Skocz do zawartości

[serwis] Naprawa, czy nie za duzo chca wymienic na przegladzie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Oddalem swoj 8 miesieczny rower do przegladu, przerzutki, hamulce do regulacji, itp. Na przegladzie wymienilem lancuch i kable od przerzutek i pancerzyki, facet do mnie dzwoni i mowi, ze po wymianie lancucha kasetka nie trzyma i lancuch sie slizga i ze chce kasetke wymienic. Lancuch sie nie slizgal przed przegladem, wiec nie wiem czy on cos moze zepsul czy moze rzeczywiscie kasetka 'przyzwyczaila' sie do starego lancucha a na nowym sie slizga.

Dzieki za odpowiedz.

Prz oddawaniu roweru mechanik sprawdzil lancuch i stwierdzil, ze jest do wymiany. Uzyl do tego takiej miarki z wypustkami na koncach (nie wiem jak sie to narzedzie nazywa). Rower ma przejechane jakies 3,5tys km i do tej pory nic przy nim nie wymienialem.

• Mod Team

Mechanik najwyraźniej chce wyciągnąć jak najwięcej kasy. Moja rada - założyć stary łańcuch i jeździć aż skona - zacznie przeskakiwać. Wtedy będzie dobry moment na wymianę kasety z łańcuchem i ewentualnie, choć nie sądzę, zębatek w korbie.

Do takich zabiegów trzeba trochę wprawy, jak przyszlifujesz zębatki korby za mocno, to łańcuch nie będzie chciał wchodzić na wyższe biegi z przodu. Do tego w dzisiejszych czasach zębatki są odpowiednio profilowane, żeby zwiększyć ich wydajność.

PS. a z tym mierzeniem łańcucha to rzeczywiście - gość Cię naciąga. Jak wszystko działało to mógł to np. wyczyścić. Najlepiej samemu wiedzieć co i kiedy trzeba wymienić. Do tego się np. to forum przydaje. :)

Miarka do łańcucha wygląda mniej więcej tak, taka tańsza kosztuje ok 19zł.

95.jpg

Jest pomocna, ale tak naprawdę zanim zajedziesz całkiem kasetę, możesz jeszcze sporo pojeździć, od momentu gdy łańcuch jest rozciągnięty.

Mi kiedyś, przy wymianie łańcucha zakosili spinkę za 5zł, pewnie myśleli, że nie wiem, że ją miałem, a ja ich celowo sprawdzałem.

Rzeczywiscie taka miarka sprawdzil moj lancuch, musze sobie ja sprawic. Dzieki za wszystkie informacje, na ta chwile wymienie sobie ta kasetke, majatek to nie jest, ale na pewno musze sie bardziej zainteresowac serwisowaniem, zeby wiedziec co jest co i kiedy trzeba wymieniac. Musze czesciej zagladac na to forum :)

Z tym ze taka miarke to sobie mozna o kant d... potluc :thumbsup:. Bo ona w zasadzie pokazuje, czy mozna jeszcze wrzucic nowy lancuch bez wymiany kasety. Wyciagajacy sie lancuch szlifuje pod siebie kasete i mozna praktycznie jezdzic na takim zestawie az do kompletnego zajechania kasety. Nie mozna tylko wsadzic osobno nowego lancucha albo nowej kasety, bo elementy nie beda wspolpracowac.

Ja jezdzilem na kasecie i lancuchu Deore 12 tys km, nie watpie ze po 10 tys taka miarka pokazalaby jakies potezne rozciagniecie, a naped chodzil bez zarzutu.

Mechanik z cala pewnoscia chcial wyciagnac wiecej kasy, dobrze wiedzial ze na starym lancuchu naped przejechalby jeszcze co najmniej drugie tyle, a na nowym nie bedzie juz wspolpracowac.

• Mod Team

to juz niestety nie przejdzie bo rower odebralem a stary lancuch zostal u niego, a co myslisz o podszlifowaniu wglebien w tych kolach zebatych gdzie sie lancuch slizga?

Odradzę Ci szlifowanie - najłatwiej w ten sposób coś zepsuć(mam na myśli zabawę szlifierką czy wiertarką z kamieniami szlifierskimi). Kup sobie w sklepie żelaznym pilnik do ostrzenia łańcuchów w pilarkach spalinowych rozmiar 4 lub 5 i tym się pobaw. Kasetę też tak możesz regenerować.

• Mod Team

Prędzej zniszczy kasetę pilnikiem do ostrzenia łańcucha w pile niz kamienieniem szlifierskim(chodzi mi o osobną zebatke oddzieloną od reszty.

Po pierwsze zeby pilnikiem coś zrobić to trzeba mieć miejsce a w zespolonej kasecie akurat go nie ma. Wiem ze taki pilnik jest "jadowity" ale to nic nie da jak nie ma pola manewru. poza tym takie pilniki maja ok 5mm grubości wiec za mało i można porobić góry i doliny na zębach.

Kamień szlifierski średnicy ok 8-9mm i wiertarka. Ja tak 2 razy równałem kasetę i działa jak należy.

Odrazu powiem, ze jak kaseta (nowa) nie kosztuje >=100zł to nie oplaca sie jej szlifować bo to naprawdę czasochłonne i monotonne zajęcie.

Chyba ze poszczególne pojedyncze zębatki to tak.

• Mod Team

No to dodam, że na zespoloną kasetę jest sposób - punktak i powybijać te piny(przerabiałem takie cuś). Na kamienie szlifierskie to trzeba mieć szlifierkę wysokoobrotową bo inaczej szybko się zetrą. Ja będę obstawał przy pilniku - jak się bawić z wyczuciem to wszystko ładnie idzie. Pilniki występują (mam na myśli te do łańcuchów w pilarkach) w wersjach 3, 4, 5, 6 mm lub ewentualnie zwykły pilnik o średnicy 7-8 mm, ale nie będę się spierał to jest tylko moje zdanie i ja tak robię. Można też szlifierką odciąć rączkę w pilniku i wsadzić do wiertarki taki pilniczek - idzie migiem.

No i święta racja z ceną kasety - bawiłem się tak z tanią kasetą sąsiada - wystarczyło mu na 500 - 600 km i na złom

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...