Skocz do zawartości

[rower] Cube Acid vs Kross A8

Banan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pozwólcie że uchylę rąbka tajemnicy odnośnie nowych rowerów

Otóż to że polskie nie musi wcale oznaczać że dobre ;(

Wy oceniacie rower już złożony i gotowy do jazdy a prawda jest taka, że kiedyś miałem na sklepie kilkanaście Krossów z czego kilka sprzedaliśmy a resztę odesłaliśmy do producenta bo po prostu nie chcieliśmy sobie zepsuć dobrej renomy firmy.

Podczas gdy markowe rowery typu np. KTM, Cube, po wyjęciu z pudła są gotowe do jazdy w ciągu 15-20 minut to o Krossie tego nie można powiedzieć ;/

Koła bez zachowania symetrii, krzywe, części nieposkręcane, przerzuty do regulacji, a już nie wspomnę o krzywo wspawanych tylnych widelcach po prostu koszmar.

takie rowery by przygotować do jazdy trzeba było spędzić ponad godzinę ;/

Często też mój serwis odwiedzają osoby którym np. odpadła lewa korba

Podsumowując może i Cube'y mają słabszy osprzęt, ale z pewnością są solidniej wykonane

Aha to że mam Cubusia nie oznacza że polecam tylko tą markę, bo są inne modele rowerów, zapewne lepsze, może tańsze wystarczy poszukać ;)

Pozdrówki

Napisano
a prawda jest taka, że kiedyś miałem na sklepie kilkanaście Krossów

Miałeś, a teraz nie masz, rowery się zmieniły, więc co wiesz o nowych modelach ?

Napisano

Z polskich Unibiki--> też się czasem mam do czego przyczepić ;) a reszta to Ktm, pojedyńcze sztuki Haro, Meridy

Może i jakość Krossów się poprawiła ale sądząc po ilości tych rowerów w serwisie to mam mieszane uczucia

Napisano

Wiadomo, że każdy bedzie doradzał rowery marki jaką sprzedaje, Kross na pewno zrobił duże postępy a ramy z roczników 09r. są naprawdę bardzo dobrej jakości mimo że troche ciężkawe. Mój kumpel złożył fulla na ramie F7, na którym bedzie się ścigał się w tym sezonie. Sprzęt do niego włożony to po prostu bajka. Gdy ludzie pisali o nim opinie to pisali, że wszystko elegancko super waga itp, tylko że napis na ramie Kross im nie pasuje, a skoro ludzie składają na ramach Krossa rowery do ścigania się to znaczy, że są okej

Napisano

I nie rozmawiamy o modelu F7 tylko o rowerze A8 , i raczej wątpię aby ktoś świadomie wybrał tą ramę jako szkielet to swojego wyścigowego roweru.

Napisano

Ten Leaderfox to czeska firma?? Nic konkretnego nie znalazłem o tej firmie. A rower całkiem przyzwoity się wydaje...

A co do Krossa. To mam mętlik w głowie. W skrócie po Waszych wypowiedziach (i innych które znalazłem w necie) można napisać tak:

1) Ci którzy kiedyś tam sto lat temu mieli do czynienia z Krossami są na nie - bo kiedyś były beznadziejne, opinię sobie wyrobili i już jej nigdy nie zmienią

2) Inni są pozytywnie nastawieni - bo przecież firma idzie do przodu, zmieniły się ramy, osprzęt jest bardzo dobry jak za tą cenę, ogólnie - polecają

Pytanie - czy ktoś miał do czynienia konkretnie z Levelm a8, jacyś znajomi mają, jeżdżą i sobie chwalą? / narzekają?

Bo ciężko samemu stwierdzić którzy z Was mają rację. I w sumie ciągle wydaje mi się, że do moich potrzeb ten rower będzie naprawdę ok, to z drugiej strony nie mam zamiaru potem sobie pluć w brodę - bo mnie przecież ludzie ostrzegali;)

Napisano

1) Ci którzy kiedyś tam sto lat temu mieli do czynienia z Krossami są na nie - bo kiedyś były beznadziejne, opinię sobie wyrobili i już jej nigdy nie zmienią

Ja miałem Krossa (rocznik 2006) i jestem na tak :)

Później zachciało mi się czegoś bardziej renomowanej marki i miałem GT, ani jakością montażu ani wykonania mnie nie powalił (w GT też zdarzały się krzywo pospawane tylne widełki i bieżnia sterów upchnięta nad główką ramy), Kross mimo iż mniej urodziwy i marka mniej renomowana nie był taki zły, a wręcz miło go wspominam, dawał radę po górach, z sakwami, czasem też na długich dystansach i nic mi się jakoś nie rozleciało :thumbsup:

Napisano

dawał radę po górach, z sakwami

Tak:) Weekend w górach, śpiwór w sakwach, piwko w schronisku;)

Co do amortyzatora w Krossie (Tora SL) - dzwoniłem i powiedziano mi, że to olejowy.

Napisano

Olejowy to jest tłumik, sprężyna może być stalowa lub powietrzna.

