Gość Inieto Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Wiem, że takich tematów jest pełno ale postaram się być precyzyjny. Chcę zwiększyć swoją aktywność. Wiele lat nie jeździłem na rowerze. Czyli jestem nowicjuszem. Kwota jaką mogę przeznaczyć na rower to max 900zł (i tak zakup na raty, dlatego używane odpadają). Moje wymiary waga - 100kg wzrost 1,90 cm. Przeznaczenie: pn-pt - po mieście do pracy itp. sob-niedz: wyjazd w teren: parki, las, drogi polne itd. Moje pytania: 1. Czy Kross Hexagon v3 to dobry wybór z takim osprzętem (przy założeniu że jestem nowicjuszem)? 2. Jakie inne propozycje w tej cenie moglibyście polecić? 3. Jaki sklep rowerowy w Poznaniu polecicie, gdzie mógłbym zakupić na raty rower w tym przedziale cenowym? Z góry dziękuje za odp.
kamfan Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 w tej cenie jedynie hexagony v3 lub v4 tu masz v4 na raty w atrakcyjnej cenie - http://www.allegro.pl/item936853006_nowy_kross_hexagon_v4_jablonna_ndm.html nie wiem jakie "wyboiste" masz te drogi i laski ale jak są w miarę ubite to może lepiej pomyśleć na jakimś rowerem crossowym zamiast górskim, dużo wygodniej się na nim jeździ (zarówno jeżeli chodzi o pozycję jak i o miejsce jeżdzenia - miasto)
inieto Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Witam ponownie już jako zarejestrowany użytkownik :-) Kamfan, dziękuje za odpowiedź. Chociaż "w teren" mam czas żeby wybierać się tylko w weekendy będą to raczej intensywne wyjazdy. Chciałbym mieć komfort, że pojadę rowerem po drodze wyboistej dlatego nastawiłem się na górski (mtb). znalazłem na allegro taką ofertę: Hexagon v6 Mam obiekcje do zakupu przez Allegro, ale sprzedawca raczej jest pewny...jedynie chciałbym się "przymierzyć" do roweru..ale może rozwiązaniem jest przymierzenie się do takiego modelu w sklepie w Poznaniu. W końcu ten sam model wszędzie chyba jest jednakowy. Zupełnie nie znam się na osprzęcie czy ten osprzęt w tym modelu z allegro jest dobry - głównie chodzi mi o amortyzatory (widły?)? Z drugiej strony jako początkujący chyba nie potrzebuje jakiegoś super osprzętu... Czy znacie jeszcze jakieś modele gdzie nie przepłaca się za firmę? Czy np polski Unibike jest wart uwagi? Czy wszystko po prostu zależy od osprzętu (na którym się nie znam :/)
Mod Team michuuu Napisano 27 Lutego 2010 Mod Team Napisano 27 Lutego 2010 Biorąc pod uwagę skromny budżet przeznaczony na rower należałoby się śpieszyć.Znikają powoli ubiegłoroczne modele a nowe jakby ociupinkę droższe, no i zbliża się również sezon komunijny który również podnosi ceny nie tylko na sprzęt dla komunistów. Może za kamfanem zasugeruję jakiegoś crossa albo nawet trekinga.
