Skocz do zawartości

[Buty] Diadora TeamRacer Carbon czy Shimano SH-M182

Xywer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam zamiar zakupić buty na nowy sezon. Zaznaczam że będą to moje pierwsze buty SPD. Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:

Diadora TEAMRACER CARBON

http://www.allegro.pl/item935212286_najlepsza_cena_diadora_teamracer_carbon_44_ostatni.html

Shimano SH-M182

http://www.allegro.pl/item937782737_buty_shimano_mtb_sh_m182n_cena_det_576zlczarne.html

Jeśli ktoś miał "do czynienia" z tymi butami to bardzo proszę o info. Cenowo są na podobnym poziomie. O tym modelu shimano słyszałem że jest to odpowiednik sh-m230 tylko bez systemu carbon thermoforming. Podobno ogólnie całkiem porządne buty (tak słyszałem :) ). Jeśli chodzi o Diadorę to mają całkiem fajny design - moim zdaniem wyglądają ładniej od shimano :). Proszę o info na temat wytrzymałości i komfortu użytkowania tych butów (szczególnie Diadora).

Pozdro

• 2 tygodnie później...
Gość BarteX88
Napisano

Cześć. Ja jeżdżę w Diadorach Ergo Carbon bodajże od połowy sezonu 2008 i do dziś mają się świetnie. Użytkowałem je bardzo intensywnie, ścigałem się itd. Nic się z nimi absolutnie nie dzieje, klamra świetnie trzyma mimo że raz solidnie nią przydzwoniłem w kamień. Podeszwa karbonowa jest super sztywna (nawet kolega który raz założył i się przejechał tak powiedział - sam jeździ w Shimano jakiś wysoki model) i mimo intensywnej eksploatacji i głębokich zarysowań nic jej nie jest. Poprzednio miałem Sidi Blaze które były o wiele gorsze. Polecam Diadorę. Pzdr.

Napisano

Hej. Właśnie dostałem zamówione buty Diadora Teamracer Carbon. Pierwsze wrażenie suuuuper :blush:. Jeszcze nie miałem okazji w nich jeździć ale podczas chodzenia po pokoju wydają się dużo wygodniejsze niż SH-M230 które mierzyłem w sklepie. Mam nadzieję że już niedługo sprawdzę je na rowerze :icon_mrgreen:. Pozdro

• Mod Team
Napisano

No to padaka skoro są wygodne do chodzenia po pokoju !!!! to raz... Dwa regulamin się kłania ( nie używamy WIELKICH liter w nazwie tematu ). Przejdźmy do butów...

Jeżeli szukałeś butów tylko do jazdy na rowerze ( a nie przy okazji wyjdę w nich do sklepu po bułki ) to dokonałeś słabego wyboru :] Buty do śmigania na biku muszą być sztywne. Na przykładzie własnych Sidi są mega sztywne ale dzięki temu do chodzenia nie nadają się w ogóle. Jednak podczas jazdy robią z roweru bolid :) Dodam tylko, ze kiedy śmigam na rowerze w butach NorthWave które mają podeszwę dostosowaną do chodzenia, rower robi się mułowaty. Tymczasem twoje diadorki już pokoju okazują sie wygodne... :] No sorry ale kupiłeś właśnie papucie z miejscem na bloki ? Na plus dla tych butów jest fakt, że mają klamrę a nie tylko rzepy :) Swego czasu w necie było bardzo dużo negatywnych opinii o diadorach patrząc pod względem wytrzymałości ale wody w Wiśle trochę upłynęło może coś pozmieniali i jest lepiej :D Oby sprawowały Ci się jak najlepiej daj znać o wrażeniach z jazdy - nie z pokoju :)

Napisano

Ja nie wiem, gdzie widzicie, że Xywer wspomina o tym że buty są miękkie. Co do wyboru, ja również brałbym Diadorę zamiast Shimano - to inna klasa, jeżeli chodzi o jakość wykonania. A same buty mogą być faktycznie wygodniejsze(co nie znaczy, że mniej sztywne), choć to akurat kwestia mocno indywidualna.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Nie wiem czy nie za późno ale zopiniuję Shimano m182.

