foly Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Bardzo prosze o wszelkie wskazowki dotyczace ustawien, zalecen w przypadku kiedy rama jest wieksza (lekko) od wlasciwej. Czy np siodlo do przodu bardziej czy mniej, czy kierownice w gore czy w dol... Otoz zmierzam do tego ze chyba to rama jest przyczyna moich odnawiajajacych sie kontuzji... nie wiem juz sam. Sezon sie zaczal a mnie po 20km znowu kolano rozbolalo (lewa noga, zewnetrzna strona uklocie takie dynamiczne ktore nie pozwala na naciskanie pedala) Ktos meczyl sie moze na takiej wieksze ramie chetnie dowiem sie warto tez zmienic rame i jakich kosztow mam sie spodziewac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszmtb Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Bardzo prosze o wszelkie wskazowki dotyczace ustawien, zalecen w przypadku kiedy rama jest wieksza (lekko) od wlasciwej. Czy np siodlo do przodu bardziej czy mniej, czy kierownice w gore czy w dol... Otoz zmierzam do tego ze chyba to rama jest przyczyna moich odnawiajajacych sie kontuzji... nie wiem juz sam. Sezon sie zaczal a mnie po 20km znowu kolano rozbolalo (lewa noga, zewnetrzna strona uklocie takie dynamiczne ktore nie pozwala na naciskanie pedala) Ktos meczyl sie moze na takiej wieksze ramie chetnie dowiem sie warto tez zmienic rame i jakich kosztow mam sie spodziewac ? czesc, podaj Twoj wzrost długość nog i rozmiar ramy (szosa czy mtb?) co do kolan to moze złe treningi? nie zrobiłes za wczesnie treningów na siłe? (kadencja 50-60 i duże obciążenia?) polecam najpierw kilka tygodni objetości (treningów na wytrzymałość z lżejszymi obciąeniami i kadencja 85-95) Nie bede sie rozpisywał, napisz te informacjie i opisz treningi, zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 skupmy sie na tym, co dolega autorowi...daj fotke podeszwy buta, zeby bylo widac, jak masz zamocowany blok, bo domyslam sie, ze z ustawieniem odpowiedniej wysokosci siodla nie masz problemu ustawienie siodla przod-tyl - siadasz wygodnie wpiety w oba pedaly, ktos cie trzyma w pionie, albo opierasz sie kierownica o sciane, musi byc plasko, a ty pionowo, korby idealnie w poziomie, bierzesz szpulke nici, przywiazujesz jakis ciezarek i ktos do przedniej nogi przyklada ci rozwinieta nitke, ktora opiera sie idealnie o sam przod kolana, w takim ustawieniu linka powinna dotykac od przedniej strony osi pedalu, ci ktorzy jezdza z ustawieniem siodla bardziej w tyl, silowo, bardzo czesto koncza swoja przygode z tym sportem dziob siodla z reguly wycelowany ma byc w kierownice, czyli lekko w dol do reszty przydalalby sie juz fotka buta, o ktorej pisalem wyzej co do zmian ustawien w przypadku za duzej ramy, to jedyne posuniecie, ktore nie wplywa negatywnie na inne sprawy, to chyba tylko krotszy mostek ostrzej idacy w dol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Nabial --> dziob siodla wycelowany w kierownice to jest bardzo w dol. Przynajmniej u mnie. Siodla sa tak robione ze najlepiej sie na nich siedzi gdy sa w poziomie. Lepiej miec sztyce nizej i poziome siodlo niz sztyce wyzej i siodlo pochylone. Przetestowalem to zreszta tej zimy na trenazerze, gdzie naprawde trudno wysiedziec bez dobrego ustawienia siodla. Choc do jazdy po szosie mialem siodlo lekko pochylone, na trenazerze szybko zmienilem na idealnie poziome, i jest o wiele lepiej. http://news.bikeworld.pl/rower/drukuj/4455/artykul/ Artykul o bolach w kolanie, generalnie moze byc cos z blokami, choc ustawienie siodelka przod-tyl tez warto sprawdzic i ewentualnie poprawic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 @Mariuszmtb, ta noge jak mam zmierzyc ? od wewnątrz rozumiem tak czyli od pachwiny do piety ? Rame pomierzę wieczorem... @Nabial zapodaje fote blokow i tu zaznacze od razu ze jak widzisz na zdjeci sa odciski po ustawieniu blizej palcow, dzisiaj dopiero jest takie ustawienie bo juz w despieracji normalnie na drodze bloki zmienialem. @klosiu Zmniejszenie swobody blodkow pisze w tym artykule czyli skrecic bloki mocniej ? Nie bedzie to zbyt niebezpieczne wlasnie dla kolan tzn brak swobody ruchu ? Co myslicie o tym ponizej wg artykulu ? Zewnętrzna strona kolana Przyczyny - bloki – pięty wychylone na zewnątrz - pływające