kondzik0 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witam! Otóż jestem nowy na forum wiec jeszcze nie wiem co i jak, jeśli coś źle zrobię to poprawcie! Pozdrawiam A teraz do rzeczy. Mam problem z korbą, gdy zaczynam jechać i pedałuję zaczyna tam coś strzelać rusza się na boki i to bardzo! Nie wiem co robić!! Mam wymienić korbę ??? n\No naprawdę nie wiem wiec zwracam się do was o pomoc. Pozdrawiam i dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Spróbuj dokręcić ramiona, jeżeli się kołyszą to luźne. Jeżeli długo tak jeździsz to mocowanie (kwadrat?) może być wyrobione. Jeżeli rusza się osiowo (wzdłuż osi suportu) to trafione łożyska suportu - suport do wymiany (albo łożyska). Trzeszczenie raczej wskazuje na łożyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 jesli mocowanie na kwadrat, to warto zdjac korby wyczyscic i sprawdzic stan wyrobienia. jezeli masz wklad suportu to sprawdz czy sie nie poluzowal, bo jazda w takim stanie moze spowodowac wyrobienie sie mufy i wtedy klops. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzik0 Napisano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 No wielkie dzieki chlopaki.... Najpierw sprobuje z tymi ramionami a jak sie nie uda to wymienic suport? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Suport albo luzy na ramionach, wyrobione kwadraty , tyle można się domyślać. Dobrze jest pisać w temacie czego dotyczy problem. Czyli jaka korba, jaki suport w jakim rower (model, marka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaRadek Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Podłączę się pod temat, bo mam problem z korbą FC-M760. Ciężko się kręci (bardzo). Pewnie jest to spowodowane, tym że w listopadzie poszalałem w błocie, po czym odstawiłem rowerek i przesiadłem się na zimówkę Mój błąd. Pewnie pordzewiały łożyska czy co tam jeszcze. Da się to wymienić czy trzeba cały suport? Korba nie ma luzów. Dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Podłączę się pod temat, bo mam problem z korbą FC-M760. Ciężko się kręci (bardzo). Pewnie jest to spowodowane, tym że w listopadzie poszalałem w błocie, po czym odstawiłem rowerek i przesiadłem się na zimówkę Mój błąd. Pewnie pordzewiały łożyska czy co tam jeszcze. Da się to wymienić czy trzeba cały suport? Korba nie ma luzów. Dziękuję za pomoc! Spiesz się z wymianą łożysk. Jeżeli łożysko się nie kręci to albo oś drążona albo miski dostają w d..., bardziej prawdopodobne że oś jest rzeźbiona. Miski + łożysko ok.70,-zł na stronę, zamienniki są za szerokie i nie mieści się podkładka uszczelniająca. No chyba że masz dostęp do tokarki to można miskę pogłębić i wtedy łożyska za 5,- z allegro chyba 6805Rs i podkładka się mieści. W hollowtechu nie ma typowego suportu tylko dwie miski z łożyskami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Zanim kupisz rzuć okiem na te łożyska, może starczy wypłukać w benzynie i dać nowy smar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.