Gekon Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 Chciałbym zakupić komplet energetyków? suplementów? potrzebnych podczas sezonu. Nawet nie wiem jak to nazywać. Starty co tydzień, przeważnie GIGA lub xc kat elita Poruszę zbiorczo kilka kwestii: 1.Minerały Magnez, potas itp żeby aby skurcze nie brały... Anticramp nutrendowy działa w miarę. Co na codzień, a co podczas wysiłku? jaką wodę mineralną pić? Dokałdnie pytam o markę, jaka będzie najlepsza, która ma dla kolarza odpowiednie proporcje jonów w zawartości. Jakie tabletki, jakie koncentraty itp Leźć do apteki, zamiawiać na necie, gdzie taniej, gdzie lepiej, co działa faktycznie? 2. Przed wysiłkiem długim. np L-carnityna zgaduję, ale nie wiem co, gdzie, jak, ile najlepiej 3 Podczas maratonu Giga, liczymy ponad 3 h, a może i 5 jak się ciężki trafi. Jakie żele? Jakiej firmy? Gdzie zamawiać? 4. Po wysiłku. Kolega miał taką puchę kiedyś recover, niepamiętam niestety jakiej firmy, chyba się to z mlekiem rozrabiało i piło po wysiłku. Co proponujecie? 5. Izotoniki Powerady znają wszyscy, Gato jakoś mi nie podchodzi, Isoplusy są ok, Oshee ostatnio wynalazłem i wydaje się być spoko. Aha, w biedronie miewają vitaminshot. Takie małe puszki z różnymi składnikami, spotkał ktoś? Może jest jakiś dietetyk, albo technolog żywności to mógłby zaszaleć chociaż fachową teorią najlepiej sprawdzoną w praktyce na temat tego wszystkiego.
mucios92 Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Tutaj można cosik poczytać o tych sprawach: http://www.sklep.pap1.pl/
.PaVLo. Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Sam z ciekawości ostatnio zakupiłem Oshee niebieski, czy ktoś używał tego na zawodach i ma porównanie z niebieskim Powerade ?. Lepiej nawadnia i pozwala odzyskać część energii jak Powerade ?
Klosiu Napisano 4 Marca 2010 Napisano 4 Marca 2010 Izotonik nie moze lepiej albo gorzej nawadniac. Z definicji izotonik ma cisnienie osmotyczne, takie samo jak w organizmie, gdy woda przyswaja sie najlepiej, jezeli go nie ma, to nie jest izotonikiem.
marsman Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 a tak naprawdę to napoje podpisane izotoniczne takimi nie są. producenci dodają mniej soli by nie zniechęcać potencjalnych klientów paskudnym smakiem prawdziwy izotonik można kupić w aptece. nazywa się płyn ringera. doskonale nawadnia. na upały tylko to zabieram
creative1989 Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 prawdziwy izotonik można kupić w aptece. nazywa się płyn ringera. doskonale nawadnia. na upały tylko to zabieram Dobrze wiedzieć! Po ile średnio stoi?
marsman Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 jakieś 2,50-3pln/0,5l. płyn to kroplówka więc bez żadnych dodatków smakowych czy coś. świetna też na kaca tak przy okazji
.PaVLo. Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Jak to montujesz do roweru i czy igła nie wypada z żyły ?
marsman Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 tak bylo by najlepiej. kroplówa z ringerem/pwe+dróga z glukozą... a serio to można to pić. nawet czasem lekarze to przepisują przy problemach gastrycznych. i tylko smak mało zachęcający
Gekon Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 zamierzam się w produkty firmy penco obkupić, korzystał ktoś?
.PaVLo. Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Wczoraj na treningu użyłem tego Oshee (0.75L). Na trasę 50km wypiłem 2/3. Nie chciałem więcej bo na mrozie zrobiła się maź na wzór Shake-a i szkoda było gardła . Smak podobny do Powerade. Jeśli chodzi o nawadnianie to ciężko stwierdzić, mróz i ciepłe ubranie potęgowały spożycie, a po powrocie musiałem sporo wypić cieplejszego napoju bo czułem lekkie odwodnienie.
.PaVLo. Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Dzisiaj na trening zabrałem isotonic Oshee Grapefruit (biały) i musze powiedzieć, że nie che mi się tak pić jak po Oshee Multifruit (niebieski). Czyli wychodzi na to, że nieco lepiej nawadnia organizm. Zostały do przetestowania jeszcze smaki Lemon i Cherry.
