Skocz do zawartości

[sztyca] minimalny insert w ramie kross level

leszekszop

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem lekko za krótką sztycę amoeba borla 350mm, jarzemko na dwie śruby. Jak się zniszczy to trudno, ale nie chciałbym popsuć ramy. Kross w instrukcji zaleca min. insert 6,5cm a to jest z 1,5cm powyżej dolnego spawu górnej rury czyli trochę mało. Tu na forum czytałem ciekawy temat, który brzmiał mniej więcej obliczanie wytrzymałości elementów w rowerze. W związku z tym moje pytanie to czy wysuwając sztycę nad znak ostrzegawczy zmienia się coś poza zwiększeniem ramienia działającej siły od siodełka? Dodam że ważę w porywach 64kg. Chętnie wysłucham sugestii i waszych doświadczeń- może ktoś połamał, zepsuł i nauczę się na jego błędach.

Napisano

Ja jeździłem na za bardzo wysuniętej sztycy i nadłamałem komin, teraz mam sztyce 400 i jest okej jak na razie :) mam nadzieje, że nie pęknie do reszty :)

Napisano

Moja sztyca jest wysunięta około 15mm powyżej minimalnego oznaczenia. Nie wiem czy mam szukać nowej sztycy czy te 15mm to jeszcze dopuszczalny margines?

Napisano

@mucios92, udało się znaleźć poprzednią sztycę? Ciekawi minie o ile wysunąłeś sztycę, że spowodowało to pęknięcie komina.

• Mod Team
Napisano

Co kto lubi. Ja osobiście wolałbym wydać kilkadziesiąt złotych na nową sztycę niż potem pluć sobie w brodę, że z własnej głupoty uszkodziłem ramę.

Napisano

@mucios92, udało się znaleźć poprzednią sztycę? Ciekawi minie o ile wysunąłeś sztycę, że spowodowało to pęknięcie komina.

Jutro postaram się napisać co i jak.

Napisano
Co kto lubi. Ja osobiście wolałbym wydać kilkadziesiąt złotych na nową sztycę niż potem pluć sobie w brodę, że z własnej głupoty uszkodziłem ramę.

Z drugiej strony w zamieszczonym fotostory koszt spawania to 30 złotych a za tyle dobrej sztycy się nie kupi. Póki co jeżdżę 1cm nad znakiem i jest okej. Czyli kross zaleca 6,5; amoeba 8,5 a ja śmigam na 7,5. W związku z tematem preferujecie zupełny wyprost nogi w dolnym położeniu korby czy jednak lekkie ugięcie?

• Mod Team
Napisano

Czyli uważasz, że lepiej mieć pospawaną ramę niż jeździć z tanią sztycą?:blink: Dla mnie jednak rozsądniejsza byłaby druga opcja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...