Co do Krossów 2009 to jest parę na Forum, może zapytaj ich właścicieli ;)

Napisano

Tak:) Weekend w górach, śpiwór w sakwach, piwko w schronisku;)

Piwa nie tykam, bo mi śmierdzi, przez ostatnie parę lat piwo w Polsce się strasznie popsuło jeśli chodzi o walory smakowo-zapachowe, dobrze że wciąż pozostaje mokre. Czasem trafi się coś z regionalnych, małych browarów, ale trudno trafić na coś, co pije się z przyjemnością. Nawet w zielone już zwątpiłem, czasem tylko się skuszę na ciemną Fortunę. A urlopik w górach i z rowerem to piękna sprawa, ta dzika satysfakcja, kiedy po tygodniu zaczynasz czuć wzrost formy i podjazdy przychodzą coraz łatwiej i jeszcze większa, kiedy po powrocie czytasz dramatyczne relacje z podjazdu na Okraj czy Karkonoską, a na Tobie nie robiły one większego wrażenia... Zarąbiście.

A wracając do tematu - seryjnie amortyzator w A8 to wersja Coil, ale znam jedną osobę, która upiera się, że w jej egzemplarzu jest "taki na pompkę" :thumbsup:

Napisano

Może i jakość Krossów się poprawiła ale sądząc po ilości tych rowerów w serwisie to mam mieszane uczucia

Jakość wzrosła, a także ilość tych rowerów na polskim rynku. Krossy to jedne z najczęściej kupowane rowery w Polsce...resztę sam sobie dopowiedz.

Napisano

Niestety.

Tak jak podejrzewałem na mudserwis.com był błąd.

Dziś Kross Level a8 (2009) kosztuje już 3999zł a więc dla mnie odpada temat jego zakupu...

Żałuję, że nie złożyłem zamówienia od razu - ciekawe czy udało by mi się go kupić w kwocie 2999zł (nie wiem czy cena pojawiająca się na stronie internetowej jest obowiązująca w świetle przepisów...). A wolałem nie dzwonić z pytaniem bo podejrzewałem, że od razu zmienią cenę:thumbsup:

Napisano
Czasem trafi się coś z regionalnych, małych browarów

Polecam Ciechana :)

A Tobie Banan proponowałem Rockridera w Decathlonie :) do Bielska daleko nie masz, wrócił byś rowerem.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam po dłuższej nieobecności - czas na przeanalizowanie sytacji zadziałał na moją korzyść :)

Właśnie odebrałem przesyłkę kurierską, a w środku nowiutki Kross Level a8 model na rok 2010r. Cena z przesyłką 3025zł (!)

Ot, przedsezonowa obniżka cen :)

Jedyny minus - brak poploc'a dla amora. Uzgadniałem wcześniej tą sprawę telefonicznie z producentem - na chwilę obecną montują taką wersję amortyzatora, od maja powinny być rock shox'y z nowej dostawy już z poploc'kiem.

Myślę, że w tej cenie nie znalazłbym niczego lepszego... :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

>Właśnie odebrałem przesyłkę kurierską, a w środku nowiutki Kross Level a8 model na rok 2010r. Cena z przesyłką 3025zł (!)

>Ot, przedsezonowa obniżka cen :)

A gdzie taka cena? Szukam i nie mogę takiej wyczaić...

pozdro, jarrypl

Napisano

Jakość wzrosła, a także ilość tych rowerów na polskim rynku. Krossy to jedne z najczęściej kupowane rowery w Polsce...resztę sam sobie dopowiedz.

M.in. dlatego szukałbym czegoś mniej popularnego. Jaka to przyjemność jeździć na czymś, co w większym mieście można spotkać 10x dziennie? Z tego samego względu zamiast kupować Toyotę czy Volkswagena, wolę postawić na Subaru.

Do Polskich wyrobów nie mam zaufania.

Latam na Cube Acid z 2009 i złego słowa powiedzieć nie mogę. Fakt, że na ten rok niektóre elementy wymieniłem, ale raczej to kosmetyczne zmiany. Z rowerem można doradzać tak jak z komputerem - pozostaje tylko pytanie, czy użytkownik końcowy zauważy różnicę pomiędzy np. Deore a XT, tudzież wagą szprych.

Jak sam autor wątku napisał, rower miał być czysto amatorski, więc ja problemu nie widzę.

Napisano
Jaka to przyjemność jeździć na czymś, co w większym mieście można spotkać 10x dziennie?

Po pierwsze kupiłem rower GÓRSKI - a co za tym idzie na pewno mało kto spotka mnie na nim NA MIEŚCIE;)

Pakuję rower do auta i jadę w Beskidy, wysiadam i jadę na szlak. Powrót w odwrotnej kolejności. Nie mam zamiaru męczyć się na tych oponach na asfalcie...:)

A na poważnie to proszę o więcej luzu. Nie ma dla mnie znaczenia kolorystyka roweru ani jego popularność. Chcę dobrego sprzętu w przystępnej cenie i wydaje mi się, że to znalazłem... Oczywiście przekonam się po sezonie i wtedy będę mógł wyciągać jakieś większe wnioski

Mimo wszystko jak napisałem wyżej - w tej cenie taki osprzęt jest raczej nie do zdobycia w innych rowerach.

Ps. info o sklepie gdzie dokonałem zakupu wysyłam na priv - nie chcę znów dostać ostrzeżenia od admina bo nie wiem czy można parać się tutaj reklamą:whistling:

Napisano

Polecam Ciechana :)

Ciężko dostać w okolicy, ale jak będzie okazja - nie omieszkam.

A co do oryginalności: czasami zdarza mi się przejechać przez poznańską Maltę - o wiele łatwiej wypatrzyć tam Cube niż Krossa. Na dobrą sprawę na Krossach widuję tam tylko patrol policji :)

A zakupu gratuluję :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...