Skocz do zawartości

[rama] Pytanie o wytrzymałość.

SrebrnySerfer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Otóż mam zamiar wymienić tylne koło, kupiłem je i teraz mam mały problem. Zmiana koła powoduje mały problem, bo koło wcześniej było dość ściśnięte przez mocne dokręcenie śrub. Teraz cały problem polega na tym, że aby nowe koło z piastą się zmieściło, trzeba rozgiąć tylne widelce o jakieś 4-5 cm i tutaj kieruje moje pytanie, czy rama na dłuższą metę wytrzyma takie odkształcenie ?

Rama to Accent Ranger.

Napisano

4-5 cm czy mm? Jak mm to powinna wytrzymać, choć nie należy używać do rozszerzenia haków większej siły - jeśli da się to zrobić normalnie ręką bez nie wiadomo jakiego wysiłku to ok, a jeśli trzeba użyć siły to lepiej tego nie robić. Z drugiej strony nie miałem ramy z odwrotną sytuacją - wkładałem piastę o zgodnej szerokości i zawsze było kilka mm (do 5) luzu, który znikał przy dokręcaniu / zamykaniu szybkozamykacza.

Napisano
trzeba rozgiąć tylne widelce o jakieś 4-5 cm i tutaj kieruje moje pytanie, czy rama na dłuższą metę wytrzyma takie odkształcenie ?

Nawet jak byś miał piastę 150 mm to różnica wynosiła by 1,5 cm., więc chyba piszesz o 4-5 mm ?

Tyle możesz rozgiąć.

Napisano

Jeśli to faktycznie milimetry to nie rozginaj tego an stałe tylko do założenia koła, ja w starym "góralu" taki błąd popełniłem i potem miałem sporo roboty z ustawieniem hamulców V-Brake.

Napisano

Jesteś tego pewny? Pomijam już, że 2,5 cm to dużo do takiego zabiegu, ale nie wiem skąd wziąłeś 150, żeby pasowała do normalnej ramy - większość jest na oś 12 mm. To 125 jeszcze mogę zrozumieć, bo był standard 126...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...