kamfan Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 A więc po kolei;) 1.) przymiarka w sklepie w okolicy jest obowiązkowa najlepiej jakby byłby to jakikolwiek hexagon (model nie ważny bo ramy te same) 2.) co do zakupów na Allegro bym się nie obawiał w tym, że warto wziąć przesyłkę kurierem (nigdy nie Pocztą Polską, bo oni o NIC nie dbają!!!) i poprosić sprzedawcę o dobre zabezpieczenie roweru, przez Allegro opłaca się kupować, bo można trafić na okazję a ubezpieczenie zakupów jest do 10 tys. (patrz program ochrony kupującego) 3.) odnośnie osprzętu, nie mam czasu żeby dokładnie porównywać różnice pomiędzy wszystkimi hexagonami, ale wydaje się że cena roweru jest adekwatna do osprzętu a może nawet okazyjna;) (amortyzatora w tej cenie lepszego niż xcr nie dostaniesz - a roweru z xcm nie bierz bo to już jest całkiem pseudoamortyzator; tylna przerzutka też w miarę ok bo acera; szkoda tylko że ma mechaniczne hamulce tarczowe lepiej byłoby jakby dali jakieś dobre V a różnice włożyli w manetki) 4.) a ogólnie ja bym dolożył jakieś 3-4 stówki i bym się rozglądał za jakimś levelem krossa - w tym, że wiem, że jak się nie ma kasy to się jej po prostu nie ma... ale rower to zakup na lata a jak ktoś mądrze kiedyś powiedział "biednych nie stać na tanie rzeczy" 5.) ja osobiście w tym przedziale cenowym za niczym innym niż kross bym się nie rozglądał aaa i witamy na naszym forum;)
afly Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Rozważ poważnie tego Hexagona V6 - lepszego roweru z takim osprzętem nie dostaniesz, a i hamulce są dobre jeżeli poświeci się im czas na regulację - nie są to pseudo hamulce jak niektórym się wydaje
inieto Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 Dzięki za odpowiedzi, Wiem ze zawsze lepiej byłoby dołożyć te parę stów i kupić lepszą ramę lepszy osprzęt...ale ja naprawdę nie jestem w stanie wygospodarować większej kasy ..;/ Pocieszam się tym ze to będzie mój pierwszy rower i że od czegoś trzeba zacząć (poprzedni Girardengo (!), dostałem w prezencie jako nastolatek) Albo mi się wydaje albo w tym przedziale cenowym crossy są znacznie gorsze osprzętowo niż ten hexagon v6. W ogóle nie mogłem znaleźć żadnego crossa poniżej 1000zł (który miałby amortyzator). Czyli wystrzegać się amortyzatora klasy xcm (dzięki!) A co z tymi hamulcami nie tak ?, w sumie to chyba wolałbym zwykłe...ale skłądanie roweru przy kwocie 900zł jak podejżewam nie ma sensu. Jeszcze raz dzięki za info!
kamfan Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 nie klasy tylko modelu xcm;) , bo za te pieniądze klasa amortyzatorów jest co tu dużo mówić po prostu niska tyle, że z moich osobistych doświadczeń wynika, że xcr przynajmniej się ugina:P a xcm to już całkiem atrapa amortyzatora co do tarczówek to z nimi nic nie jest źle, chodzi tylko o to że one są mechaniczne więc mają siłę hamowania taką jak zwykłe v-brakei, ale za to są droższe i cięższe... więc jak nie ma modelu z v-kami to bierz ten z tarczówkami a jeżeli chcesz jeździć po drogach np. z luźnymi kamykami i żwirem to bierz mtb - to jednak jest najbardziej uniwersalny rower
inieto Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 a co sądzicie o rowerach firmy GT? Ktoś mi podpowiedział, że to masywne rowery a przy mojej wadze kross może sobie nie poradzić (trochę nie chce mi się wierzyć, w końcu nie zamierzam skakać na tym rowerze, chciałbym po prostu żeby dało rade nim jechać po różnym terenie). Reasumując, Niestety budżetu nie podwyższymy max to 1000zł i nie da rady więcej. Mam jeszcze prośbę powiedzcie proszę czy te modele różnią się bardzo osprzętem między sobą i czy ten za 999zł jest rzeczywiście lepszy? [959zł] http://www.allegro.pl/item933837441.html [999zł] http://www.allegro.pl/item930563805.html
afly Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Z tym Krossem V6 moze być racja, ważę 84kg i rama nie ma jak dla mnie wystarczającej sztywności (oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia), jeżeli chcesz Krossa z dobrą ramą to modele Hexagon od roku 2009 są wyposażone w ramę z wcześniejszych Leveli która jest sztywniejsza, np. Hexagon V4 2009, nie spojrzałem wczesniej na twoją wagę, przyznaję, i XCR odpada w 100%, ten amorek jest "zawiotki", xcm będzie działał jak katapulta, tutaj bardzo poważnie rozważyłbym dołożenie trochę kasy i Kross Level A2 2007/2008 z Dartem na pokładzie (zalecany dla osób 80kg+, a xcr od 60kg+ ) 1. http://www.allegro.pl/item933674236_kross_level_a2_21_bialy_czarny_wyslka_w_wa.html 2. http://www.allegro.pl/item933667666_kross_level_a2_21_czerwony_czarny_wyslka_w_wa.html -dostajesz dobrą ramę, lepsze rozwiązanie tylnego koła, tzn piasta z mocowaniem pod kasetę a nie wolnobieg i w twoim przypadku to jest konieczne, oraz amortyzator który pod Tobą będzie działał lepiej niż xcr a na pewno xcm.
