Skocz do zawartości

[rower] b'Twin Rockrider 8.1 czy Unibike Expert?

malina0406

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie. Zastanawiam sie nad kupnem roweru do 3tys. Przeszukalem juz pol internetu i z tego co wyczytalem to najlepsza opcja bedzie wlasnie b'Twin Rockrider 8.1 lub Unibike Expert. Prosze o opinie na temat tych dwoch rowerow i ktory bardziej polecacie. Z gory dziekuje:)

Napisano

Witam Serdecznie. Zastanawiam sie nad kupnem roweru do 3tys. Przeszukalem juz pol internetu i z tego co wyczytalem to najlepsza opcja bedzie wlasnie b'Twin Rockrider 8.1 lub Unibike Expert. Prosze o opinie na temat tych dwoch rowerow i ktory bardziej polecacie. Z gory dziekuje:)

A do jakiej jazdy potrzebujesz rower?

Napisano

glownie na pewno bede jezdzil po lesie bocznymi uliczkami i mam zamiar wyruszyc tez w gory.. jesli chodzi o osprzet to ktory rower wg was jest lepszy? i jak ogolnie wypada porownanie tych rowerow??

Napisano

Unibike ma lepsze hamulce (chociaż są bardziej awaryjne i droższe w serisie), amortyzator w wersji powietrznej, szprychy sapim, kokpit FSA.

Niestety piasty są na kulkach a nie na maszynach jak w RR.

Rockrider ma słabsze hamulce (bezawaryjne ale problematyczne), szprychy, obręcze, kokpit, amor.

Osprzęt co kto lubi. RR jest na Sramie X-7, a Uni na przerzutkach xt i manetkach deore... Manetki wszystko psują. Tu decyzja należy do Ciebie.

Korba. Firex vs Deore. Tutaj myślę, że są porównywalne.

Rama. Rockrider jest podwójnie cieniowany, uni 2 i 3 krotnie cieniowany. Uni powinien być lżejszy, ale jak z wytrzymałością to nie wiem, natomiast RR jest wytrzymały :( Raz podczas małego skoku zsunęły mi się nogi z pedałów i wylądowałem udem na siodełku. Sztyca wygięta, a rama prosta :)

Jak dla mnie trudny wybór. Sam posiadam RR 8.1 i jestem zadowolony. Na szczęście nie miałem takiego problemu jak Ty, ponieważ kupiłem go za 1999 zł :)

W takim wypadku wybrałbym chyba Unibike'a. Jego minusami są piasty na kulkach i manetki. Reszta osprzętu jest naprawdę ok.

Napisano

Unibike ma lepsze hamulce (chociaż są bardziej awaryjne i droższe w serisie), amortyzator w wersji powietrznej, szprychy sapim, kokpit FSA.

Niestety piasty są na kulkach a nie na maszynach jak w RR.

Rockrider ma słabsze hamulce (bezawaryjne ale problematyczne), szprychy, obręcze, kokpit, amor.

Osprzęt co kto lubi. RR jest na Sramie X-7, a Uni na przerzutkach xt i manetkach deore... Manetki wszystko psują. Tu decyzja należy do Ciebie.

Korba. Firex vs Deore. Tutaj myślę, że są porównywalne.

Rama. Rockrider jest podwójnie cieniowany, uni 2 i 3 krotnie cieniowany. Uni powinien być lżejszy, ale jak z wytrzymałością to nie wiem, natomiast RR jest wytrzymały :( Raz podczas małego skoku zsunęły mi się nogi z pedałów i wylądowałem udem na siodełku. Sztyca wygięta, a rama prosta :)

Jak dla mnie trudny wybór. Sam posiadam RR 8.1 i jestem zadowolony. Na szczęście nie miałem takiego problemu jak Ty, ponieważ kupiłem go za 1999 zł :)

W takim wypadku wybrałbym chyba Unibike'a. Jego minusami są piasty na kulkach i manetki. Reszta osprzętu jest naprawdę ok.

ok dzieki:) a gdzie tak tanio kupiles RR?? Za 2tys to bym go bral bez zastanowienia;)

Napisano

ok dzieki:) a gdzie tak tanio kupiles RR?? Za 2tys to bym go bral bez zastanowienia;)

Tam gdzie wszystkie rockridery się kupuje... w Decathlonie, tylko ze na wyprzedaży. Niestety w tym roku nie przewiduje się żadnej promocji ze względu na to ze model z 2009 obowiązuje na 2010 :/

Napisano

Kupiłem w decathlonie na wyprzedaży. Wchodził nowy model więc stary musieli wyprzedać, dlatego tak okazyjna cena. Tak na boku to stary i tak mi się bardziej podoba niż nowy. W tą zimę można było kupić RR 8.1 za 2399, ale te promocje też się skończyły. Za późno wziąłeś się do szukania roweru. Sezon się zbliża i promocje się kończą.

Napisano

Hmm powiem tak wybór jest dosyć ciężki, wybrałbym chyba uni, aczkolwiek RR ma super z gwarancją i naprawą, no ale ja bym się zdecydował na uni!

PS tak sobie przypomniałem, że jeżeli chodzi o 8.1 to nie wiem dlaczego przy dobrze dobranym rozmiarze miałem problemy ze sterownością roweru, a z kolei w wyższym modelu 8.2 jeździło mi się już super...

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...