Biiker Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 E... to prawda że GPS w komórce jest płatny bo mi kolega ostatnio coś mówił że jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mephistofeles Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Nie, a dlaczego miałbyś płacić za odbieranie ogólnodostępnego sygnału? Ale jest coś takiego jak Assisted GPS, gdzie telefon łączy się przez GPRS z bazą satelitów, dzięki czemu szybciej znajduje ich położenie. Można to wyłączyć w opcjach telefonu, oczywiście zależy od producenta/modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biiker Napisano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 ########### że ma płatny i płaci tam 2zł czy jakoś tak. Może on niema jakoś map wgranych i dlatego płaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Użytkuję Nokię z Ovi i trzeba zapłacić jedynie za pobranie map (przeszło 200MB). A że łączę się przez hotspota w domu, to nie płaciłem nic. Samo wyznaczanie pozycji na podstawie ogólnodostępnego sygnału tak jak kolega pisał jest darmowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XTRbiker Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Niektóre nawigacje tzn programy do navi, sciagaja mapy z neta a dokladniej te fragmenty ktore sa w danej chwili potrzebne, odbiornik pozwala tylko ustalic pozycje. Najlepiej symbian + np Garmin mobile badz Win Mobile + tez jakas mapka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polon Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Za samego GPSa się nie płaci, tylko za pobierane mapki z netu (operatorowi). Jeżeli telefon nie ma żadnego systemu to dobry jest też TrekBuddy, ale trzeba się trochę pomęczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Koledzy jak to wkońcu jest? Posiadam LG GT500 i jeśli wyłączę Assisted GPS (A-GPS) to mogę pedałować z GPS za free? ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biiker Napisano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Już wszystko wiem. Dzisiaj byłem w salonie play'a i się pytałem odnośnie tego Gps'a i powiedział mi że te wszystkie normalne gpsy w tych teraz telefonach są płatne ale jak ma A-GPS to wgrywasz mapy i gitara, za free. Spoko tylko że takie telefony to trochę kosztują z tym A-GPS np taki SE Aino co go dzisiaj widziałem. E, a ty Zindentyfikoway jaki masz telefon że masz tego A-GPS'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 powiedział mi że te wszystkie normalne gpsy w tych teraz telefonach są płatne ale jak ma A-GPS to wgrywasz mapy i gitara, za free. Ale co ma jedno do drugiego? Tak jak powyżej przedrostek A w A-GPS oznacza assisted - komórka łączy się z normalną siecią w celu szybszego znalezienia sygnału. U mnie nie przekracza to 5-10kb, także są to grosze. Teraz praktycznie każdy telefon, który ma GPS ma jednocześnie A-GPS, starsze modele go nie miały i było trzeba niekiedy czekać do 20min na fixa. Mapy to zupełnie inna bajka zupełnie nie związana z pozycjonowaniem, nie orientuję się w programach na zwykłe telefony ale na Symbiana bez problemu dostaniesz całkowicie darmowy program do obsługi nawigacji bez względu na to, czy telefon ma GPS czy A-GPS... Najtańszy sensowny telefon to w tej chwili 6110 Navigator - za 300zł kupisz używkę... Osobiście mam E71 + Ovi maps + Sportstracker i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Już wszystko wiem. Dzisiaj byłem w salonie play'a i się pytałem odnośnie tego Gps'a i powiedział mi że te wszystkie normalne gpsy w tych teraz telefonach są płatne ale jak ma A-GPS to wgrywasz mapy i gitara, za free. Spoko tylko że takie telefony to trochę kosztują z tym A-GPS np taki SE Aino co go dzisiaj widziałem. E, a ty Zindentyfikoway jaki masz telefon że masz tego A-GPS'a? Transmisja też kosztuje a z tego co się orientuje to a-gps to wsparcie gps przez sieć czyli cały czas operator kasuje. Nokia daje darmowe mapy które można wgrać z kompa więc nic nie płacisz operatorowi. Mam wrażenie że koleś z salonu się myli. Gps w telefonie działa jak każde tego typu urządzenie bez konieczności łączenia się z siecią komórkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 mam smartphona samsung i-780 navi (seryjnie wgrana automapa) i nie płacę nic za działanie nawigacji. Chyba, że włączę XTRA to trochę zaczyna sianka lecieć ale nie korzystałem więc nie wiem dokładnie ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 E, a ty Zindentyfikoway jaki masz telefon że masz tego A-GPS'a? LG GT500 Czyli mogę korzystać z GPS-a za free? Jedynie za co mogę zapłacić to A-GPS i ściąganie aktualizacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssszakalll Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Jeśli ktoś ma telefon SIMteligent z Orange czyli że ma w telefonie Navifon to niech go nie aktywuje! Zdziera kasę za abonament. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marceliusz00 Napisano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Jeśli ktoś ma telefon SIMteligent z Orange czyli że ma w telefonie Navifon to niech go nie aktywuje! Zdziera kasę za abonament. mam Telefon Samsung S7350i czy gps bede mam darmowy??;] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bani Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 AGPS jest tylko wsparciem dla odbiornika GPS zamontowanego w telefonie, jeżeli GPS straci sygnał wtedy pozycja ustalana jest w oparciu o AGPS co związane jest z dodatkowymi kosztami Po wyłączeniu opcji wspomagania, telefon może mieć problemy ze złapaniem sygnału z satelity, co według mnie dużym problemem nie jest wystarczy włączyć GPS parę minut przed wyjściem z domu. Jeśli chodzi o aktualizacje map to AGPS nie ma z tym nic wspólnego. Jeśli producent nie życzy sobie opłaty za aktualizacje map to wystarczy połączyć się z internetem przez WI-FI i za całą operacje nie zapłacimy nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapek67 Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 szczerze to nigdy się nad tym nie zastanawiałem, kurde moze czas zacząc ,w sumie mało używam gps ale to chyba jest płatne jednorazowo z połączeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.