pedały - stopy zbyt wąsko rozstawione Rozwiazania - modyfikacja ułożenia bloków. Pięty bliżej korby - zmniejszenie swobody bloków do 5º - modyfikacja bloków – ustawienie stóp szerzej - zastosowanie szerszego suportu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszmtb Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 ustawienie siodla przod-tyl zgodze sie z przedmówcą tu masz fotke jak to wygląda: natomiast co do "dziob siodla z reguly wycelowany ma byc w kierownice, czyli lekko w dol" to bzdura. Dla roweru cross country optymalnym ustawieniem jest gdy górna linia siodełka przebiega prostopadle do pionu. Kiedy nos siodełka zadarty jest do góry, odczuwane mogą być bolesności w kroczu. Opuszczony nosek powoduje zsuwanie się do przodu i zwiększenie nacisku na nadgarstki, a wyglada to tak: z tego samego artykułu położenie manetek: Ból kolan tu sie powtórzę, przeanalizuj swoje ostatnie treningi czy przypadkiem nie robiłeś ich na twardym przełożeniu z kadencją 50-60, przed takimi siłowymi treningami powinieneś zrobic kilka, kilkanaście? treningów na przełożeniach miekkich z kadencją 85-95, z resztą jest to opisane w artykule Bolesny staw, który załączył Klosiu. Długośc nóg zmierz: stojąc boso przy ścianie od krocza do ziemi. na forum znalazłem też ciekawe informacje na ten temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/63920-siodo-optymalne-ustawienie-siodeka/ polecam także ciekawy artykuł: http://news.bikeworld.pl/rower/artykul/2752/redir:3/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Bol jest jak sie wlasnie okazalo po zejsciu po schodach bardzo duzy ! No to zaczalem sezon Do tego okazalo sie ze drugie kolano tez jednak boli czyli to musi byc wina ustawien tylko teraz czego. Z ta rama cholerna musze skonczyc. Ile musze zainwestowac ? Moge ta zostawic w rozliczniu i doplacic ? Ktos wiec gdzie na slasku mi to zrobia bo ja sam sie na pewno nie odwaze... Wlasnie wrocilem z glukozamina i mysle ze na tydzien zrobie przerwe, wygrzeje mascia i zobacze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 kazdy robi, jak uwaza, poziomo siodlo, gdy kiera jest 10cm nizej...nie wyobrazam sobie tego, wycelowana w kierownice - nom wybaczcie, w rowerach mtb z wiekszymi rozmiarami ram byloby to faktycznie przegieciem, nie pomyslalem o innych, a w 29erze wyglada to troche inaczej bloki - wroc do tego, co bylo, pobaw sie z przesuwaniem na boki co ma do tego rama? wg mnie bezposrednio nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 @mariuszmtb noga ma byc mierzona od wewnatrz czy na zewntarz bo okazuje sie ze to nie jest takie proste kazdy robi, jak uwaza, poziomo siodlo, gdy kiera jest 10cm nizej...nie wyobrazam sobie tego, wycelowana w kierownice - nom wybaczcie, w rowerach mtb z wiekszymi rozmiarami ram byloby to faktycznie przegieciem, nie pomyslalem o innych, a w 29erze wyglada to troche inaczej bloki - wroc do tego, co bylo, pobaw sie z przesuwaniem na boki co ma do tego rama? wg mnie bezposrednio nic ale w tym poprzednim ustawieniu mialem w poprzednim sezonie rowniez bol kolana... co prawda dopiero po 60tym km a nie tak jak dzisiaj po 20stu... probowac na boki ale ja panie chcialbym wskazowke do ktorego boku wg tego co pisza to palce na zewnątrz piety blizej korby a bloki szeroko rozstawic bo teraz sa chyba raczej wasko... dobrze mysle ? nogi bola przy schodzeniu po schodach mniej przy wchodzeniu ... rama nie ma nic do tego mowisz nabial ? wydawalo mi sie ze cala sylwetka moja moze byc przez to skopana. Np jak siedze i wyreguluje siodlo vs pedaly czyli pieta dotyka pewnie pedala to nie dostaje nogami prawie do ziemi ... nie wiem czy mnie rozumiesz siedzac na rowerze przy scianie macham sobie nogami w powietrzu Wzrost 176, dlogosc nogi 78cm mierzona od wewnatrz do krocza. tu jest taka tabelka http://www.bikediscount.com/big/body_size2.html ale srednio znam gebelsowy ktos mi pomoze na jakiej wysokosci od korby do plaszczyzny siodlo ma byc wg tego wzoru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 z tym machaniem w powietrzu to wplywa na to wysokosc mufy i dlugosc korby...roznice w wysokosciach muf ram przeznaczonych do tego samego sa minimalne, a co do korby, to montarz 