Radar1977 Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Oczywiście pisałem do nich. Niestety nie mogą sprowadzić ponieważ nie realizują zamówień na produkty sprzed więcej niż 5 lat..... Gdyby tak było w branży samochodowej to nie mieli byśmy czym jeździć... Nie wykazali też chęci poszukania pasujących mimo że podałem dokładne wymiary, no może gdybym pojechał tom osobiście to coś by się ruszyło, ale niestety Wrocław jest za daleko na taką wyprawę w ciemno... Wypisuję maile do serwisów po kolei z nadzieją że maja jakiś leżak magazynowy, a i cena jest ważna. Amorek nóweczkę kupiłem za 350zł jak sprężyny będą kosztować 150 to lepiej się opłaca sprzedać i dołożyć do Marzoka powietrznego.
cichy66 Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Z tego co widze na stronie 3(patrz na poniższy link pdf.)to najmiększa sprężyna do Darta(1,2lub3) ma kolor czarny do 63kg,żółta(standart)od 63-77kg,a najtwardsza czerwona powyżej 77kg http://www.sram.com/_media/techdocs/07_RockShox_SPC_C_Technical_Information.pdf
Radar1977 Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 Podczas poszukiwań zauważyłem że Rock shox nie ma na przestrzeni lat stałych oznaczeń kolorystycznych co do twardości. Samym kolorem bez katalogu sugerować się nie można - czarny do mojego jest najtwardszy a do Darta najbardziej miękki... Sugerując się średnicą goleni górnych to szukam sprężyn z modeli: Dart, Pilot, Judy, Sid (ale sid raczej wątpię ). Dane z katalogu rocznik 2005. Wymiary sprężyn z Mojego Judego Sl 2000; - długość - 210 mm - średnica (dół)- 21 mm zewnętrzna i 15 mm wewnątrz. - średnica (góra na przewężeniu)- 19 mm zewnętrzna i 13 mm wewnątrz. Nigdzie nie znalazłem konkretnych wymiarów sprężyn z tych amorków a to niewątpliwie ułatwiło by poszukiwania. Jeżeli ktoś ma dostęp do takich danych albo wie gdzie je znaleźć bardzo bym prosił u udostępnienie.
Lextalionis Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 Lextalionis tylko wymiana sprężyny na żółtą może pomóc Niby tak tylko jak wyciągnąłem swoją to się okazało że moja sprężyna jest w kolorze czarnym więc dla jeźdźca poniżej mojej wagi :/
Sancho Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 W Darcie sprężyny są oznaczane małym maźnięciem farby która mogła się zetrzeć. W moim amorku mam zmienioną z żółtej na czarną i dla osoby o Twojej wadze myślę, że pracował by zbyt miękko.
Radar1977 Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Mała prośba. Czy ktoś ma wyjętą sprężynę do Dart 2 lub 3? Jeśli tak to prosiłbym o dokładne wymierzenie, nie łatwo to znaleźć a forum na którym ktoś to zrobił nie otwiera się. Doczytałem w wyszukiwarce tylko że ma 21cm długości , dolną średnicę dolną 21mm i wewnątrz 15mm. Interesuje mnie czy ma ona przewężenie na 1 końcu, choć nawet jak nie ma to takie 2 dla mnie w kolorze czerwonym były by dobre I jeszcze kwestia, z tego co widzę Dart ma 1 taką długą sprężynę, ja chcę włożyć takie 2 do swojego Judego z 2000r który ma 2 sprężyny w otwartej kąpieli olejowej. Jak sądzicie - czy 2 takie nie będą za twarde???
cichy66 Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 W moim Dart-2 z blokadą lockout żółta sprężyna ma wymiary:długość-222mm;śr.zew.-12,5mm;śr wew.-14mm. Na całej długości ma jednakową średnice zew. i wew.
Dun Napisano 15 Maja 2010 Napisano 15 Maja 2010 przy mojej wadze 74kg czulem sie jakbym nie mial amora. wlasciwie nigdy mi to specjalnie nie przeszkadzalo, a robilem naprawde trudne trasy np. gluszyca 2009. gdy jednak wsiadlem na rower kumpla z pieknym lsniacy foxem i zrobilem trase odkrylem ze np. mozna sie rozpedzac na "tarce". generalnie nie polecam tego amortyzatora dla lzejszych rowerzystow, mysle ze 90+ to jest optymalna waga dla niego. a regulacja to zwykla sciema..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.