Skocz do zawartości

[ustawienia technika] duza rama vs zmiany w ustawieniach

foly

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie wg mnie stopy powinny byc mozliwie blisko ramion korby, jazda rowerem to nie przysiady ze sztanga, co do ustawienia piet/stop, to powinny byc albo rownolegle, albo lekko pietami do wewnatrz, bo tak naturalnie chodzi/stoi czlowiek ze zdrowymi nogami :huh: swoje bloki przesun mozliwie blisko korb, czyli w 2 strone anizeli masz teraz, byle nie ocierac o nie, przod-tyl ustaw najlepiej tak, zeby sruby mocujace blok tworzyly 1 linie z najszerszym miejscem buta i potraktuj takie ustawienie jako pkt wyjsciowy do drobnych zmian

to, ze rok temu bolalo przy duzym wysilku, nie znaczy, ze teraz jest to wina czegos innego, byc moze po prostu kolana dopiero teraz powiedzialy stop, niestety wlasnie tak to bywa, ze po 1-2latach 'z dnia na dzien' czesc osob odpada przez zatrzaski

Efektywnym sposobem dobrania odpowiednich ustawien blokow moze byc ustawienie kazdego bloku praktycznie kompletnie inaczej, dzieki temu wiemy ze jak z jedna noga jest ok, a druga gorzej to mozemy sprobowac ustawic tak jak w drugiej nodze.

Ja tak zrobilem od poczatku jazdy z SPD, dopiero po ~1k km wychodzi mi ze prawe kolano jest cos nie teges, wiec bede zmienial ustawienia tak jak w lewym bucie.

To jeszcze napisz, czy spróbowałeś przejechać się na te 20 km. bez wpinania ho(najlepiej na jakichś platformach) ?

bede sie panie trzymal ile mozna spd oraz zmian ustawien... jak teraz zmienie na di wewnatrz korb i bedzie lipa to wtedy zaczne myslec o zmianie na platformy... w ogole sie wkurze wtedy bo lubie jezdzic w blokach.

Panowie jest lepiej ! 30 KM wczoraj na ustawieniach z grubsza calkiem odwrotnych ktore spowodowaly bóle. Czyli stopy do wewnatrz prawie na maksa ( blizej korby ) Dla lewej nogi okazalo sie to idealne. Dla prawej pozostaje wyregulowanie dodatkowo blokow w plaszczyznie pieta blizej korby palce dalej. Tutaj zauwazylem dosc spory ucisk na stope i od czasu do czasu musze sie wypiac, albo najlepiej sciagnac buta zeby napiecie zelzalo. Ale jest zdecydowanie lepiej. Czy lewa noga i prawa moga miec indywidualne ustawienia ?

Ponizej fota aktualnych ustawien. Moze sie komus przydadza na bole zewnetrzne kolan.

IMAG0232.jpg

Tak sie teraz przygladam na ta fote...

Nie trzeba byc fachowcem zeby nie widziec ze chyba przegialem z ta prawa noga... ewidentnie te palce sa na boki zbyt rozstawione i pewnie stad ucisk. Poprawie to dzisiaj i zrobie kolejne foty jak juz moje ustawienia dobiegna konca. Mojego lub kolan :P

Nie no zartuje. Jest duza poprawa. :)

no i wlasnie o to chodzilo...ustaw jeszcze bloki na granicy rownoleglosci i piety blizej korby, ale bez takich szalenstw, jak na ostatniej fotce

co do indywidualnych ustawien dla kazdej stopy...raczej nie warto, chyba, ze masz troszke inna kazda noge, bo i tak sie zdarza, inaczej mozesz miec pozniej dziwne problemy np z kregoslupem i nikt nie bedzie przypuszczal, ze winne sa odmiennie ustawione bloki

No jeszcze w ostateczności zostaje Specialized i BG Footbeds system butów Speca z wkładkami .

I nawet blisko masz Twomark w Chorzowie na Gałeczki 40, gdzie takie coś potrafią dobrać.

Rulez miales na mysly w ogole zmiane butów czy blokow ?

Panowie jest bardzo dobrze ;) 40 km bez zadnego problemu i bolu kolan. Postaram sie wstawic foty z kolejnych ustawien zeby bylo od poczatku do konca jasno rozpisane przyczyny zle ustawionych blokowy. Jak sie okazuje w pewnych przypadkach kompromisow nie ma. Zdecydowanie na swoim przykładzie moge polecić bloki do środka. Bliżej korby jesli ktos woli. Jezeli sa przypadki blokowy na zewnątrz to chetnie posłucham. Boze jaka krzywde sobie mozna zrobic bez takiej wieddzdzy to az strach sie bac. Pozdrv i dzieki. Jak sie cos pogorszy to juz raczej bede wiedzial gdzie szukać.

• 2 tygodnie później...

heh a wydawalo sie ze tak pieknie żre :) nie wiem o co kaman. w takich samych ustawieniach kiedy juz witalem sie z gąską po ponad tygodniu przerwy wyrwalem sie jak normalnie pies z łańcucha wczoraj no bo ile mozna czekac na pogode. wyrwalem do parku w chorzowie i po 3 kółkach ok 25km pojawily sie bóle zewnetrzne kolan. FCK! Czy to moze bys spowodowane zbyt duzymi wzniesieniami po takiej przerwie czy jak to moge wyjasnic. Skoro juz robilem ponad 40km i bylo wszystko ok ? Czy ja kiedys ustawie te bloki cholerne ? :lol: Faktycznie rozgrzewke zrobilem marną musze sie przyznac cos tam pomachalem na boki i do srodka i poooooolecial ;) A na tych wsniesieniach no to faktycznie sie nie oszczedzalem ... Mam jeszcze te bloki sprawdzac dalej i zmieniac czy jak ? Dziwne ze w obu kolanach jednoczesnie i dziwne ze bolaly raczej po zewnetrzej i blizej przodu.

Wydaje mi się, że cały czas masz bloki za nisko. Ja ustawiłem dokładnie pod stawem dużego palca (ustawienie góra-dół). Jeżdżę po górach - w ostatnią sobotę wyrwałem się na Leskowiec (około 40 km) i jak do tej pory zero problemów z kolanami.

Okazalo sie ze moje kolana nie lubia tez skrajnego ustawienia do wewnatrz ( blizej korby ). Wlasciwie to najsmieszniejsze jest to ze wrocilem do ustawien praktycznie defaultowych. Czyli na srodku buta, blok minimalnie skrecony ale co dziwne noga nie na zewnatrz tylko troche do wewnatrz. Podczas jazdy patrzac z gory wydaje sie ze ten skret nie powoduje zmiany polozenia stopy tylko jest rownolegle do ramy. Wstawie wieczorem foty.

Wczoraj zrobilem kolejne 30 km z nawet dobra srednia i jest gut ;) Wzniesienia duze na ta chwile sobie odpuszczam jeszcze kilka tygodni + glukozamina

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...