Bardzo dobre buty. Podeszwa sztywna do tego stopnia, że mimo naruszonego (nie wiem, skręconego albo co) stawu skokowego w ogóle nie czuć bólu w trakcie jazdy.

Zapinają się elegancko, siateczki wpuszczają wiatr.

Używam ich 1,5 roku i jak na razie nie widać śladów zużycia z zewnątrz. Protektor jest raczej z takiego miękkiego tworzywa - coś pomiędzy gumą a typowym plastikiem. Dość dużo w nich chodzę (praca-parking rowerowy, kilka razy dystans ok 2km) i stwierdzam, że protektor nie schodzi szybciej niż w Northwave Mojave, które wcześniej miałem, za to buty są o wiele, wiele sztywniejsze niż wspomniane właśnie northwave.

Buty dobrze trzymają piętę, i są bardzo solidnie zrobione w środku. Rzepy pozwalają dobrze ścisnąć śródstopie, nie straciły siły trzymania od nowości. Stopa w butach jest stabilna, nie rozchodzi się na boki ani podczas jeżdżenia ani podczas chodzenia jak w tanich butach. Podczas pedałowania nie czuć bloku (jak w tanich się zdarza) tylko jednolitą sztywną podeszwę.

Mają jeden słaby punkt. Jedną z części klamerki jest taka mała sprężynka, która właśnie przed tygodniem odmówiła posłuszeństwa pękając. Buty się zapinają i trzymają jak trzeba, jednak przy zapinaniu trzeba czasem pomóc sobie palcem drugiej ręki, żeby "spust" nie przeskakiwał przez ząbki przy mocniejszym ściskaniu. Na szczęście klamerki da się wymienić i jest to groszowa sprawa.

Właściwie nie zauważyłem wad.

Aha. Używam w ostrzejszym cross country, już na pograniczu enduro/all mountain.

Gość BarteX88
Napisano

Xywer się nie odzywa więc co do butów pewnie nie ma zastrzeżeń :( Jeszcze ode mnie kilka słów odnośnie Team Racer. Karbonowa podeszwa robi swoje, to czuć. Sidi w tym przedziale cenowym nie ma szans (wiem bo miałem), Shimano to samo :) Owszem trwałe buty ale nie ta klasa. Zresztą Diadory po ponad rocznym użytkowaniu oprócz przetarć z mojej winy wyglądają super. Skóra jak nowa no i dobrze wentylowane są, nie śmierdzą mi jeszcze :P Ps i te kolce na lód w komplecie do wkręcania - przydały się.

Napisano

Panowie ja ponownie do Was bo jest problem.

Do tej pory uzywałem Shimano SH-MT41. teraz przyszedł czas na skorupy które już tak łatwo się nie dopasowują.

Mierzyłem Sidi - niestety niezależnie od modelu stopa mi ucieka - przy stawaniu na palcach stopa wysuwa się z buta.

Specialized Comp - trzymanie stopy super ale niestety mam wąską stopę przy palcach a Spece są na całej długości równe - stopa latała na froncie.

Mavic Razor - fajne trzymanie ale but pływa - jest jak trampek - podeszwa sztywna ale jak by trzeba "pociągnąć za pedały" to boje się że są za miękkie.

Shimano SH-M122 - bez klamry. Stopa i boki ok ale przy palcach robi się jakby balon front (czubek) buta idzie zdecydowanie do góry przez co miałem wrażenie jakby but kończył się na ostatnim rzepie a nie na czubkach.

Moim problemem jest to ze mam dość wąską stopę - poradźcie czy DIADORA mogła by tu się sprawdzić - niestety nie namierzyłem jej w Warszawie i jest obawa że będę musiał zamawiać w ciemno.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...