Skocz do zawartości
  • 0

[buty]Rower i nie tylko ale nie SPD

Gość Łukasz

Pytanie

Gość Łukasz
Napisano

Witam serdecznie kolegów i koleżanki kolarzy!

Od jakiegoś czasu, z racji nadchodzącego sezonu, przeglądam namiętnie forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Otóż potrzebuję butów do wygodnej jazdy na rowerze ale żeby dało się w nich chodzić normalnie. Jestem jednak kolarzem "cywilnym w kasku" jak to jest określane przez wiele osób na forum, rower po wieloletniej przerwie mam dopiero jeden, zeszłoroczny, sezon (Kross A4 z 2008)i chcę podejść poważniej do jazdy ale dalej amatorsko (żadnych zawodów). Poruszam się głównie po mieście i do pobliskich mniejszych mieścin jeśli jest potrzeba, jak znajdę jakiś teren pod XC to wtedy i tam będę śmigał. Jak w nazwie tematu napisałem, nie szukam SPDów bo w tym roku mam trochę inne priorytety zakupowe (zabezpieczenia roweru, lepszy kask jak się wyrobię) a rower uniezależnia mnie od komunikacji miejskiej (Pozdrawiam ludzi którzy mieszkają/mieszkali/znają Białystok ;) ). Nie proszę o konkretne modele, bardziej jakich firm oferty rozpatrywać a jakie omijać z daleka. Buty do max 150 zł by były bo gdybym miał więcej to bądźmy realistami kupiłbym SPDy już ;P

Z góry dziękuję za wszelki pomocny odzew i pozdrawiam brać rowerową!

Łukasz AKA grabczas :)

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A może w tym budżecie zdecydujesz się na Accent Traffic? Nie wiem czy trafią w Twój gust, ale są w miarę uniwersalne, tzn. mają SPD, ale można w nich dość wygodnie chodzić.

Coś więcej o Accent Traffic: http://mtbikes.pl/artykuly/testy-i-recenzje-sprzetu/accent-traffic-test-butow-spd.html

Mieszkałem ponad 4 lata w Białymstoku, wyprowadziłem się 3 miesiące temu, więc czuję się pozdrowiony i Ciebie również pozdrawiam. Może nawet się gdzieś mijaliśmy na ścieżkach, chociaż nie kojarzę Levela A4 :thumbsup:

Napisano

Ja korzystam z butów Adidas Minret. Są przystosowane pod wkręcenie bloków, dla początkującego użytkownika wpinanych pedałów są jak znalazł. Na allegro są tylko 3 aukcje:

http://allegro.pl/listing.php/search?string=minret&from_showcat=1&category=16472&change_view=1

ale buty te są łatwo dostępne w sklepach rowerowych, i zazwyczaj kosztują tak pod 200 zł. Trochę już ich używam, i muszę przyznać, że są porządnie wykonane i wygodne.

Jeśli chodzi o zwykłe buty sportowe to zdecydowanie polecam firmę Merrell!! Z tej firmy mam Adidasy i buty typowo zimowe i jestem z nich BARDZO zadowolony. Bardzo porządnie szyte, z dobrych, wytrzymałych materiałów. Po 4 latach katowania butów jedyne co musiałem wymienić to sznurówki, które przyciąłem łyżwą na lodowisku. ;) Produkcje masowe takie jak Puma, Nike, Reebok itp. w ogóle się do nich nie umywają. Przekłada się to jednak na ich dość wysoką cenę, ale myślę, że na przecenach i promocjach powinieneś znaleźć jakiś model w odpowiednim przedziale cenowym. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...