leszekszop Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Kupiłem lekko za krótką sztycę amoeba borla 350mm, jarzemko na dwie śruby. Jak się zniszczy to trudno, ale nie chciałbym popsuć ramy. Kross w instrukcji zaleca min. insert 6,5cm a to jest z 1,5cm powyżej dolnego spawu górnej rury czyli trochę mało. Tu na forum czytałem ciekawy temat, który brzmiał mniej więcej obliczanie wytrzymałości elementów w rowerze. W związku z tym moje pytanie to czy wysuwając sztycę nad znak ostrzegawczy zmienia się coś poza zwiększeniem ramienia działającej siły od siodełka? Dodam że ważę w porywach 64kg. Chętnie wysłucham sugestii i waszych doświadczeń- może ktoś połamał, zepsuł i nauczę się na jego błędach.
Mephistofeles Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Po prostu wysuwając sztycę ponad górną rurę pozbawiasz ją oparcia, i łatwo można wtedy złamać komin.
mucios92 Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Ja jeździłem na za bardzo wysuniętej sztycy i nadłamałem komin, teraz mam sztyce 400 i jest okej jak na razie mam nadzieje, że nie pęknie do reszty
leszekszop Napisano 26 Lutego 2010 Autor Napisano 26 Lutego 2010 A mógłbyś powiedzieć przy jakim insercie mniej więcej uszkodziłeś ramę?
mucios92 Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Postaram sie napisać wieczorem co i jak, musze znaleźć poprzednią sztyce .
Sancho Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Moja sztyca jest wysunięta około 15mm powyżej minimalnego oznaczenia. Nie wiem czy mam szukać nowej sztycy czy te 15mm to jeszcze dopuszczalny margines?
afly Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 http://picasaweb.google.pl/cornet.ac/PizneAMiRamaWKrossIe# -może jednak nie warto wysuwać zabardzo.
mucios92 Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 http://picasaweb.google.pl/cornet.ac/PizneAMiRamaWKrossIe# -może jednak nie warto wysuwać zabardzo. Mam nadzieje, że u mnie nie stanie się tak samo jak na zdjediach podanych przez ciebie.
Sancho Napisano 28 Lutego 2010 Napisano 28 Lutego 2010 @mucios92, udało się znaleźć poprzednią sztycę? Ciekawi minie o ile wysunąłeś sztycę, że spowodowało to pęknięcie komina.
Mod Team Odi Napisano 28 Lutego 2010 Mod Team Napisano 28 Lutego 2010 Co kto lubi. Ja osobiście wolałbym wydać kilkadziesiąt złotych na nową sztycę niż potem pluć sobie w brodę, że z własnej głupoty uszkodziłem ramę.
mucios92 Napisano 28 Lutego 2010 Napisano 28 Lutego 2010 @mucios92, udało się znaleźć poprzednią sztycę? Ciekawi minie o ile wysunąłeś sztycę, że spowodowało to pęknięcie komina. Jutro postaram się napisać co i jak.
leszekszop Napisano 3 Marca 2010 Autor Napisano 3 Marca 2010 Co kto lubi. Ja osobiście wolałbym wydać kilkadziesiąt złotych na nową sztycę niż potem pluć sobie w brodę, że z własnej głupoty uszkodziłem ramę. Z drugiej strony w zamieszczonym fotostory koszt spawania to 30 złotych a za tyle dobrej sztycy się nie kupi. Póki co jeżdżę 1cm nad znakiem i jest okej. Czyli kross zaleca 6,5; amoeba 8,5 a ja śmigam na 7,5. W związku z tematem preferujecie zupełny wyprost nogi w dolnym położeniu korby czy jednak lekkie ugięcie?
Mod Team Odi Napisano 3 Marca 2010 Mod Team Napisano 3 Marca 2010 Czyli uważasz, że lepiej mieć pospawaną ramę niż jeździć z tanią sztycą? Dla mnie jednak rozsądniejsza byłaby druga opcja.
pawel1315 Napisano 3 Marca 2010 Napisano 3 Marca 2010 W związku z tematem preferujecie zupełny wyprost nogi w dolnym położeniu korby czy jednak lekkie ugięcie? Noga musi być lekko zgięta.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.