Axen Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Jako iż jest to mój pierwszy post na forum chciałem wszystkich powitać. Właściwie założyłem już temat w dziale dla niezarejestrowanych, ale otrzymałem tylko jedną niesatysfakcjonującą mnie odpowiedź (pozdrawiam Schwefel) Składam rower do Enduro, mam już wszystko oprócz hamulców. Na tył prawdopodobnie powędruje Juicy 7 lub Shimano SLX ale nie wiem co dać na przód. Moje typy to: - Avid Code/ Code 5 - Avid Juicy 7 - Formula RX - Hope Mono M4 - Shimano Saint 810 lub 800 (czym się różnią Granicą budżetu jest kwota 1200 złotych. Pozdrawiam i proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Dlaczego niesatysfakcjonującą? Saint 810 od 800 różni się ilością tłoczków. 810 ma 4 a 800 standardowo czyli 2. Moim zdaniem do enduro nie potrzeba specjalnie dziwować z hamulcami. Wystarczy dobry hamulec do XC + odpowiednio większa tarcza - 180 czy 203mm. Hope'a bym od razu skreślił bo to cieknący problem. Reszta to już najwyższa półka i co być nie wybrał to będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axen Napisano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Nie satysfakcjonująca bo nie poparta żadnymi argumentami. A co do hamulców który set będzie lepszy (siła + modulacja) Saint + SLX czy Code/Code 5 + Juicy 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 810 to 4tłoczkowa, 800 to chyba 2tłoczkowa. Code-y bym omijał, nad J7 można pomyśleć, ale jeśli potrzebujesz mocnych hebli to Saint>Formula ONE/(MEGA)>Sram XX>Elixir CR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axen Napisano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Co do Elixira to na forum jest o nim temat i to trochę zniechęca, Sram XX nie wiem gdzie i w jakiej cenie można je znaleźć. Co do cieknących Code to mówisz o Code 5, zwykłym Code czy o obu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Ja wziął bym Sainta + SLX jeżeli mają taką samą końcówkę do odpowietrzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 mocnych hebli to Saint>Formula ONE/(MEGA)>Sram XX>Elixir CR Sram XX jest bardzo slaby, proponuje poczytac porownanie hampli na LB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Nie wiem czy jest słaby, czy nie ale sram zarzeka się, że to są takie same elixiry tylko zbudowane z lżejszych materiałów. Po drugie nie ma co porównywać siły na fabrycznym zestawie. Zastosujmy takie same klocki to wtedy możemy porównywać faktyczną "siłę" hamulców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Sram XX jest bardzo slaby, proponuje poczytac porownanie hampli na LB. Sugerowałem się w znacznej mierze tym: http://www.bikeradar.com/gear/article/how-we-test-hydraulic-disc-brakes-24345 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Też miałem niedawno podobny dylemat, zdecydowałem się na Elixiry ze względu na cenę. Brałem jeszcze pod uwagę Formule K18/K24/Mega i Sainta 810. Gdyby nie brak kasy pewnie wziąłbym K18 albo Mega Tutaj jest kilka fajnych egzemplarzy: http://allegro.pl/item944006282_hamulec_tarczowy_formula_oro_k24_k_24_polerowa_p_t.html http://allegro.pl/item941109146_formula_mega_kurier_gls_gratis_ostatnie_szt_oro.html (od dystrybutora, z gwarancją) http://allegro.pl/item930546071_hamulec_tarczowy_formula_oro_k18_bialy_p_t.html (jw) http://allegro.pl/item937106618_hamulec_tarczowy_formula_oro_k24_k_24_czarny_p_t.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banditxc Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Ja polecam k18. z tarcza 180 z przodu potrafia naprawde duzo. A jesli Ci to nie wystarczy zawsze mozesz wziasc 203. Tylko polecam wtedy wzmocniona tarcze formuly z aluminiowym pajakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolinii Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Bierz juicy seven z tarczą 185 a jak chcesz zaoszczędzić to juicy five 185 albo 203, piątek sam używam w enduro i jeszcze mnie nie zawiodły a komplet to mniej niż 800zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Zamiast 7-ek wolałbym Elixiry- o ile są na gwarancji. Ale IMO na przód Formule K24/MEGA, które mają miłą modulację z tarczą 203mm, a na tył coś tańszego z tarczą 180mm- Elixiry, sh*tmano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Marca 2010 Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 code to hample do ciezkich zastosowan - maja sens jedynie wtedy gdy rower bedzie uzytkowany bardzo ostro i pod ciezkim jezdzcem. do tego jest chyba jednym z najciezszych hampli na rynku - cztery tloczki robia swoje. wg mnie warto poszukac starszych formuli oro np 18 lub 24 ktore z duza tarcza daja wiecej niz zadowalajace dzialanie. rx to budzetowy r1 - mysle ze bedzie jeszcze bardziej bezproblemowy niz r1 ktora jest wagowo wybiedzona juicy wychodza z obiegu - rowniez beda w coraz lepszych cenach, od samego chyba poczatku ludzie stosowali je do wszystkiego. moim zdaniem hamulec enduro to tarcza 180 lub 203 - jesli widelec na to pozwala. to ona w polaczeniu z klockami da zdecydowana roznice w dzialaniu tego samego hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.