BuyBike Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam, zamierzam w rowerze górskim zmienić napęd czyli korba, łańcuch i kaseta. Mam do was pytanie. Czy moglibyście się wypowiedzieć jaka grupa Shimano ma najlepszy stosunek cena/jakość? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 SLR/ XT z czego polecałbym XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 SLR/ XT z czego polecałbym XT Dobrze, że nie polecasz Shimano SLR... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Dobrze, że nie polecasz Shimano SLR... Jakieś traumatyczne przeżycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuyBike Napisano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 SLR/ XT z czego polecałbym XT Oczywiście chodzi ci o SLX? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 SLX ma najlepszy stosunek cena/jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 kaseta XT, łańcuch xtr i korba slx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ja, ale już nie poprawiałem zakładalem że kazdy się domyśli BTW slx ma najlepszy stosunek lecz chyba lepiej jest dopłacić i mieć bardziej precyzyjny napęd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Korbę bierz slx. Kaseta xt. Łańcuch - weź 2 łańcuchy xt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 kaseta XT, łańcuch xtr i korba slx kaseta XT jest dedykowana do piast z aluminiowym bębenkiem, więc nie wiem na jakiej podstawie przewidziałeś, że akurat taką ma autor tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szparek82 Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ile kasy chcesz przeznaczyć na wymianę korby, kasety i łańcucha? Moje typy: tańszy - korba deore m590, kaseta slx, łańcuch hg93 droższy - korba slx, kaseta slx/xt, łańcuch hg93 najdroższy z w/w - pełen xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 buy bike może lepiej powiedz nam po prostu jaki masz rower i ile kasy? (jaki rower w sensie: piasty oraz ilość przełożen w napędzie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuyBike Napisano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 buy bike może lepiej powiedz nam po prostu jaki masz rower i ile kasy? (jaki rower w sensie: piasty oraz ilość przełożen w napędzie) Mam piastę lx 9rz i z przodu korbę 3 rzędową. ps. czemu mówicie, że nie można założyć kasety xt na moją piastę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 założyć można tylko może się zniszczyć. bębenki alu stosuje sie z kasetami alu, a stalowe ze stalowymi. kup deore - chyba ze bardziej cenisz sobie wagę niż wytrzymałość to możesz sobie pozwolić na slx/xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 bębenki alu stosuje sie z kasetami alu, a stalowe ze stalowymi. śmiem twierdzić, że kasetę alu( w sensie alu pająk ) można założyć na bębenek stalowy. Problem jest gdy zrobimy odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 hm... no przyznam się że ja temat znam od strony alu bębenek-> stalowa kaseta - tak, że ręki sobie za to nie dam uciąć ktoś próbował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ja próbowałem i zrobiłem ok 4 tys. km na zwykłej stalowej piaście Shimano i nie było większych problemów. Natomiast faktem jest, że stalowa kaseta na alu bębenku potrafi nieźle narozrabiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 a jak kaseta wyglądała w środku? żadnych sladów/luzów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Nic nadzwyczajnego, ale skoro temat się rozwinal to może ktoś inny się wypowie, bo też specjalnie tej xt nie katowalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ale o czym wy w ogole mowicie? Jak ktos chce do kupuje kasete XT i kompletnie nie ma znaczenia jaki kto ma bebenek. To ze jest polecana do alu bębenków nie znaczy ze tylko z nim moze dzialac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 no właśnie chodzi o to, ze stalową kasetą można zniszczyć alu bębenek. zastanawiamy się jak to działa w drugą stronę i szukamy kogoś kto tak zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ja mam koła xt i kasetę xt i nic się nie dzieje. Uściślając: -Alu bęben - kaseta na pająku (nie jest cała aluminiowa, jak już to pająk). Można też użyć zwykłej kasety, ale mogą porobić się wżery. -Stalowy bęben - można stosować kasety na pająku jak i bez. -Alu kasety... Nie nie używałem wiec nie mam swojej opini, ale wg. opini ludzi używających jest to kaseta na 1 ew. parę wyścigów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 pisząc "alu kasety" mamy na myśli kasety na aluminiowym pająku. stosowałeś alu kasetę na stalowym bębnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Tak, w piastach xt bęben jest stalowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Korbę bierz slx. Kaseta xt. Łańcuch - weź 2 łańcuchy xt. A może lepiej korbę Lx w wersji mtb - mam wrażenie że sztywniejsza. Eksploatowałem obydwie ze wskazaniem na Lx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.