inieto Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Kurczę :/ naprawdę nie dysponuję większą kasą 1000zł to max... (a zależy mi żeby kupić rower teraz - obawiam się ze za miesiąc będą już droższe...) to może trzeba poszukać w innych markach, co z ta firmą GT czy to dobra firma? Czy ten rower wart jest swojej ceny z tym osprzętem i przede wszystkim czy ten amortyzator da rade udźwignąć moje 100kg. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_ROWER+AGGRESSOR.html?PT=53145918&PZTA=8&HNT=T&PD=53010485&WSZDZ=T Jakich firm oferty przeglądać? UNIBIKE? Albo na jaki osprzęt patrzyć, jeśli amortyzator XCR jest za "słaby" na moje 100kg to jakich szukać? (tego osprzętu jest tyle modeli że nie łapie się jako początkujący (nawet instruktaż na stronie wrower.pl mi nie pomógł...ogarnąć osprzętu) p.s. Ten hexagon v6 z allegro za 959zł jest zdaje się z 2009 roku, czy mam rozumieć ze ramy z 2009 roku dałyby radę?.
afly Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Nie było Hexagona V6 2009, był 2007/2008 i teraz 2010- który nie jest warty uwagi. Spróbuj tego levela A2 2007/2008, może uda Ci sie dozbierac, bo to jest jak gdyby minimum dla Ciebie dobrego roweru, w GT tym co podałes jest wolnobieg, lepiej byłoby wziąsc Hexagona V4 2009
inieto Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Co to jest wolnobieg? Czyli rama hexagona v4 z 2009 jest dużo lepsza od v6 z 2010? Czy w ogóle ramy Krossa są za miekkie jak na moje 100kg? Bo już nie wiem czy mam się oglądać za modelem z innej marki GT np... Niestety nie mam skąd dozbierać na level.../
afly Napisano 2 Marca 2010 Napisano 2 Marca 2010 Co to jest wolnobieg? Czyli rama hexagona v4 z 2009 jest dużo lepsza od v6 z 2010? Ramy sa te same, tzn Hexagony 2009/2010 są wyposażone w te same ramki, czy nie bedą zawiotkie, na pewno są lepsze od tych modeli z 2007/2008, ale myśle że dadzą radę, ponieważ rowery na tych ramkach były polecane takim bikerom jak Ty . Kaseta wraz z piastą: http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/img/kaseta.jpg Wolnobieg: http://www.probikes.pl/img/itm/big/851.jpg Piasta pod wolnobieg: http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/img/wolnobieg.jpg Kaseta jest lepszy rozwiązaniem, trwalszym.
Pytanie
Gość Inieto
Wiem, że takich tematów jest pełno ale postaram się być precyzyjny.
Chcę zwiększyć swoją aktywność. Wiele lat nie jeździłem na rowerze. Czyli jestem nowicjuszem.
Kwota jaką mogę przeznaczyć na rower to max 900zł (i tak zakup na raty, dlatego używane odpadają).
Moje wymiary waga - 100kg wzrost 1,90 cm.
Przeznaczenie: pn-pt - po mieście do pracy itp.
sob-niedz: wyjazd w teren: parki, las, drogi polne itd.
Moje pytania:
1. Czy Kross Hexagon v3 to dobry wybór z takim osprzętem (przy założeniu że jestem nowicjuszem)?
2. Jakie inne propozycje w tej cenie moglibyście polecić?
3. Jaki sklep rowerowy w Poznaniu polecicie, gdzie mógłbym zakupić na raty rower w tym przedziale cenowym?
Z góry dziękuje za odp.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.