SrebrnySerfer Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 Otóż mam zamiar wymienić tylne koło, kupiłem je i teraz mam mały problem. Zmiana koła powoduje mały problem, bo koło wcześniej było dość ściśnięte przez mocne dokręcenie śrub. Teraz cały problem polega na tym, że aby nowe koło z piastą się zmieściło, trzeba rozgiąć tylne widelce o jakieś 4-5 cm i tutaj kieruje moje pytanie, czy rama na dłuższą metę wytrzyma takie odkształcenie ? Rama to Accent Ranger.
Miecho87 Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 4-5 cm czy mm? Jak mm to powinna wytrzymać, choć nie należy używać do rozszerzenia haków większej siły - jeśli da się to zrobić normalnie ręką bez nie wiadomo jakiego wysiłku to ok, a jeśli trzeba użyć siły to lepiej tego nie robić. Z drugiej strony nie miałem ramy z odwrotną sytuacją - wkładałem piastę o zgodnej szerokości i zawsze było kilka mm (do 5) luzu, który znikał przy dokręcaniu / zamykaniu szybkozamykacza.
Rulez Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 trzeba rozgiąć tylne widelce o jakieś 4-5 cm i tutaj kieruje moje pytanie, czy rama na dłuższą metę wytrzyma takie odkształcenie ? Nawet jak byś miał piastę 150 mm to różnica wynosiła by 1,5 cm., więc chyba piszesz o 4-5 mm ? Tyle możesz rozgiąć.
.PaVLo. Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 Jeśli to faktycznie milimetry to nie rozginaj tego an stałe tylko do założenia koła, ja w starym "góralu" taki błąd popełniłem i potem miałem sporo roboty z ustawieniem hamulców V-Brake.
SrebrnySerfer Napisano 26 Lutego 2010 Autor Napisano 26 Lutego 2010 Tak moja pomyłka, różnica jest 2,5cm. Mam piastę 150mm, stara była 125mm.
Miecho87 Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Jesteś tego pewny? Pomijam już, że 2,5 cm to dużo do takiego zabiegu, ale nie wiem skąd wziąłeś 150, żeby pasowała do normalnej ramy - większość jest na oś 12 mm. To 125 jeszcze mogę zrozumieć, bo był standard 126...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.