180mm jest chyba ostatnia rzecza, o ktorej bys pomyslal, poza tym 5mm w tej kwestii nie ma znaczenia, ale kurcze dziwne, bo dzis powiesilem luzno noge i szlifowalem butem asfalt, co prawa palcami, ale jednak rama bylaby winna, gdyby brakowalo ci pretow w siodle, musialbys stosowac mostek inny niz 90-120mm, reszta nie ma nic wspolnego z twoim problemem z bolem kolana niestety bywa tak, bynajmniej moim, ze trudno jest jednoznacznie okreslic, gdzie boli, wiec musisz kombinowac sam, na kazdym wariancie trzeba sie przejechac kilka razy, jak pojawi sie bol, to znowu wypadaloby z tydzien odczekac a i tak nie gwarantuje ci to obiektywnych wynikow, niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 No to co robic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ja bym do jakiegos dobrego lekarza poszedl z tym. Duzo ludzi jezdzi na nieoptymalnie ustawionych blokach i siodelku, a prawie nikogo nie boli kolano po 20km. Byc moze problem jest w Twoim kolanie, a nie w rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Moze tak byc chociaz nie mialem z tym problemu... Ale w obu na raz ? No dobra a ktos patrzyl moze jak ustawic to siodlo wg tego wzoru ktory podalem ? Zna sie ktos na tym ? I jak teraz te bloki ustawic faktycznie szerzej ? czyli od kory na zewnatrz na maxa i wychylic czubki na zewnatrz czy do wewnatrz bo juz nie wiem. ustawienie siodla przod-tyl - siadasz wygodnie wpiety w oba pedaly, ktos cie trzyma w pionie, albo opierasz sie kierownica o sciane, musi byc plasko, a ty pionowo, korby idealnie w poziomie, bierzesz szpulke nici, przywiazujesz jakis ciezarek i ktos do przedniej nogi przyklada ci rozwinieta nitke, ktora opiera sie idealnie o sam przod kolana, w takim ustawieniu linka powinna dotykac od przedniej strony osi pedalu, ci ktorzy jezdza z ustawieniem siodla bardziej w tyl, silowo, bardzo czesto koncza swoja przygode z tym sportem ostatnio jak chcialem cos takiego cos zrobic to mialem znowu dylemat czy aby nie siedze nienaturalnie tzn czy sam sie nie przesowam do przodu lub do tylu i nie moglem znalezc tego optymalnego ustawienia tylka na siodle ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 to nie rob tego sam, podczas jazdy sprawdz jak daleko nic nie wyszło siedzisz na siodle i zrob to samo tuz przez pomiarem, poza tym jest to taki pkt odniesienia, od ktorego zaleznie od preferencji kadencyjnych mozna troche przesuwac siodlo, im bardziej w przod, tym wyzsza kadencja i wiekszy udzial lydek co do ustawiania blokow na boki, to wiem, ze zawodowcy staraja sie aby but niemal ocieral o ramie korby, wg mnie trzeba to dostosowac do szerokosci miednicy tak, aby nacisk stopy byl rownomierny, a nie pod katem, bo nawet sztywna podeszwa nie uchroni wtedy naszych kolan, jesli chcesz ustawiac bloki lekko pod katem, to jak juz palce lekko na zewnatrz, tylko wtedy mozesz pietami haczyc o rame, raczej bym tego nie robil, sam probowalem i zrezygnowalem wlasnie z tego powodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Zewnętrzna strona kolana Przyczyny - bloki – pięty wychylone na zewnątrz - pływające pedały - stopy zbyt wąsko rozstawione Rozwiazania - modyfikacja ułożenia bloków. Pięty bliżej korby - zmniejszenie swobody bloków do 5º - modyfikacja bloków – ustawienie stóp szerzej - zastosowanie szerszego suportu to wg tego co pisza to ja sie gubie... nabial piszesz zeby blisko korby miec bloki ale rownolegle tak ? no bo wg tego co pisza to co znaczy ustawienie stóp szerzej ? :lol: modyfikacja ulozenia blokow. piety blizej korby mogloby znaczyc to co piszesz czyli palce na zewnatrz no bo chyba sie z nogi nie zrobi banana zeby i pieta i palce bylo do wewnatrz buahaha co powiesz jezcze o zmniejszeniu swobody blokow ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 nie powiem nic, bo uzytkuje tylko shimano logika tylko podpowiada, ze na szosie lepiej miec maly luz, ktory w terenie zrobilby krzywde, im wiecej technicznych udziwnien w terenie, tym wiekszy luz, bo trzeba wyginac nogi, chocby dla balansu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 nie powiem nic, bo uzytkuje tylko shimano no to wlasnie tak jak ja wiec na to licze panie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 