TYBUREQ Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Jakie opony będą najlepsze na dojazdy na uczelnię? Trasa 8km, 100% asfalt, przeważnie głównymi miejskimi szosami. Czy slicki 26x1.0 będą odpowiednie? Zaproponujcie jakiś konkretny, sprawdzony model.
radomir82 Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Bez sensu jest zakładanie opon typu 1.0", przede wszystkim opony takie dają zero komfortu i są bardziej podatne na uszkodzenia w miejskiej, dziurawej dżungli, najlepiej zastosowac opony typu semi slick o szerokości 1,75", wielu producentów ma takie w swojej ofercie.
mucios92 Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Mam niejakie Schwalbe Marathon Plus 26x2,10 , prawie nówki oponki naprawdę godne polecenia !!! Napisz na pw to byc moze sie dogadamy.
tompoe Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Bardzo mało konkretów. Czy to normalna droga czy taka gdzie na poboczu leży w cholerę syfu czy rower tylko na uczelnie czy chcesz jezdzić gdzie indziej a co z tego po częsci wynika jaki budżet na komplet? Mój typ to Marathon Plus rozmiar 26x1.75 ewentualnie 26x1.35 albo Schwalbe Big Apple. Jeśli chodzi o Big Apple to bez bicia mówię, ze nie jeździłem, ale koncepja baloonbike mi leży dodatkowo rowerki miejskie w Krakowie takich używają, więc podejrzewam, ze spejniaja swoją rolę.
afly Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Jeżeli chodzi o oponki 1,00" to miałem IRC Metro II i bardzo je polecam, cena - waga dobry stosunek, w mokrych warunkach jak na tą "szerokośc" oraz mieszanke gumy byłem zadowolony
mucios92 Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Mam niejakie Schwalbe Marathon Plus 26x2,10 , prawie nówki oponki naprawdę godne polecenia !!! Napisz na pw to byc moze sie dogadamy. sory rozmiar 26x2.00
Fifi Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Podłączę się do tematu. Potrzebuję opony do wszystkiego, szerokość 1.8-2.1. Zacząłem teraz jeździć na rowerze do szkoły, w 7km pod górę, z powrotem 7km w dół. RR i tak już znikają w tutejszych górach w zastraszającym tempie, chcę coś z bieżnikiem bym mógł jeździć po kamieniach ale także po asfalcie (niech nie będzie jak traktor). Kolejnym warunkiem jest wytrzymałość, nie mają znikać w oczach tak jak to robią RR. Waga, hmm... im mniej tym lepiej, ale już się wyleczyłem z manii lekkości, niech max to będzie 750g. Z góry dzięki za odpowiedź, Filip
tompoe Napisano 3 Marca 2010 Napisano 3 Marca 2010 Ja proponuje Marathon Extreme już trochę na nich przejechałem i tak naprawdę to wszędzie spisują się dobrze. Nie znaczy to, ze są ideałem, bo do MTB znajdziemy dużo lepsze opony podobnie na szosę, ale są bardzo dobrą uniwersalną oponą w dodatku z dobrym systemem antyprzebiciowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.