TocaS Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Nie chciałem więcej bo na mrozie zrobiła się maź na wzór Shake-a i szkoda było gardła . Smak podobny do Powerade. Taki napój przed wyjazdem trzeba by do gara z gorącą wodą wstawić, albo kupić bidon termiczny. Ja ostatnio wybrałem się bez napoju na 80 kmów i kupiłem po drodze ale nie zawsze rower idzie zostawić na zewnątrz sklepu.
laura Napisano 25 Marca 2010 Napisano 25 Marca 2010 zamierzam się w produkty firmy penco obkupić, korzystał ktoś? ja czasem korzystam naprawdę polecam, smak-jakość-cena wszytko na odpowiednim poziomie wczoraj pojawił się o tym artykuł w e-bikerzone http://www.e-bikerzone.com/index.php?section=news&news_start=0&news_count=10&news_id=162
Mod Team safian Napisano 25 Marca 2010 Mod Team Napisano 25 Marca 2010 Tak przy okazji dodam, ze ostatnio zauwazylem w sklepie 'Specjalna' edycje Oshhe - Czarne, o smaku pomarańczowym, ale jakoś mi nie smakuje, inne smaki sa lepsze
madek Napisano 25 Marca 2010 Napisano 25 Marca 2010 Zamiast wydawac kase na te wynalazki w sklepach kupcie sobie 1-2 kg jakiegos proszku i do tego zapas mineralki... Teraz pije ACTIVLAB HOT i jest okej (do kupienia na allegro). Wczesniej przerabialem Isostar (dobry ale drogi), Isoplusa Olimp (okej) i Trec MaxCarb (smak mi nie podchodził).
RAFI1784 Napisano 25 Marca 2010 Napisano 25 Marca 2010 a z jedzenia podczas co spożywacie? Żele, batony, jakie?
mariuszk Napisano 25 Marca 2010 Napisano 25 Marca 2010 a z jedzenia podczas co spożywacie? Żele, batony, jakie? Żele to tylko na wyscigi i to nie zawsze i nie tylko same żele. Na normalny trening do 3 godzin to 1 banan starczy ewentualnie jakiś baton musli itp. Dłuższe treningi to bułka z dżemem etc.
nabial Napisano 25 Marca 2010 Napisano 25 Marca 2010 zel na kazdy trening i w rok kalectwo wnecznosci...jak juz musicie, to od swieta
sixtus1 Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 Polecam stronę http://www.werondental.pl . Jest to strona z medycyną sportową (tam również link do sklepu). Posiadają kompleksową i profesjonalną ofertę odnowy biologicznej, w której znajdują się produkty do przygotowania i wzmocnienia sportowca, jak i jego leczenia oraz rehabilitacji. Opierają się przede wszystkim na jakości produktów oraz ich skuteczności w działaniu. W ofercie: taping, odżywki i suplementy diety, maści i preparaty lecznicze, rehabilitacja i wiele innych produktów. Myślę, że każda osoba uprawiająca aktywność fizyczną znajdzie tam coś dla siebie. :-) Pozdrawiam.
Pitusg Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 zel na kazdy trening i w rok kalectwo wnecznosci...jak juz musicie, to od swieta Mógłbyś rozwinąć ten wątek?
mati199 Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 No samo się nasuwa, czysta chemia i tyle. Teraz coś ode mnie. Batony na długie treningi + 15 min po treningu Crunchy. Natomiast jaką odżywke polecacie ? -Enervit -Isostar w proszku -Czy może zupełnie co innego ?
pawelsystem Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 No samo się nasuwa, czysta chemia i tyle. Teraz coś ode mnie. Batony na długie treningi + 15 min po treningu Crunchy. Natomiast jaką odżywke polecacie ? -Enervit -Isostar w proszku -Czy może zupełnie co innego ? http://www.allegro.pl/item983835809_activita_hot_3_kg_isoactiv_gratis_wys_w_24_h.html wydajne to to jest jedna miarka na bidon 0.7 a i tak czyć ze mocne wiec starczy na długo jak ktoś z warszawy to w metrze na marymocie kosztuje 60zl za kg jeżdzę już na tym ponad miesiąc i sobie chwale pare razy jeździłem tzw babkę więc była okazja sprawdzić jak to działa no i test wypadł super chyba wreszcie znalazłem to czego szukałem - czegoś w przystepnej cenie spełniającego swoja role i wystarczającego na troche
Arkowiec1929 Napisano 18 Kwietnia 2010 Napisano 18 Kwietnia 2010 Jak już tak mówicie , że żele są niezdrowe no to należy wspomnieć także o tym , że napoje izotoniczne itp. też są niezdrowe i pić je należy "od święta"
Klosiu Napisano 18 Kwietnia 2010 Napisano 18 Kwietnia 2010 No bo generalnie uzywanie jakichs specjalistycznych zeli, batonow czy izotonikow poza zawodami czy bardzo ciezkimi treningami w upale to bezsensowna strata kasy. Na maratonie owszem, to sie przydaje, ale na treningu czy wycieczce nie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.