1 Marca 2010 Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 W szimanochach mocniejsze skrecenie pedalow nie ograniczy ci zbytnio swobody ruchow, zreszta jakis luz roboczy to imho pozytyw. Tylko zwiekszy sile wpiecia/wypiecia. Zeby skasowac luz trzebaby zalozyc nowe, niewytarte bloki. Z tym ustawieniem stop cos moze byc na rzeczy, porownujac moje bloki to raz, ze masz stopy blizej korb, a dwa to piety bardziej na zewnatrz i to dosc sporo. Sprobuj przesunac blok do wewnetrznej strony buta i przekrec go tak zeby pieta byla blizej ramy. Z tym ze jesli juz masz kontuzje to najlepiej byloby poczekac co najmniej kilka dni, az sie zaleczy, lepiej nie forsuj nogi jak boli, bo czasem bedziesz mial caly sezon do tylu. Acha. Mnie jak boli kolano, to przyczyny sa dwie: -brak rozciagania miesni, po wprowadzeniu rozciagania bol ginie w krotkim czasie. Niestety czasem o rozciaganiu zapominam. -siodelko za wysoko (wtedy sa bole z tylu kolana). No ale to inne bole niz u ciebie. Ale rozciagania nie zaszkodzi sprobowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Dzieki, w takim razie pozostaje mi jeszcze tylko to siodlo... ale to juz musze jakos ustawic z tym wahadelkiem.... moze jeszcze jakies zrodlo znajde w piwnicy :lol: Dobra wiec podsumowujac temat : - wracam do ustawien blokow na gore stopy blizej palcow ( jak na zdjeciu w zaznaczone i wytarte miejsca, z poprzedniego sezonu ) - rozszerzam ustawienie stop czyli oddalam sie od ramy ( bloki do wewnatrz ) <-- {} --> - zmieniam kierunek piet czyli skrecam je blizej ramy a palce na zewnatrz_ \II/ _ - ustalam prawidlowo sidło przod / tyl ( postawa i wahadlo ) Pomierze ta rame bo nie mialem kiedy cholera... czy ktos po niemiecku ogarnal ta maszynke do wyliczenia wysokosci siodla wzgledem dlugosci nogi ? jest jakas zasada do tego ? Dzieki panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Marca 2010 Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 A spróbuj zamontować platformy, i przejedź się w normalnych butach, ciekawe czy wtedy będzie bolało. Obliczenie wysokości siodełka wpisz wysokość krocza po wewnętrznej w rubrykę "Schrittlänge eingeben" Następnie kliknij "Rahmengrose und Sitzhohe ..." I wyskoczy właściwa wysokość siodełka (od środka mufy suportu do górnej krawędzi siodełka) - tabela w kolorze jasnożóltym , wysokość podana dla różnej długości ramion korby od 170 do 180 mm, Dodatkowo zalecana wielkość ramy od/do - tabela zielona (Zoll - wielkość w calach) . Kalkulator http://www.bikediscount.com/big/body_size2.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Bóle po zewnetrzej obu kolan. Prosze o uwagi i ewentualne sugestie. Byla rozgrzewka. 1godzina jazdy ok 20 km. skierowane prawie na maxa do wewnatrz oraz piety blizej korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Może popuść trochę ustawienia w pedałach, żeby but bardziej "pływał" no chyba że zależy ci na super trzymaniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 raczej maloefektywne w przypadku spd... bedac na twoim miejscu przesunalbym teraz bloki w bok, ale nie od razu w skrajne polozenie, tylko 2mm co tydzien i smigal dosc lekko, kolano i tak pewnie juz ma dosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Może to być wina butów i przestawianie bloków niewiele pomoże, faktycznie warto zmniejszyć napięcie sprężyny i sprawdzić efekt, a próbowałeś jeździć bez wpinania ? jak nie, to spróbuj i daj znać jaki efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 raczej maloefektywne w przypadku spd... bedac na twoim miejscu przesunalbym teraz bloki w bok... ale w ktory bok @nabial ? przesunalem je skrajnie celowo do wewnatrz czyli odsunalem buty od korby ale to nie byl najlepszy pomysl z tego co widze. Wydaje mi sie ze powinny byc raczej w druga strone - do korby... Odczekam chwile i sprobuje znowu na innych ustawieniach. @Rulez w poprzednim sezonie robilem na nich ok 2tys i nie bylo az tak zle... nigdy nie bolaly tak jak teraz... owszem pojawialy sie bole ale raczej po 90ciu km nigdy po 20stu. Faktycznie poluzuje zapiecia a bloki odsune znowu troche blizej korby. Czy zostawic te piety do wewnatrz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.