Skocz do zawartości

[Amortyzator] Manitou Black Elite-jaki olej, jak wyjąć uszczelki.?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Praktycznie wszystko już napisałem w temacie :)

Chciałem wymienic olej w moim amorku, bo juz chyba z 2 sezony nie było seerwisu tam. Manuala znalazlem wiec sobie poradze. Tylko teraz pytanie, jaki olej i ile tego oleju mam wlac.? Waże 65-70kg :)

Drugie moje pytanko to, czy mozna wyjac jakos uszczelki, by ich nie uszkodzic a potem je zalozyc.? Czy jak juz wyjme, to musze kupic nowe.?

Z gory dzieki za odpowiedz :P

Napisano

jeśli mnie pamięć nie myli to do wyciągania uszczelek w manualach marzocchi mechanik używał klucza płaskiego o dużych gabarytach, który po prostu wkładał pod uszczelkę wewnątrz goleni opierając kluc na drugim jej brzegu. :)

uszczelek nie trzeba wymieniać po wyjęciu z goleni - to guma więc przy w miarę delikatnym jej potraktowaniu nie ulegnie zniszczeniu.

jeśli masz manuala to powinno być podane ile oleju. firmowo manitou stosuje motorexa, możesz wlać jednak każdy inny olej do amortyzatorów, np motula czy castrola.

Napisano

Tak uszczelki sie wyjmuje duzym kluczem co juz zrobilem.

Z prawej komory juz wylalem olej.. Gdzies wyczytalem ze tam trzeba nalac pelny tlumik, czy to prawda?? Czyli co.. cala lage mam nalac.?? :)

Tylko po stronie lewej nie moge rozkrecic.

Czy jezeli wszystko juz rozkrece to moge wyczyscic go z oleju za pomocą np. wody z płynem do mycia naczyn??

Jaka jest najlepsza gestosc dla tego amorka.? Wole uzyskac informacje od osob ktore uzywaja tego amorka :)

Napisano

Gęstość 5 WT , poziom oleju ma wynosić 115-125 mm mierząc od lustra oleju do górnej powierzchni korony widelca, instrukcja jest tu (wybierz Black owners manual) :

http://www.manitoumtb.com/index.php?page=suport

Nie zapominaj, że od dołu każdej goleni też przychodzi olej, po 15 ml.

Żadnej wody z mydłem, wytrzyj suchą szmatą, lub naftą albo benzyną ekstrakcyjną.

Napisano

Olej wytworzy cieńszą warstwę na goleniach i będzie słabiej smarował, z powodu mniejszej gęstości może gorzej tłumić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...