jacky29 Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Witam, chciałbym sobie zakupić kask... ale mam pytanko, czy do MTB kask musi być taki podłużny z daszkiem, (bo tu: http://www.cyklotur.com/kaski_i_ochraniacze_kaski_MTB,0.html w kategorii MTB sa tylko takie) czy można sobie kupić orzecha lub taki full face ? Ewentualnie taki podobny do hełmu niemieckiego z II WW.. Czy w ogole do MTB nie zakupywać kasku... Pozdrawiam
arroyo Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Kask na pewno się przyda, z tym że jaki to zależy od tego jak jeździsz. Orzech i fullface są lepsze do sportów ekstremalnych, natomiast typowy kask na mtb i szosę ze względu na wentylację będzie lepszy jeśli chcesz komfortowo połykać kilometry.
bts Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Zależy co rozumiesz przez MTB. Jeśli rozumiesz przez to "downhill", to fullface możesz sobie kupić. Ale jeśli chcesz się chociaż trochę pościgać albo "połykać kilometry" jak kolega wyżej napisał, to fullface albo orzech odpada zdecydowanie... głowa Ci się zagotuje.
jacky29 Napisano 27 Lutego 2010 Autor Napisano 27 Lutego 2010 Co rozumiem przez MTB, górki, lasy, zjazdy, piach Dużo nierowności do tego, no nie wykluczam asfaltu
Fludi Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Dokładnie tak jak piszą koledzy, ale możesz jak do MTB zrezygnować z typowego kasku z daszkiem na rzecz, szosowego. Edit, bo nie widziałem jednej odpowiedzi. To fullface czy orzech stanowczo odpada, tylko kask z dziurkami. Jak będziesz kupował zainwestuj w kask z siateczką, nie będą Cię drażnić muszki i inne owady wpadające do środka
jacky29 Napisano 27 Lutego 2010 Autor Napisano 27 Lutego 2010 Dzieki bardzo U mnie w rowerowym mają jakiś fajny Authora w kolorze takiego zielonego moro. Koszt koło 400 ale taki jak mówicie, siateczka, dziurki a dla mnie jeszcze plus bo nie wyglada dziwnie
c1ach Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 400 zł to coś drogo jak za kask Authora Za tą kasę można już kupić bardzo dobry kask lepszej marki, bardziej obytej w temacie.
Fludi Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Strasznie drogo jak na Author'a... Za taką kasę to kup sobie lepiem MET Kaos, chociaż on bez siateczki jest, ale to się da przeżyć, stosując chustę na głowę. http://velo.pl/www/szukaj/?k=37&id=2569
jacky29 Napisano 28 Lutego 2010 Autor Napisano 28 Lutego 2010 Ten Kaos wypasiony Musze wtedy poszperać Dzieki
Swisstack Napisano 28 Lutego 2010 Napisano 28 Lutego 2010 No właśnie chciałbym się podpiąć do tematu. Czy kaski do XC są w jakikolwiek sposób mnie wytrzymałe niż orzeszki? bo jeżdżę różnie, a jeśli chodzi o wypadek na ulicy z samochodem np. to zagrożenie życia/zdrowia niezależnie od sposobu jazdy jest podobne. Ja najchętniej kupiłbym sobie jakiegoś orzeszka, ale że głównie "połykam kilometry" to wentylacja by się przydała, a że zależy mi na bezpieczeństwie to pojawia się pytanie: czy kaski XC są osłabione jakoś przez wentylację? Pozdrawiam
arroyo Napisano 28 Lutego 2010 Napisano 28 Lutego 2010 Taki kask musi przejść testy przed wprowadzeniem do sprzedaży, z powodu wentylacji może być mniej wytrzymały, ale konstrukcyjnie wciąż będzie amortyzował wstrząsy i w najgorszym wypadku złamie się chroniąc głowę (powiedzmy że kask posiada swoją "strefę zgniotu" zupełnie jak auta i w ten sposób chroni głowę).
Fludi Napisano 28 Lutego 2010 Napisano 28 Lutego 2010 Kask MTB w porównaniu do orzeszka jest tak wizualnie wyższy bo raz, że musi być troszkę przestrzeni pomiędzy nim, a głowa. A dwa skorupa wydaje się być grubsza niż taka w orzeszku. Także wytrzymałość powinna być teoretycznie identyczna mimo otworów. No chyba, że mówimy o "oszukać przeznaczenie" i masz takiego farta, że upadasz na akurat wystający pręt stalowy, który przypadkiem idealnie wpasowuje się w otwór wentylacyjny
IVANVII Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 jacky 29 pyta o kaski i pisze cyt. Ewentualnie taki podobny do hełmu niemieckiego z II WW ... Ich użytkownicy przegrali wojnę więc kaski musiały być do dupy !
Lexio Napisano 15 Marca 2010 Napisano 15 Marca 2010 Witam dopnę się do tematu i zapytam jaki kask do 300 zł a czym mniej tym lepiej oczywiście do MTB zastanawiałem się nad jakimś z SCOTTA około 350 zł wart tej ceny ? proszę o konkretne propozycje, ewentualnie o polecenie jakiegoś kasku pozdrawiam
Ponczyslaw Napisano 15 Marca 2010 Napisano 15 Marca 2010 Kasków rożnych rodzajów jest pełno scott mimo tego jest dobra marką ale widziałem kaski które szły do reklamacji np z powodu odpryskującego lakieru kask który kosztuje w/g mnie 350zł nie powinien mieć takich wad ostatnio zaobserwowałem ciekawe kaski marki alpina eyewear and helmets sa w miarę atrakcyjnej cenie i jest dystrybutor w Polsce są tez kaski bardziej popularne w Polsce jak Giro czy Met pełno ich na allegro i w innych sklepach.
Lexio Napisano 15 Marca 2010 Napisano 15 Marca 2010 no tak allegro przejrzałem cale prawie ale interesuje mnie kask cena = jakość mniej więcej wiem co jest na allegro, bardziej mnie interesuje opinie, propozycje co lepsze kaski z siateczka czy kask + chusta??
RadekSki Napisano 15 Marca 2010 Napisano 15 Marca 2010 Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania znajdziesz w temacie: http://www.forumrowerowe.org/topic/6476-kask-po-co-to-komu-jaki-wybraae-za-ile/ Ja jako użytkownik mogę polecić kaski Northtec co zresztą w powyższym temacie robiłem juz. Świetny stosunek ceny do jakości.
Fludi Napisano 15 Marca 2010 Napisano 15 Marca 2010 Kasków z siateczką jest mniejsza ilość, czasami też ich cena powala... Jak masz do wydania aż 350zł na kask, to dobrym wyborem powinien być MET Kaos, który już powinieneś w okolicach tej kwoty dostać, chociaż jest bez siateczki.
ilicz Napisano 16 Marca 2010 Napisano 16 Marca 2010 tu masz wyprzedaż: http://velo.pl/www/wyprzedaz/?m=9&id=1534
Mod Team Odi Napisano 16 Marca 2010 Mod Team Napisano 16 Marca 2010 Koniec OT. Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania znajdziesz w temacie: http://www.forumrowe...wybraae-za-ile/ Ja jako użytkownik mogę polecić kaski Northtec co zresztą w powyższym temacie robiłem juz. Świetny stosunek ceny do jakości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.