po prostu chronicznie przemęczony (przez pracę, stres, kawę...). A inna rzecz taka, że w młodym wieku wahania ciśnienia zdarzają się częściej.

Ja na przykład (lat 20) potrafię mieć po długim treningu 150/110/60bpm, a kilka godzin później 90/50/50bpm. Niemniej do lekarza pójść nie zaszkodzi :thumbsup:

Napisano

Wiek to 22 lata, waga około 96 kg, wzrost 185. Ostatnio troszkę mierze te ciśnienie, od trzech dni kompletnie nie piję kawy ale nadal zwykle mam wynik pomiaru w granicach 150/100 i puls ~ 75

EDIT

Ostatnio również zgodnie z radą kogoś w tym temacie zmierzyłem sobie po obudzeniu się (bez wstawania z łóżka) i wynik był chyba dość dobry, bo 112/78 a pulsu nie pamiętam lecz dość niski.

Napisano

Ja na przykład (lat 20) potrafię mieć po długim treningu 150/110/60bpm,

Nie wiem czy wskazanie 110 ciśnienia rozkurczowego jest normalne.

Napisano

Nie mówię, że jest normalne. Mówię, że skacze. Czasem miewam b.niskie, czasem wysokie, zwykle normalne, nieco zaniżone. Chciałem wskazać na to, że nadciśnienie jest wtedy, kiedy się ma zbyt wysokie ciśnienie większość czasu, a nie chwilami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...