Skocz do zawartości

[GPS w telefonie] darmowy czy płatny?

Biiker

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, a dlaczego miałbyś płacić za odbieranie ogólnodostępnego sygnału?

Ale jest coś takiego jak Assisted GPS, gdzie telefon łączy się przez GPRS z bazą satelitów, dzięki czemu szybciej znajduje ich położenie. Można to wyłączyć w opcjach telefonu, oczywiście zależy od producenta/modelu.

Użytkuję Nokię z Ovi i trzeba zapłacić jedynie za pobranie map (przeszło 200MB). A że łączę się przez hotspota w domu, to nie płaciłem nic. Samo wyznaczanie pozycji na podstawie ogólnodostępnego sygnału tak jak kolega pisał jest darmowe.

Już wszystko wiem. Dzisiaj byłem w salonie play'a i się pytałem odnośnie tego Gps'a i powiedział mi że te wszystkie normalne gpsy w tych teraz telefonach są płatne ale jak ma A-GPS to wgrywasz mapy i gitara, za free.

Spoko tylko że takie telefony to trochę kosztują z tym A-GPS np taki SE Aino co go dzisiaj widziałem.

E, a ty Zindentyfikoway jaki masz telefon że masz tego A-GPS'a?

powiedział mi że te wszystkie normalne gpsy w tych teraz telefonach są płatne ale jak ma A-GPS to wgrywasz mapy i gitara, za free.

Ale co ma jedno do drugiego?

Tak jak powyżej przedrostek A w A-GPS oznacza assisted - komórka łączy się z normalną siecią w celu szybszego znalezienia sygnału. U mnie nie przekracza to 5-10kb, także są to grosze.

Teraz praktycznie każdy telefon, który ma GPS ma jednocześnie A-GPS, starsze modele go nie miały i było trzeba niekiedy czekać do 20min na fixa.

Mapy to zupełnie inna bajka zupełnie nie związana z pozycjonowaniem, nie orientuję się w programach na zwykłe telefony ale na Symbiana bez problemu dostaniesz całkowicie darmowy program do obsługi nawigacji bez względu na to, czy telefon ma GPS czy A-GPS...

Najtańszy sensowny telefon to w tej chwili 6110 Navigator - za 300zł kupisz używkę...

Osobiście mam E71 + Ovi maps + Sportstracker i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba.

• Mod Team

Już wszystko wiem. Dzisiaj byłem w salonie play'a i się pytałem odnośnie tego Gps'a i powiedział mi że te wszystkie normalne gpsy w tych teraz telefonach są płatne ale jak ma A-GPS to wgrywasz mapy i gitara, za free.

Spoko tylko że takie telefony to trochę kosztują z tym A-GPS np taki SE Aino co go dzisiaj widziałem.

E, a ty Zindentyfikoway jaki masz telefon że masz tego A-GPS'a?

Transmisja też kosztuje a z tego co się orientuje to a-gps to wsparcie gps przez sieć czyli cały czas operator kasuje. Nokia daje darmowe mapy które można wgrać z kompa więc nic nie płacisz operatorowi. Mam wrażenie że koleś z salonu się myli. Gps w telefonie działa jak każde tego typu urządzenie bez konieczności łączenia się z siecią komórkową.

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

AGPS jest tylko wsparciem dla odbiornika GPS zamontowanego w telefonie, jeżeli GPS straci sygnał wtedy pozycja ustalana jest w oparciu o AGPS co związane jest z dodatkowymi kosztami :) Po wyłączeniu opcji wspomagania, telefon może mieć problemy ze złapaniem sygnału z satelity, co według mnie dużym problemem nie jest wystarczy włączyć GPS parę minut przed wyjściem z domu. Jeśli chodzi o aktualizacje map to AGPS nie ma z tym nic wspólnego. Jeśli producent nie życzy sobie opłaty za aktualizacje map to wystarczy połączyć się z internetem przez WI-FI i za całą operacje nie zapłacimy nic :wallbash:

• 11 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...