Korol Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Witam. Szukam amortyzatora do AM/Enduro o skoku ok 130 mm i zastanawiam się nad Torą 302 U-turn. Wiem, że nie jest to jakiś wypas, ale ponieważ mam 15 lat to trudno by było zarobić na coś lepszego. A Torę można dostać na allegro za ok 600 zł. Więc co o niej myślicie ? Waga nie gra roli, chodzi mi o pracę i możliwości regulacji. Jeśli się nie mylę to ma ona regulację tłumienia odbicia, U-turn i blokadę. Ale nie wiem jak będzie pracować (ważę ok 65 kg). Jeżdżę głównie po lesie, czasem zdarzy mi się skoczyć, ale raczej na małych hopkach (w końcu to nie DH). Opinie są rózne, bo są tacy, co piszą, że amor jest bardzo twardy. A na Dh-zone piszą, że stanowczo za miękki i cały czas dobija. A jeśli nie Tora, to co byście mi polecili w cenie max 700 zł. Może kupić wersję bez U-turna i zwiększyć skok do 130 mm ?Ewentualnie mogę kupić coś używanego, ale to większe ryzyko. Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź.
motor34xc Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Witaj ja posiadam tore 302 u turn, 100 skoku i nie jeżdzę spokojnie byłem na zjazdach, kilka razy skakałem no i stunt typu stoopie czy coś i powiem ze nie dobija , jest regulacja twardości i blokada skoku i pod spodem regulacja jak by odbicia, kolega ważył gdzies ok 100kg i jak skoczył to mu nie dobiło, a potrafi porządnie przypier............ i nic, według mnie ten amor by był dobry, chyba że ci "PRO" doradzą cos innego, to wtedy ty kombinuj myslę że pomogłem
Korol Napisano 27 Lutego 2010 Autor Napisano 27 Lutego 2010 jest regulacja twardości i blokada skoku i pod spodem regulacja jak by odbicia, Regulacja twardości ? Z tego, co wyczytałem to w wersji U-turn jest zmiana skoku (czyli u-turn), lokada i regulacja tłumienia odbicia. Dobrze, że nie dobija i jest mocny, bo tak jak napisałem, lubię czasem sobie skoczyć (mam w okolicy trasę Downhillową i często tam z kumplami jeździmy. Oczywiście omijając największe obiekty ;D ) Że nie będzie za miękki to już wiem, ale czy nie będzie za twardy? Nie chodzi mi o to, żeby mi każdą kostkę brukową wyłapywał, ale, żeby jednak działał. Dotychczas miałem starego Judy u-turn z 2004 roku i działał tępo. No ale czego więcej można oczekiwać po takim sprzęcie? A, właśnie, nie wiecie, czy twardości standardowo dodawanych sprężyn u Rock Shoxa są takie same ?
motor34xc Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 sorry sorry ja mam "Rock Shox TORA 302 Coil, skok 100mm, zdalna blokada (Poploc)" nie regulowany skok ale i tak spisuje sie świetnie, ja też jeżdze na trasy DH i stunt tego typu jazda i jest spoko na tym amorku tak jak mówiłem wcześnie ale pomyliłem nazwy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.